Községháza, tanácsháza, városháza

A képen az első tanácsháza (Fotó: Szathmáry-Király Ádámné)

A képen az első tanácsháza (Fotó: Szathmáry-Király Ádámné)

A negyven év alatt Kazincbarcika tanácsa több helyen működött. Megalakulásakor az 1941-ben a Széchenyi úton épített községháza (ma a Máltai Szeretetszolgálat otthona) lett a tanácsháza. Innét a várossá nyilvánítást (1954. február 1.) követően költözött a Békeváros F épületének egyik, a mai Rákóczi tér 2. számú lépcsőházának lakásaiba.

A város növekedésével több lett Kazincbarcika lakóinak száma is, s egyre gyarapodott az oktatási, egészségügyi és más intézmények száma is, amelyek irányítása a tanács feladatát képezte, csakúgy, mint 1962-tõl a városfejlesztés. A sokasodó feladatok ellátása több és több dolgozót igényelt a tanácson, s ez újabb és újabb helyiségek, többnyire lakások igénybevételét tette szükségessé. Ezért már a hatvanas években felmerült egy új tanácsháza építésének igénye. Az elképzelések szerint többemeletes székház épült volna a Fő téren.

Mire azonban a tervezésre került a sor, az épület a Fő téren álló mai kétemeletesre zsugorodott. Ennek alapvetõen két oka volt. Az egyik az a nézet, amely szerint az igazgatási feladatok társadalmasításával csökkenni fog a tanácsi dolgozók létszáma, s ezért nem lesz szükség nagy irodaházra. Valószínűbb azonban, hogy a másik ok – az építéshez szükséges pénz hiánya – nagyobb súllyal esett a latba, s végeredményben emiatt épült csak kétemeletes székház. Ez már akkor sem volt elegendő az apparátus elhelyezésére, amikor elkészült, s ezért nem sokkal azután, hogy a Rákóczi térről a tanács beköltözött az új épületbe, megkezdődött az apparátus egy részének visszaköltöztetése az előbbi helyre, vagyis a Rákóczi térre. Itt mûködött az ún. kistanács. (Az azóta városházává változott épületből a kiköltözés tovább folytatódott, s az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya és adócsoportja, valamint a gyámhivatal a városházán kívül a városban más-más helyen működik.)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .