Egy meglepő apróhirdetés 1972-ből – avagy a kazincbarcikai egyperces novella

Takács Zsolt írása

Örkény István legismertebb és talán legkedveltebb kötete a műfajteremtő Egyperces novellák, amelyek az író „használati utasítása” szerint „rövidségük ellenére is teljes értékű írások. Előnyük, hogy az ember időt spórol velük, mert nem igényelnek hosszú hetekre-hónapokra terjedő figyelmet”. A kötet megjelenését követően más magyar írók is kísérleteztek a „műfaj” átvételével, illetve saját arculatukra történő formálásával, ám a legsikerültebb „nemörkény egyperces” alkotója minden bizonnyal a „Kazincbarcika, Postafiók 123” álnevű szerző volt, aki 1972 júliusában az apróhirdetések között jelentette meg írását a Népszavában.

Örkény a Használati utasítás című, tulajdonképpen az Egyperces novellák ciklus „előszavának” tekinthető írásában kitér az egypercesek címére is: „Fontos, hogy a címekre ügyeljünk. A szerző rövidségre törekedett, nem adhatott hát semmitmondó föliratokat. Mielőtt villamosra szállnánk, megnézzük, milyen jelzésű a kocsi. E novelláknak éppily fontos tartozékuk a cím.”

Nos, azt hiszem, ismeretlen barcikai szerzőnk ebben is tökéleteset alkotott. Egypercesének címe: Lakás.

Következzen hát szó szerint Kazincbarcika, Postafiók 123 műve:

Lakás

Elcserélném kazincbarcikai, kétszobás, összkomfortos, földszintes főbérletem az ország bármely városába.

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .