Az épülő Kazincbarcika: 9 filmhíradórészlet az 50-es évekből

Az alábbi filmhíradórészletek 1952 és 1955 között készültek az épülő Kazincbarcikáról, egy sokat ígérő, ám annál kevesebbet beteljesítő, ellentmondásos, legvégül tragikus eseményekhez vezető történelmi korszakban. Abban a reményben adjuk közre (pontosabban: „ágyaztuk be” a weboldalunkba) e filmes tudósításokat, hogy – mint ahogyan a Filmhíradók Online létrehozói fogalmaznak – a mai néző amellett, hogy képet kap a korabeli nyilvánosság működéséről is, a „történelmi távlatból szemlélt média lehetőséget ad a jelenben élő unokáknak, hogy a kortárs média üzeneteit ennek fényében vizsgálják”.

1952. július

Elhangzó szöveg:
Borsod-megyében épül ötéves tervünk egyik hatalmas alkotása: a kazincbarcikai vegyi kombinát és erőmű. Az építkezés helyszínén készítik az erőmű vasbeton elemeit. Geiger József irányításával folyik a 60 tonnás pillérek beemelése. Az épülő erőmű Európa legnagyobb szénfűtésű centráléja lesz. Az erőmű falát is előre-gyártott elemekből állítják össze. A Fejes brigád 40 méter magasban végzi az oldalfalak beszerelését. Kazincbarcika község határában a legelőkön és szántóföldeken túl új város képe bontakozik ki. Épül a békeváros. Ötéves tervünk végére 40 ezer lakosú város hirdeti népünk erejét.

1952. október

Elhangzó szöveg:
Kazincbarcikán építik fel az ország egyik legmodernebb raktárépületét. Az előre gyártott vasbetonelemeket óriásdarukkal, az ún. bikákkal emelik helyükre.

1953. január

Elhangzó szöveg:
Kazincbarcikán a hatalmas előregyártott elemekből készül hazánk egyik legnagyobb raktárépülete. Az utolsó ívpárat január 31-e helyett az építők már január 10-én előkészítették a beemeléshez. A nagy eseményt ünnepi gyűlés előzi meg, ahol Faur Ferenc fő építésvezető a párt és a kormány nevében köszönetet mond az építők hősi munkájáért. Az utolsó ívpár beemelése kezdetét veszi. A határidő előtti beemeléssel az építők 21 nap előnnyel indultak az új tervévben.

1953. július

Elhangzó szöveg:
Kazincbarcika régi település Borsod természeti kincsekben gazdag vidékén. A múltban elhanyagolták, bányái kiaknázatlanul álltak. Ma új város, új erőmű épül a régi Barcika mellett. Börcsök József sztahanovista kőműves, országgyűlési képviselő alig néhány hete szavazta meg az új kormányprogramot, most a gyakorlatban segíti azt valóra váltani. Átképzős ifi-brigádjaival építi az új, kényelmes lakóházakat. Az erőmű építési munkálataiban a Német Demokratikus Köztársaság szakmunkásai is részt vesznek. Öhlmann főmérnök megbeszéli a dolgozókkal a napi feladatokat. Megkezdték az egyik 20 tonnás kazánelem beemelését. A munkálatokat Gaul művezető irányítja. Az új barcikai erőmű a borsodi iparvidéket, Diósgyőrt, Ózdot és az Alföldet látja el villamos energiával.

(A filmhíradó tévesen közli a Börcsök-brigád vezetőjének nevét: nem Börcsök Józsefnek, hanem Börcsök Ferencnek hívták – a szerk.)

1954. március

Elhangzó szöveg:
A Sajó völgyében, Kazincbarcikán épül az ország legnagyobb műtrágyagyára. Az építkezést Birtalan Lajos főmérnök irányítja. Egyes gépegységek már munkára készen állnak. A generátor szerelése is befejezéshez közeledik. A hűtőtornyok rövidesen megkezdhetik munkájukat. A savgyár szerelése most folyik. Daruk emelik helyükre a saválló csöveket. A Sajómenti Vegyiművek már az idén megkezdi munkáját, és műtrágyát küld népgazdaságunkba.

1954. július

Elhangzó szöveg:
Megérkezett a várva-várt nyári szünidő! Középiskolás diákjaink összekötik a kellemest a hasznossal. Nyáron megismerkednek ötéves tervünk új alkotásaival, közben segítenek leküzdeni a nagy építkezések munkaerő-hiányát. Kazincbarcikán kétheti munkával járulnak hozzá a város építéséhez. Ascherl Pál építésvezető főmérnök beosztja a munkát. A diákok kisegítő munkája nem lebecsülendő. A most érkezett fiatalok naponta egy kétszobás összkomfortos lakás építésének kőműves munkáit végzik el. Ifjúságunk az elmúlt években komoly segítséget nyújtott Sztálinvárosnak, Komlónak, és most megállják a helyüket Kazincbarcikán is, ahol bizony szükség van minden dolgos kézre.

1954. november

Elhangzó szöveg:
A kazincbarcikai szántóföldeken több év kemény és áldozatos munkájával épül hazánk legnagyobb vegyi kombinátja. A hatalmas telep műtrágyagyártásunkat több mint kétszeresére emeli, és korszerű mezőgazdaságunk egyik pillére lesz. Minden épületcsoportja szinte önálló gyár. Csupán ez az egység több oxigént állít elő, mint az ország összes oxigéngyára együtt véve. Szerelésén német szakemberek dolgoznak. Erfurtból jöttek hozzánk Eric Paul és Karl Koch szerelők. A szintézisüzem óriási kompresszorai óránként tízezer köbméter gázt továbbítanak az üzembe. Szabó Sándor is vendég, a budapesti Ganz Vagon szerelője. A gyártelep raktára ma még beépítésre váró motorokat és cementes zsákokat véd boltívei alatt, de nemsokára földjeinket termékenyítő műtrágya tonnáival telik meg.

1954. november

Elhangzó szöveg:
Épül az ország legnagyobb villamosenergia-fejlesztő telepe, a kazincbarcikai erőmű. Nyolcvanezer köbméter betont használtak fel a több emelet magas gépcsarnok megépítésére. Rövidesen befejezik a belső szerelést is. A barcikai erőmű megindulásával az egész országban jobb lesz az áramszolgáltatás.

1955. december

Elhangzó szöveg:
December 10-én tavaszias verőfényben fürdött Kazincbarcika, a békeváros. A különvonat vendégeket hoz a Vegyiművekbe. Ünnepel e napon az új szocialista város, avatják a Borsodi Vegyi Kombinátot. Az ünnepségen megjelent Hegedűs András, a Minisztertanács elnöke és a kormány számos tagja. Szabó József igazgató köszöntő szavai után Kiss Árpád vegyipari és energiaügyi miniszter mondott beszédet.A Borsodi Vegyi Kombinát felépítése tanúbizonysága munkásosztályunk erőfeszítésének, a munkás-paraszt szövetség erősítéséért, mondotta. Dobi István, az Elnök Tanács elnöke az építkezésen kimagasló eredményt elért dolgozóknak kitüntetéseket nyújtott át. A kombinát az első olyan magyar mérnökök által létrehozott nehézvegyipari létesítmény, amely méreteiben és műszaki színvonalában egyenértékű a fejlett ipari országok hasonló létesítményeivel.A szintézisüzem 300 atmoszférás kompresszora. A több emelet magas hűtőtornyok. A vegyi kombinát máris kétszer annyi műtrágyát ad mezőgazdaságunknak, mint 1954-ben egész műtrágyagyártásunk adott.

2009 novemberében jött létre a Filmhíradók Online filmhíradó-archívum, amely kezdetben az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak filmhíreit mutatta be. A gyűjtemény huszonhat néma filmhíradó felújított változatával gazdagodott az 1914 és 1924 közötti korszakból 2010-ben, azóta pedig az 1948 utáni időszak filmhíradóit is digitalizálták és elérhetővé tették. Az online archívum életre hívója a Neumann Nonprofit Kft. volt. A Magyar Nemzeti Filmarchívum által felújított és digitalizált Magyar Világhíradók képezték a Neumann által üzemeltetett Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) első különgyűjteményének alapját. A Filmhíradók Online teljes adatbázisa 2013. január 1-én került a NAVÁ-tól a Magyar Nemzeti Filmarchívum kezelésébe.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .