Lebukott a kémbálna: soha nem érkezett meg Kazincbarcikára – vagy talán mégis?

Takács Zsolt írása

…pedig a CIA mindent elkövetett a hidegháború „legforróbb” időszakában, a 60-as évek elején, hogy minél több titkos információt szerezzen a keleti blokk államainak hadikapacitásairól, így értékes értesülések birtokába juthattak volna például a Berentei Vegyiművekről, na és persze Kazincbarcikáról is, különös tekintettel a város bunkereire. Ennek egyik eszköze lett volna a kémbálna, amely ugyan eljutott Magyarországra, de Kazincbarcikát végül messze elkerülte. Közbelépett a kémbálna-elhárítás. Hihetetlen, amit mondok? Komolytalan? Az… Pedig csak félig vicceltem…

Szenzációs utazó kiállítás érkezett 1961-ben Budapestre: egy óriásbálna (kékbálna) preparált tetemét csodálhatták meg az érdeklődők a Városligetben. Egyike volt annak a három példánynak, amelyet 1954-ben a norvég partoknál fogtak ki, s amelyet „tulajdonosaik” mintegy cirkuszi látványosságként körbeutaztattak egész Európában. Azt állították róla, ő a legnagyobb, ezért a Góliát nevet kapta: a 22 méteres bálna 69 200 kilót nyomott, csak a szíve 4200 kilót – szóval nem volt épp a legnagyobb, inkább olyan közepes méretű (a csúcstartó 33 méteres volt és 190 tonna), de akik látták, azoknak az élmény mégiscsak a leghatalmasabbnak bizonyult. Egy hónap alatt közel 600 ezren tekintették meg. Nem csoda hát, hogy európai turnéja során még egyszer Magyarországra hozták Góliátot, ám ezúttal vidéki városokban mutatták be. 1962 január és 1963 november között kiállították például Kaposváron, Dunaújvárosban, Pécsen, Békés megye több településén is, mígnem végre városunk lakói is nagy napra ébredtek, elsőként persze azok, akik félálomban kinyitották az Észak-Magyarország 1963. december 20-i számát, először nyilván a sportoldalra lapozva, s ott szemükbe ötlött az alábbi keretes hirdetés:

Óriás bálna Kazincbarcikán! Talán a Völgy-parkban lehet majd megnézni, vagy a Libalegelőn? – találgathatták az emberek, legalábbis gondolom, mert ennél több információt sajnos a másnapi újságból sem lehetett megtudni, és nekem például ez a két helyszín jutott volna eszembe először. De hát a nagy eseményig még hátra volt jó pár nap, és hogy az érdeklődés fokozódjon, az Észak december 22-i számában már arról értesülhettek a kazincbarcikaiak (is), hogy megérkezett!

Na persze még csak Sátoraljaújhelyre…

Csakhogy ennek semmi nyoma a korabeli sajtóban, mint ahogy annak sincs, hogy Sárospatakra vagy Miskolcra eljutott volna… Mi történhetett?

Már a budapesti kiállításkor lábra kapott az a feltételezés, hogy ez az egész „bálnabemutatósdi” a CIA akciója. Ne feledjük, a hidegháború legfeszültebb éveiben járunk, bár túl a kubai rakétaválságon, amely majdnem egy atomháborúba sodorta a világot, ám a két szuperhatalom ügynökei továbbra is ott gyengítették egymás rendszereit, ahol csak tudták, s a nyilvánosságra hozott lebukások száma is ekkor ért a csúcsra. Nem csoda hát, ha gyanús lett a bálna is…

Góliátot ugyanis valahogy mozgatni, azaz szállítani kellett, és erre egy nyugati rendszámú, 22 kerekes, hatalmas kamion bizonyult alkalmasnak, amelynek azonban a paraméterei hasonlítottak egy akkori – nyugati – ballisztikus rakétaszállítóéra. Így tehát – szólt az okoskodók és mindentudók érve – ilyen furfangos módon a CIA útjaink és hídjaink teherbíró képességét mérte fel. Meg persze, ki tudja, mit rejthetett magában a bálna. Akár egy mai Google-autó, könnyedén körbefotózhatták volna az útvonalat, külön figyelve arra, hol jelezzük a kémeknek jól látható táblán a fontos dolgokat, például a laktanyák, gyárak (BVK!!!) környékén: Fényképezni tilos!

Óriásbálna a teherautó platóján (Image copyright NFA, forrás: regipecs.blog.hu)

Góliát titkára egyébként a mai napig nem derült fény (a történetről olvashatók további részletek az Urbanlegends.hu weboldalon, illetve 2005-ben az RTL Híradó is felmelegítette a sztorit), azaz nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy ártatlan cirkuszi látványosság lett volna az egész, vagy valóban a CIA zseniális húzása. Én ugyan találtam egy prózaibb okot, hogy Góliát miért nem juthatott el a városunkba, 1963 elején ugyanis szintén eltűnt, de ki tudja, hátha ez is csak félrevezetés…

„Zűrök” a Góliát körül

Karácsony előtt közöltük olvasóinkkal, hogy ismét a megyébe érkezik Góliát, az óriásbálna. A Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat két hónapra szóló szerződést kötött a bálna francia tulajdonosaival. December 25-én kellett volna megérkeznie a bálnának országunkba, de sem a bálna nem érkezett meg, sem hír nem jött felőle.

Kiderült, hogy a bálnát birtokló csoport tagjai között nézeteltérések keletkeztek, melynek eredménye az lett, hogy a tulajdonosok egy része Budapest helyett Varsó felé irányította Góliátot. Újévkor meg is érkeztek, amikor azonban a lengyel cirkuszvállalat értesült arról, hogy a Góliát tulajdonosai szerződésszegést követtek el a magyar vállalattal szemben, megtagadták a bálna kiállítását.

Azóta szegény Góliát Varsó mellett várakozik. A Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat, amely jelentős összeget fektetett be hirdetésekbe, kártérítési igénnyel lépett fel. Közölte Maurice Daury francia impresszárióval, hogy kára 100 ezer forint és ennek mielőbbi megtérítését követeli.

1963 – nagyot fordult azóta a világ. Ámbár… bizonyos tekintetben talán mégsem. A kémek napjainkban sem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek.

„Épp ellenkezőleg. De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak.”

💡

Alighogy posztoltam a cikket közösségi oldalainkon, olvasóink máris helyreigazítottak: látták a bálnát Miskolcon, sőt Ózdon is! A miskolci bemutatóról írt az Észak, sőt fotót is közölt. (Köszönjük az információt és a dokumentumokat Röghegyiné Spisák Anitának!) Igaz, ez nem a kérdéses időpontban volt, vagyis nem akkor, amikor Barcikára vártuk a bálnát, 63 decemberében, hanem 62 márciusában. Ám egy másik olvasónk azt is állítja, hogy Kazincbarcikán is megfordult Góliát, mégpedig a Május 1 út 15. sz. előtti játszótéren. Erről sajnos a szóbeli közlésen kívül több információ nem áll rendelkezésünkre. Kedves Olvasóink! Kérjük, segítsenek felgöngyölíteni e rejtélyes „kémügyet”, ha bármilyen írásos vagy képi dokumentum a birtokukban van a kazincbarcikai bemutatóról, osszák meg velünk! 🙂 Köszönjük!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .