Az első…

„A lakóknak a város olyan, mint a fiatal házasoknak az elsőszülött fiú. Számon tartják minden napját… Mindenre emlékeznek és minden fontos: az első bokréta ünnepe, az első kész ház, az első csorgó vízcsap, az első utcai lámpa, az első bolt, az első aszfalt, az első iskola, az első tavasz, az első csőrepedés.”

(Boldizsár Iván: Egy város serdülőkora. Az írás 1960-ban készült és a szerző A filozófus oroszlán c. munkájába 1971-ben jelent meg.)

…kulturális intézmény 1950-ben létesült a Vörös Csillag-telepen (ott, ahol ma a tűzoltóság épülete van). Innen az 1. számú postahivatal melletti felvonulási épületbe költözött. Ez volt az ún. kiskultúrház, amely 1956-ig működött.

…legényszálló (munkásszálló) a városépítéssel azonos időben létesült, a Tardona-parton, a központi iskolával szemben, és 104-es számot viselt. 1954 augusztusában további három legényszálló épült itt. Ezeket 1960-ban bővítették és egy részüket a vegyipari technikum kapta meg diákotthonnak.

…bányászlakótelep építése 1950-ben kezdődött és 1954-ig tartott a Jószerencsét út mellett (I/B. sz. e.). Az itt épült lakások nagy része szabadon álló földszintes bányászház. Több bányászszálló és egyéb intézmény is épült a bányászok részére. 1957-60 között építették a Mező Imre körút által határolt részen (Libalegelő) az új bányászlakótelepet (VI/B. sz. e.)

…nagyszabású kulturális rendezvény 1951-ben az építők napján volt. A Berente-Szuhakálló deltában épített szabadtéri színpadon a Luxemburg grófja c. operettet mutatták be a város és az üzemek építőinek. Előtte kordélyos versenyt tartottak. (A színpad összesen két előadást ért meg. A hely megválasztása nem volt szerencsés, mert a Sajó gyakori kiöntése miatt a terület mocsaras, sáros volt; a közönséget és a szereplőket sokszor lepte el szúnyogfelhő. Ezért a „K” épület mögött, a kórház udvarán 1954-ben építettek egy új színpadot, amelyet 1964-ben bontottak le.)

…iparcikkbolt 1951-ben az 1. sz. postahivatal melletti felvonulási épületben kezdett működni. A bolt vegyes jellegű volt: háztartási-, műszaki-, üveg- és edényárut, valamint illatszereket árusított.

…orvosi rendelő az „E” épület előtt (Munkácsy tér 3-5-7.) volt felvonulási épületben.

…benzinkút 1952-ben készült el a Jószerencsét út és a 26-os (akkor 23-as) számú út találkozásánál. Addig üzemelt itt, amíg a 26-os számú út – Múcsonyi út deltájában lévő, jelenleg is működő benzinkút el nem készült.

…középiskola a 26-os út mellett épített épületben a két tantermes magasipari építési technikum volt. Az 1952/53-as tanévben kezdődött el és 1954-ig folyt itt a tanítás. Ekkor a technikum az Újvárosi Általános Iskola épületének első emeletén kapott helyet és a megüresedett épületbe a II. sz. Általános Iskola költözött. Az iskolában 1965-ben megszűnt a tanítás, s az épületet a Termelőszövetkezetek Borsod Megyei Területi Szövetsége használta iroda céljára, később a Kazincbarcika és Vidéke ÁFÉSZ központja székelt benne. Az óváros egy részének szanálásakor elbontották.

…élelmiszerbolt, amely végleges helyen létesült, 1954 februárjában nyílt meg a Lenin út és a Munkácsy tér sarkán. A bolt profilját 1992-ben a Borsodi Élelmiszerkereskedelmi Rt. megváltoztatta: olcsó ruházati termékek boltja lett és „Otthon ruházati bolt” nevet viselt. Itt jutott hely a Tiko Time órás szaküzletnek is.

…népbüfé 1954. április 4-én nyílt meg a Lenin út és a Rákóczi tér sarkán. Ezt hívták Késdobálónak a kazincbarcikaiak. Május elsejére kerthelyiséggel bővült. A népbüfé 1956-ig üzemelt, majd cipő-, tej-kenyér, később műanyag-, üveg- és porcelánbolt, valamint City Grill létesült a helyén. Még később diszkontbolt és a Tini Grill működött itt a 90-es években. (Ma Házi Sütöde és szolárium – külön-külön persze 🙂 )

…kórház a „K” épület lakásaiban 40 ággyal 1954-ben létesült, 1962-ben már 150 ágyon ápolták a betegeket. Az új kórház megnyitása után orvos- és nővérszálló, orvosi rendelő, a Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálat és a Vöröskereszt városi szervezete működött az első kórház helyiségeiben.

…piactér a „K” épület mellett létesült 1954-ben. A több mint 2000 négyzetméter alapterületű piactér felületét zúzott kő borította. Három elárusítóhelyet (bódét) az állami kereskedelmi vállalatok építettek, míg az őstermelők részére betonasztalok készültek. Ez a piac 1964-ben megszűnt, mivel a területre a Pollack Mihály út építése miatt szükség volt, és elkészült a jelenlegi piactér az övárok és a Mátyás király út (Szabó Lajos út) között.

…termelőüzem a Központi Szénosztályozó volt. 1954. november 6-án fogadta az első szénszállítmányt az Edelényből jövő drótkötélpályán.

szenosztalyozo

Bányásznapi ünnepség 1956-ban. Háttérben az épülő Központi Szénosztályozó irodaépülete. (Közzétette: Viszoczky Sándor)

…műtrágyaszállítmány 1955. augusztus 20-án hagyta el a Borsodi Vegyi Kombinátot.

…panelház elkészítéséről az Észak-Magyarország 1957. augusztus 23-ai száma számol be. Megtudhatjuk az írásból, hogy a hőerőmű szomszédságában egy kicsi üzem épült, ahol a panelházak elemei készültek. Ez a Betonépítő Vállalat üzeme, amely három hónap alatt épült fel. Az üzemben kb. ötvenen dolgoztak, s az összes munkafolyamat gépesítve volt. Az üzemben termelt panelekből épültek fel a kertváros bányászlakásai.

…nagyblokkos gázszilikát épület az országban Kazincbarcikán épült. (A-11-es jelű épület, Szabó Lajos út 73-75-77.) Az épület északnyugati sarokblokkja alá minden forgalomban lévő ércpénzükből 1-1 darabot emlékként az utókornak elhelyeztek az építők.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .