Elismerés a Béke étterem népizenekarának – avagy mégiscsak meglepődöm még olykor…

Takács Zsolt írása

A mai napig biztos voltam abban, hogy én már semmin nem lepődöm meg – de délután kezembe került a Szórakoztató Zenészek című újság 1971/3-as száma. A sajtótermék egykori létezésénél már csak az volt meghökkentőbb, hogy (rövid)hírt adott a Béke étterem népizenekaráról…

Az Országos Szórakoztatózenei Központ időszaki lapja valamikor a 60-as elején jelent meg először, a Népszava Lapkiadó Vállalat kiadásában és terjesztésében (előfizetési díj egy évre: 8 forint), és egészen 1991-ig (!) több-kevesebb rendszerességgel kezükbe is vehették a szórakoztatózenét hallgató olvasók (előfizetési ár ekkor: 75 forint).

Nyilván hiánypótló sajtótermék lehetett, hiszen részletesen beszámolt a műfajt érintő minden fontosabb hírről, meg a nem fontosabbakról is … avagy ki tudja…

Nekem az utolsó oldal tetszett a legjobban. Itt a „Kirendeltségvezető-változás” és a „Szabálysértési határozatok” című híradások mellett helyet kaptak a „Fegyelmi hírek” is, mégpedig:

„Tájékoztatónkat helyesbítéssel kezdjük:

Az előző számban említett Arany János nem azonos az Európában dolgozó Arany János hivatásos zenésszel, hanem egy regiszteres Arany Jánosról volt szó, akinek regiszteres engedélyét megvontuk.

Az újabb fegyelmi eljárások során tíz zenész ügyével kellett foglalkozni.

Pusztai Géza zenekarvezetőt és Jónás Rudolf cimbalmost, a Pannónia Vállalat verekedés miatt szerződésükből elbocsátotta.

Gáspár Lajos táncbőgőst a regiszterből töröltük, külföldi vendégekkel szemben tanúsított helytelen magatartása miatt.

Rozgonyi Géza dobost a Hungária Vállalat szigorú megrovásban részesítette többszöri fegyelmezetlenség miatt.

A „Zephir” beat-együttes, mert az utasítás ellenére túlzott hangerővel játszott és trágár szövegű számokat énekelt, figyelmeztetést kapott és további foglalkoztatását a Turista Ellátó Vállalat megszüntette.

Rotter József reg. zongorista és Horváth György reg. dobos a munkaidő be nem tartása és az üzlet dolgozóival szemben használt illetlen kifejezések miatt a Keszthelyi Áfésztől szigorú megrovást kapott.

Czicza Imre népi zenekarvezetőt a munkafegyelem megsértéséért a Veszprémi Áfész írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Kótai Jenő bőgős és Horváth György cimbalmos az OSZK-tól kapott figyelmeztetést verekedésért. Oláh Lajos zenekarvezető is figyelmeztetést kapott, mert nem tartott fegyelmet a zenekarában, megengedte, hogy egy nem ott dolgozó zenész üljön le cimbalmozni. Ebből keletkezett a verekedés.

Jónás Tibor bőgőst az OSZK törölte a regiszteres nyilvántartásból, mert közvetítés nélkül dolgozott.

A „Montanas” beat-együttest a Csepel Autó Műv. Ház 1000 Ft kártérítésre kötelezte, mert az elvállalt időpontban nem jelentek meg a rendezvényen.

Kádár György reg. dobost az OSZK kizárta egy hónapra a közvetítésből, mert az üzlet dolgozóival szemben tűrhetetlen kifejezéseket használt.

Felhívjuk zenekarvezetőink figyelmét, hogy határozottabb kézzel fogják össze zenekarukat és feladatuknak megfelelően szilárd fegyelmet, elvtársi légkört alakítsanak ki együttesükben.”

A Béke étterem népizenekara

E fegyelmezetlenségek közepette valóban öröm olvasni a 4. oldalon, a Vidéki mozaik rovatban Faragó Ferenc üzemeltetési osztályvezető híradását:

Borsodi elismerés

A Borsodi Vendéglátóipari Vállalat zenészei közül kiemelkedő, színvonalas munkájáért elismerésben részesült a kazincbarcikai Béke Étterem népizenekara. A zenekar valamennyi tagja „B” kategóriával rendelkezik. A vendégek, az üzlet dolgozói és a vállalat vezetősége egyaránt elégedett munkájukkal. Ennek eredménye, hogy a zenekar cimbalmosa, Kótai Géza, aki munkája mellett kiemelkedő társadalmi tevékenységet fejt ki, mint a szakszervezet megyebizottság tagja, immár másodszor kapta meg a vállalati Kiváló Dolgozó kitüntetést.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .