A Veszettek kazincbarcikai helyszíneitől a 60-as, 70-es években lakott pedagóguslépcsőházig – Ezekről írtunk 2018-ban – II. rész

Összeállította: Takács Zsolt

Ez az év sem volt eseménytelen se a város jelenében, sem a múltjában… Mi leginkább az utóbbit próbáltunk rögzíteni, feltérképezve a jövőre 65 éves Kazincbarcika nem csupán a szigorúan megírt történelemkönyvekbe való történetét. A második negyedévben egy film helyszíneit jártuk végig, kutattunk mamutcsontok után, köszöntöttük a 80 éves Tóth Jánost és Kolumbán Zoltánt, meglestük Ludas Matyit a városban, hogy aztán Kazincbarcika legszebb kis terén megpihenjünk – ott, ahol azok a pedagógusok is annak idején, akik a téren álló ház egyik lépcsőházában laktak. Azaz dehogy pihentünk – hiszen Tardonára is ellátogattunk több ízben, ismerkedve a település színes múltjával, népszokásaival.

Április

Ritka dolog, amikor egy készülő magyar film helyszínéül vidéki települést választanak a magyar rendezők. Ezért is volt különleges esemény Kazincbarcika életében, hogy Goda Krisztina és stábja a 2015. október 22-én bemutatott Veszettek c. filmjének jelentős részét a városban forgatta. Lehota Roland számba vette azokat a helyszíneket, amelyek fontosak a film története szempontjából, különös tekintettel a kazincbarcikai színhelyekre.

A Veszettek című magyar film helyszíneiről, különös tekintettel a kazincbarcikai helyszínekre


Május

„Az építkezés első idejében, még a vasútépítéskor, mélyen a föld alatt, ott, ahol a műtrágyagyárat építik, egy mamut csontjaira bukkantak a munkások” – olvasható a Szemtanúk szavaival című könyvben. De mi történt a mamuttal? Továbbra is büszkén dacol az idővel, de már egy múzeum falai között? Megcsodálhattuk már az óriást? Svak Erika feltette kérdéseit – az illetékeseknek is…

Hová tűntek a kazincbarcikai mamutok?
Dr. Péter Mária, a Kazincbarcikai Kórház klinikai addiktológiai szakpszichológusa volt az Újkazinci Baráti Kör vendége 2018. május 15-én az Újkazinci Programszigeten. Az érdeklődők megismerkedhettek a doktornő legújabb könyvével, valamint a kórház pszichiátriai rehabilitációs osztály betegei által készített alkotásokkal is. Kálmánné Katalin pedig beszámolt nekünk az eseményről.

A gyógyító munka művészi szépségéről – dr. Péter Mária szakpszichológus volt az Újkazinciak vendége
„Dolgozóink között nagy felháborodást váltott ki, hogy a Lenin úti tejbolt helyén söröző lesz. Mi ennek az oka, talán kevés az italbolt?” – tették fel a kérdést a város vezetőinek az ÉRV pártalapszervezetétől 1985 novemberében.

Keresztmetszet egy városról ‒ információs jelentések: 1985. november hó

A Tini Grill (Forrás: Józsa Gábor – KDK)

Májusban új rovattal bővült a honlapunk. Pál Lilla, a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház munkatársa érdekesebbnél érdekesebb „Tardonai történetek”-et osztott meg velünk az év folyamán, elsőként a a tardonai vasárnapokkal ismertette meg Olvasóinkat.

Tardonai vasárnapok
A kender (és len) megművelése és abból textilek készítése szorosan kapcsolódik a paraszti kultúrához, hiszen ebből a növényből készült a ruházat és házi textilek nagy része. A kender feldolgozásához kapcsolódó ún. „mocsolyás” a legtöbb falu népi helyelnevezései között, így Tardonán is megtalálható. Pál Lilla írásából az is kiderült, hogy mindennek mi köze a Habselyemhez…

Magokból textil – a kender művelése és feldolgozása Tardonán
A tardonaiak egészen a II. világháború utáni évekig jártak árusítani Miskolca, majd ez teljesen megszűnt, és felváltotta a „barcikai piacozás”. Bizonyára nagyon sokan emlékeznek még az elmúlt évtizedekből a piacon zöldséget, gyümölcsöt, virágot, tojást, bort, szőtt pokrócot árusító tardonai asszonyokra. De vajon mégis mikortól beszélhetünk „tardonai piacozókról”? Pál Lilla kiderítette…

Tardonai piacozók

Június

Tóth János 61 éve aktív közreműködője az országos sakkéletnek, 1957-től intéző, csapatvezető, edző, elnökségi tag, klubelnök pozíciókban. A barcikai sakkéletben 1963-tól töltötte be a sakkszövetségi elnöki tisztet. 1990-től 2015-ig volt a Városi Sakk Klub elnöke. Jani bácsit Kálmánné Katalin mutatta be az Olvasóknak.

Sakkélet Kazincbarcikán – szeretettel köszöntjük a 80 éves Tóth János bácsit

Még „az előző fordulat éve”, azaz 1948 után az országos és a vidéki sajtó egésze pártállami befolyás alá került. Az 1945-ben újra útjára indított szatirikus hetilap, a Ludas Matyi viszont már a kezdetektől a kommunista párthoz, illetve a Magyar Dolgozók Pártjához kötődött. Főleg az 50-es években a pártpropaganda kiemelt feladatként hárult a lapra. Ebben az időszakban írtak többször is Kazincbarcikáról, mint „első ötéves tervünk nagyszerű alkotásáról”. Takács Zsolt fellapozta a korabeli számokat… (…és adós még a második résszel… 🙂 )

Ludas Matyi Kazincbarcikán – 1945-1956. I. rész


Manapság gyakran hallani, hogy „bezzeg régen milyen egészségesek voltak az emberek, milyen sokáig éltek, és nem volt ennyi betegségük, orvos alig látta őket”. Ebből egyedül az „orvos alig látta” őket felvetés igaz. Bár nem azért, mert ne lett volna rá szükségük, csupán kevés volt az orvos, gyenge az ellátás. Pál Lilla az 1842‒1901 között írt anyakönyvet vizsgálta.

Járványok és betegségek Tardonán, 1842‒1901

A lakodalom, mint minden falusi ember életében, Tardonán is szinte a legfontosabb esemény volt, amire már gyerekkoruktól kezdve készültek a fiúk és lányok, de a szülők is. Pál Lilla írásából kiderül, milyen hagyományok jellemezték a tardonai lakodalmakat, és melyek maradtak fenn a mai napig is.

Tardonai lakodalom ‒ 1. rész: Ismerkedés, párválasztás – karikázó, fonóház

Június 23-án töltötte be 80. életévét Kolumbán Zoltán, a Kazincbarcika-Felső Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora. Kismarton Zsolt írásával „Zoltán bátyánkat” köszöntöttük.

80 éves Kolumbán Zoltán

A város egyik legszebb kis terén, az Ohmann Béla szobrászművész által alkotott, 1957-ben felállított, „Szüret” című szobor-szökőkútjától balra, az egykori Városi Könyvtárral szemben, a „B” épületben volt az említett lépcsőház, a Ságvári tér 1. Kajdacsy Tibor saját emlékeit is segítségül hívva idézte fel a város oktatási életében meghatározó tanáregyéniségeket.

Pedagógusok által lakott lépcsőház a hatvanas, hetvenes években

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .