Az első házasságkötés Kazincbarcikán

Takács Zsolt írása

1954 végén közel 663 ezerrel többen éltek házasságban, mint az 1949. évi népszámlálás időpontjában. A legtöbb házasságot a 20-24 éves férfiak kötötték az ugyanolyan korú nőkkel. A házasuló férfiak 47 százaléka volt fizikai, 29 százaléka mezőgazdasági és 20 százaléka szellemi dolgozó. A kereső nőknél ugyanez az arány 37, 34, illetve 27 százalék volt. A nőknek a termelésben való nagyobb részvételét mutatja, hogy míg 1941-ben 100 házasuló nő közül csupán 33-nak volt kereső foglalkozása, 1954-ben ez az arány már 71 volt. Nem tudom, az ismertetett statisztikába hány kazincbarcikai tartozik, de az biztos, hogy egy boldog ifjú pár már szerepel benne…

…hogy ezt honnan tudom? A Szabad Ifjúság című lap 1954. március 28-i száma jegyezte fel az eseményt A nap hírei rovatában, a dombegyházi diszista traktorosok 114 százalékra teljesített kongresszusi vállalásáról és a Klement Gottwald Villamossági Gyár Farkas Mihály ifjúsági brigádjának elsőségéről beszámoló rövidhírek között.

„Az első házasságkötést szombaton tartották a kazincbarcikai városi tanács anyakönyvi hivatalában. Az ifjú pár: Nagy Zoltán és Horváth Mária az épülő új város „A” épületének első emeletén kaptak szép kétszobás, összkomfortos lakást.”

Azért némi „protokoll jellege” is lehetett az első házasságkötésnek, hiszen azon a napon, vagyis 1954. március 20-án egy másik fontos esemény is történt Kazincbarcikán: megalakult a városi tanács az Újvárosi Iskola tornatermében.

Hogy az ifjú pár hol tartotta a lakodalmat, ha tartotta egyáltalán, sajnos arról sem tudni semmit. Ha viszont a nagy esemény előtt „szépítkezni” akartak, azt már megtehették, hiszen ekkor már üzemelt a K épületben a fodrászat, s a bevásárlást is elintézhették a város első olyan élelmiszerboltjában, amely végleges helyen létesült: 1954 februárjában nyílt meg ugyanis az Egressy és a Munkácsy tér sarkán, a két évvel korábban megépült F épületben.

…talán abban az évben még sokszor meghallgatták az akkori nagy slágert:

…és hát nem igazuk volt? ?

Kedves Olvasók! Szeretnénk a történetet kiegészíteni, illetve folytatni, ezért kérjük, segítsenek nekünk ebben. Minden információt az “ifjú párral”, illetve gyermekeikkel, unokáikkal kapcsolatban szívesen fogadunk, de természetesen hasonló történeteknek is nagyon örülnénk 🙂 szerkesztoseg@barcikaihistorias.hu

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .