Alkotni örömből, nyugdíjasként is szárnyalni – Bucsai Gyöngyi amatőr festő kiállítása az Újkazinci Baráti Körben

Kálmánné Katalin írása

Az Újkazinci Baráti Kör ez évben is folytatta a kazincbarcikai vagy Kazincbarcikához kötődő amatőr alkotók bemutatását. 2020. február 18-án szép számú közönség előtt Bucsai Gyöngyi amatőr festő minikiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

A „minikiállítás” keretében közel negyven kép került bemutatásra, azaz a mini jelző az egyszeri alkalomra utal, a baráti körnek ugyanis nincs lehetősége tartós tárlatra, kimondottan csak egy alkalomra tudnak kiállításokat szervezni.

A kiállítást megtisztelték az alkotó barátai, alkotótársai, családtagjai. A rendezvényt Szalai Györgyné, az est háziasszonya nyitotta meg, és méltatta az alkotót. Gyöngyi élményfestészetet tanult. Azt vallja, hogy a festészet mindenkié. Az amatőr alkotók kimondottan örömből, megfelelési kényszer nélkül, lelkükből, szívükből festenek, ő is örömből teszi ezt, és ezzel igyekszik a számára kedves embereknek is örömet szerezni. Témát leginkább a természetből merít, festményeinek többsége tájkép vagy virág. Akvarellen kívül ritkán olajjal is dolgozik.

„1980 óta vagyok kazincbarcikai lakos, de mondhatom, eddig csak laktam Kazincbarcikán, de mióta nyugdíjas vagyok, azóta élek… kihasználva a szabadság adta lehetőségeket. Nyugdíjba vonulásom alkalmából egyik ifjúkori barátnőm ajándékozott meg egy három alkalomra szóló rajztanfolyammal, amely a miskolci Dugas Galériába szólt. Már az első nap nagy sikerélményt nyújtott, az első munkám annyira tetszett, hogy jelentkeztem is Dugas Erika, a galéria vezetője által kezdőknek szervezett táborába. A tábor meghatározta ez utáni életemet. Nagyon megszerettem a festést, szabadidőm zömét ezzel töltöm. Gyermekkoromban rajzolgattam, de semmiféle családi indíttatásom nem volt a festés iránt. A festőtáborban nem csak technikát lehet tanulni, de barátságokat lehet is kötni, és rengeteg élményt szerezni. Boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a társaságra. Rendszeresen Gömörszőlősön találkozunk. A táborok résztvevői legtöbben, ahogy én is, a szabadban kiválasztott témát festik meg. A téma mindig előttünk hever, csak észre kell venni. Képeimmel igyekszem a táj szépségét visszaadni, ahogy én látom. Havonta egyszer a miskolci galériába Dugas Erikához is megyek, hogy szakmailag folyamatosan fejlődjek” – mesélt magáról Bucsai Gyöngyi.

A kiállítás második felében tárlatvezetésre került sor. Az alkotó egyenként mutatta be a számára kedves képeit, elmondva a hozzá kötődő élményeit. A közönség azt is megtudhatta, hogy az alkotó más képzőművészeti alkotások felé is kacsingat. Kipróbálta az agyagozást, porcelánkészítést, kerámiát, és ugyanúgy, mint a festészetben, itt is sikerélményei lettek. Ízelítőt ezekből a munkákból és rajzaiból is láthatott az érdeklődő közönség. Zárásként a Baráti Kör tagsága meglepetéssel készült, ugyanis az alkotó február 20-án ünnepli születésnapját. A közönség, csatlakozva a Baráti Körhöz, közös dallal köszöntötte Bucsai Gyöngyit.

Fotók: Zólyomi Sándorné

One comment

  • Egy remek szerény, egyszerű embert ismerhettünk meg Gyöngyikében a munkái alapján is. Bizom benne, hogy még nagyobb tárlatokon is be tud majd mutatkozni. Csak el kell kezdeni….. Gratulálok!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .