Helytörténeti kiállítás Kazincbarcikán

Mintha a miniatűr Kazincbarcikán járnánk. Itt van jóformán az egész város. Olyan, mint a valóságban, csak éppen sokkal kisebb minden. Apró makettek a gigantikus üzemekről, a hatalmas kéményekről, csarnokokról: lakóházak, iskolák, szobrok és parkok ‒ tervrajzokon, fényképeken, modelleken. Újságkivágások és lefényképezett cikkek sorakoznak a vitrinekben. Dokumentumok egy városról, Kazincbarcikáról, mely tíz év alatt emelkedett, szántóföldekből, legelőkből nőtt ki, terjeszkedett, szépült ilyenné a szemünk előtt.

A jubileumi ünnepségek sorában, pénteken, március 20-án helytörténeti kiállítás nyitotta meg kapuit az Újvárosban, a vegyipari technikum épületében. Már az első órákban sok látogatója akadt. A vendégeken kívül, akik érdeklődve szemlélték a fejlődést bemutató kiállítást, eljöttek a barcikaiak is. Mellettem éppen egy diák magyarázza nagy buzgalommal, hogy mit gyárt a PVC-üzem és a többi gyár, s hogy ezeket a termékeket mire lehet felhasználni. Ujjai fürgén ugrálnak ide-oda az asztalon, melyre ízléses rendben rakták ki „mutatóba” a műanyag-cikkeket. Láthatóan büszke arra, hogy ő tudja, s meg is magyarázhatja egy felnőttnek: ez itt a mi üzemünk, ezt és ennyit gyártanak benne, de tessék csak nézni: itt, ez a grafikon megmutatja, honnan indult el a termelés…

A Központi Szénosztályozó mű markoló darujának makettje

Az emeleten az üzemek a kiállítók. A Borsodi Vegyikombinát, a Sajómenti Vízművek, a Borsodi Hőerőmű, a Központi Szénosztályozó mutatja be munkáját, létesítményeit, fejlődését. Nehéz megcsodálni valamit, mert arrébb újabb, érdekes látnivaló akad. Nehéz eldönteni: melyik tetszik jobban, a BVK precíz pontossággal elkészített makettje, mely a savüzem Május 1. brigádjának kezenyomát, türelmét dicséri, vagy az üzemek ipari tanulóinak szép modelljeit.

Látogatók egy fejtőgép modellje előtt

A földszinten pedig színes fotók, rajzok, egyéb dokumentumok idézik a város építését, a gyorsan elmúló tegnapot és a mát…

Észak-Magyarország, 1964. március 22., vasárnap

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .