Emlékkiállítás a várpalotai Magyar Vegyészeti Múzeumban

Keresztes Mátyás a kép közepén (Fotó: Magyar Vegyészeti Múzeum)

Keresztes Mátyás a kép közepén (Fotó: Magyar Vegyészeti Múzeum)

A várpalotai Magyar Vegyészeti Múzeum rendezvénye kapcsolódik Kazincbarcikához (is). A dunántúli városban ugyanis annak az 1973-ban elhunyt dr. Keresztes Mátyásnak a tisztelői jöttek össze, akit a hazai nitrogénműtrágya-ipar „nagy öregje”-ként tartanak számon szakmai körökben.

Dr. Keresztes Mátyás nevéhez három magyar nitrogénműtrágya-gyár létesítése, illetve fejlesztése fűződik, a Péti Nitrogén Műveké, a Borsodi Vegyi Kombináté és a Tiszai Vegyi Kombináté. Kazincbarcikán 1952-től dolgozott az épülő, majd az üzemelő gyár főmérnökeként. Rá emlékeztek az egybegyűltek abból az alkalomból, hogy a múzeum „Híres Magyar Vegyészek Arcképcsarnokában” az arcképét ünnepélyesen elhelyezték. Az eseményhez emlékkiállítás is kapcsolódott, amely dr. Keresztes Mátyás gazdag munkásságát mutatta be. A képavató beszédet Körtvélyes István címzetes egyetemi docens, a BVK Állami Díjas vezérigazgatója tartotta, s a BorsodChem Rt. részéről Kovács Zoltán gyárvezető emlékezett dr. Keresztes Mátyásra.

Érdekes a Várpalotán található, Közép-Európa egyetlen önálló vegyészeti múzeuma megvalósításának története. A szervezése már 1961-ben megkezdődött, de létrejöttéhez jelentős lökést 1970. február 4-én kapott. Ezen a napon egy fárasztó szakmai tanácskozást követően hazánk vegyiparának vezetője, dr. Szekér Gyula pihentetőül és a tárgyalás vitái által okozott feszültség levezetéséül vacsorára invitálta a műtrágyát gyártó három hazai nagy vegyipari vállalat igazgatóját, dr. Szántó Istvánt, Huszár Andort és Kisgergely Lajost. A vacsorát Várpalota egyik éttermében fogyasztották el. Ezen beszélgetés közben került szóba, hogy jó lenne minél előbb megvalósítani a vegyészeti múzeumot, ami pénz hiányában késik. A vállalatvezetőket nem volt nehéz meggyőzni, s így azon nyomban megszületett a múzeum alapításának „dokumentuma”: a vacsorához szolgáló egyik szalvétán „ajánlott meg” a három „vezér” a Vegyészeti Múzeum céljára 5-5000 forintot, amit aláírásukkal hitelesítettek is. A híres szalvéta a Vegyészeti Múzeum egyik becses darabjaként bekeretezve látható a bemutatott tárgyak között.

Keresztes Mátyás
Budapest, 1910. okt. 14. – Budapest, 1973. márc. 5.
Vegyészmérnök
Vegyészmérnöki oklevelét a budapesti műszaki egyetemen szerezte (1935), majd a Péti Nitrogénművek kutatólaboratóriumában dolgozott ahol 1947-től műszaki igazgató volt. 1952-től Kazincbarcikán a Borsodi Vegyi Kombinát építésének műszaki vezetője, majd főmérnöke. 1958-tól Tiszapalkonyán a Tiszai Vegyi Kombinát építésének és beindításának műszaki vezetője, kezdetben a beruházó vállalat, később a Tiszai Vegyi Kombinát főmérnökeként. 1963-tól a Vegyipari Tröszt vezérigazgatója. Kiemelkedő volt a Borsodi Vegyi Kombinát egyik üzemének hazai tervek alapján történt sikeres létrehozása.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .