Adatok és tények Kazincbarcikáról – Egészség/ügy/ünk 1996-ban

Városunk lakói egészségének megőrzéséről, a betegek gyógyításáról 14 felnőtteket, 8 gyermekeket ellátó és 8 fogorvosi praxis (a korábbi körzet) gondoskodik – tájékoztat dr. Lakó Magdolna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kazincbarcikai vezetője. A praxisokban dolgozó orvosok többsége vállalkozóként végzi munkáját. A felnőttpraxisokba több mint 30 000, 14 éven felüli, a gyermekpraxisokba 6400, 0-14 éves korú lakos tartozik. Egy-egy felnőttpraxishoz kb. 2100-2200 ember ellátása tartozik.

Mind városunk, mind pedig térségünk lakóinak egyészségügyi ellátásában jelentős szerepe van a városi önkormányzat által működtetett Városi Kórháznak. Ennek 1996. évéről dr. Trencsényi Erzsébet, a kórház orvos-igazgatója tájékoztatója alapján adunk rövid áttekintést.

A 410 ággyal működtetett kórház 9 osztályán /belgyógyászat, gyermekgyógyászat, sebészet, Központi Anestheziológiai és Intenzív Terápiai Osztály (KAITO), szülészet-nőgyógyászat, szemészet, fül-orr-gégészet, fertőző/ majdnem 15.000 beteget kezeltek. Majdnem 75%-uk gyógyultan hagyta el a kórházat: 344 beteg, sajnos, már nem térhetett vissza otthonába. A legtöbben szív- és érrendszeri betegség következtében hunytak el, őket a daganatos betegségűek követték, majd pedig a májelégtelenségben szenvedők. Ez utóbbi májzsugor következménye, amit alkohol okoz. Elég sok a légzőszervi betegek száma is.

A legtöbb kezelt a szülészet-nőgyógyászati osztályon volt /3884/, 2957 beteget a belgyógyászaton ápoltak, de jelentős volt a gyermek osztály /1813/, a sebészet /1560/, a fül-orr-gégészet /1128/ és a szemészet /1044/ betegforgalma is.

A kórház a feladatait 656 dolgozóval látta el, melyből 64 volt az orvosok száma, 163-an egészségügyi szak-, míg 205-en egészségügyi fizikai dolgozóként vettek részt a gyógyító munkában, és 224-en a kórházi munka egyéb területén /mosoda, konyha, karbantartás, adminisztráció, stb./ dolgoztak.

A kórházban 804 gyermek született, s ebből négy volt az ikerszülés. Ezenkívül egy esetben négyes terhességet észleltek, s az anyát a budapesti I.sz. Szülészet-nőgyógyászati Klinikára irányították, aki ott adott életet gyermekeinek. A szüléseknél 130 esetben alkalmaztak császármetszést, 665 terhességet szakítottak meg a szülészet-nőgyógyászati osztályon.

Növekedett a gyermekbalesetek száma. Mintegy 20 hypó-mérgezett kisbeteget ápoltak a gyermek osztályon, akik ipari koncentrátumú hypóba kóstoltak bele. Ugyancsak 20 gyermeket ápoltak gondatlanság miatti gyógyszermérgezéssel. /A szülők a gyermekek előtt hagyták a gyógyszert./ Kedvező, hogy az előző éveknél kevesebb volt az alkoholos mérgezett gyerekek száma, és igen örvendetes, hogy drogfogyasztással kapcsolatos mérgezéssel nem kerültek gyerekek a kórházba. Ismeretes, hogy mintegy 30 gyemek azért került kórházba, mert megízlelte a patkányok írtására kihelyezett mérget. Szerencsére, közülük senkinek nem lett károsodása.

1996-tól a gyermek osztályon a szülő a gyermekével együtt kerülhet felvételre, és amennyiben igényelte, együtt lehetett gyermekével a kivizsgálási és gyógyítási időszakban. Előfordult egy-egy kullancs-csípéssel összefüggésbe hozható megbetegedés, akik maradéktalanul gyógyulva hagyhatták el a kórházat.

A szemészeti osztály már nagy rutinnal végzi a műlencse beültetéseket, a belgyógyászati osztály a több-profilúságra törekszik, s orvosai a második szakvizsga megszerzésével kívánnak még magasabb szintű szolgáltatást nyújtani a hozzájuk fordulóknak. A sebészeti osztály az országban tizenkettedikként megvalósított endoszkópos sebészetben szerzett nagy rutint .

Az önkormányzat anyagi segítségével az ellátást biztosabbá tevő lélegeztető- és altatógéppel gyarapodott a kórház. Ugyancsak a biztonságosabb üzemelést szolgálta az egyik elavult és elromlott kazán kicserélése.

A kórház igazgatója vézezetül néhány, 1997. évi változásról tájékoztat. Január 1-től az előző évi 410 helyett csak 350 ággyal működik a kórház. Az ágyszám-csökkentés az egyes osztályokat különböző mértékben érintette. A legnagyobb változás, hogy megszűnt a fertőző osztály, s helyette ápolási osztály fog működni, előreláthatólag 1997 májusától.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .