Tudatos vásárlók lettek az újkazinciak – “Gyógyító könyvek” a kórháznak

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Január 26-án az Újkazinci Baráti Kör megrendezte első ismeretterjesztő előadását, mely tulajdonképpen oktatás is volt. Téma a fogyasztóvédelem, avagy hogyan legyünk tudatos vásárlók.

Rendkívül felkészült szakembereket sikerült megnyernünk előadóknak, akik a filmvetítéssel egybekötött előadáson túl számtalan kérdésre, többek között konkrét ügyekre vonatkozó kérdésekre is válaszoltak. Beszélgető partnerük Zólyomi Sándorné volt, aki hajdanán társadalmi népi ellenőrként is tevékenykedett, és gyakran részt vett fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken.

ujkazinci_fogyved01

Bevezetőben Szaniszló János, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője ismertette a hivatal munkáját, a hivatal és a fogyasztóvédelem kapcsolatát, kitért a hatósági engedélyezések területére, illetve arra, hogy a közeljövőben milyen változások várhatók.

Ezt követően Harmati Andrea és dr. Sasvári Zoltán, a B.-A.-Z. Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság két munkatársa tartott előadást a fogyasztóvédelemhez kapcsolódó összes jogokról és kötelezettségekről, előírásokról. Számtalan példát fotókkal illusztrálva, oktatási céllal, miszerint hogyan legyünk tudatos vásárlók.

Részletes tájékoztatót kaptunk a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez tartozó feladatokról, melyek a teljesség igénye nélkül az alábbiak:

  • Egyes üzletek működésére vonatkozó előírások ellenőrzése.
  • Piacfelügyeleti tevékenység, az áruk és szolgáltatások biztonságosságának és megfelelőségének rendszeres ellenőrzése.
  • A gazdasági reklámok tartalmi követelményeit meghatározó előírások betartásának ellenőrzése.
  • Elektronikus kereskedelmi tevékenység ellenőrzése.
  • Szavatosság, jótállás, valamint az ezen jogokhoz kapcsolódó igényérvényesítés.
  • Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalma, melynek célja a vásárlók megtévesztésének és az ebből fakadó ügyleti döntések meghozatalának csökkentése.
  • Egyéb szolgáltatások (pl.: földgáz, villamos energia, távhő, ivóvíz, hírközlés) tekintetében a vonatkozó rendelkezések szolgáltató részéről történő megsértésének vizsgálata.

Utóbbi témakörben több helyen fogyasztóvédelmi rezsipontok is működnek, amelyek részletes tanácsadó tevékenységet látnak el, megvizsgálják az ügyet, s amennyiben szükséges, segítséget nyújtanak, hasznos információkkal látják el az érdeklődőket. Segítséget nyújtanak a szolgáltatóval történő kapcsolatfelvételben, a szolgáltatótól érkező, sokszor bonyolult válaszok, illetve számlalevelek értelmezésében, méltányossági, részletfizetési kérelmek elkészítésében, s egyúttal mediátori szerepet is betöltenek a fogyasztók és a szolgáltatók között.

Statisztikai adatokból láthattuk, hogy legtöbb kérdés az áramszámlákkal kapcsolatos volt.

Rendkívül kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalkorúak védelmére, nemegyszer ellenőrzés céljára 18 év alatti személyt is bevontak munkájukba, és igazolhatóan a későbbiekben is szükség van erre. Hasonlóan a gyermekruházat és gyermekjátékok vizsgálatára, megfelelnek-e a szigorú előírások követelményeinek.

Megtudtuk, mi a feladata a békéltető testületeknek, mikor vehetők igénybe. Hallottunk a termékbemutatókról és azok buktatóiról, valamint az azt szabályozó legújabb hatósági előírásokról és a vásárlók könyvének fontosságáról. Hallhattunk a szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzések, próbavásárlások tapasztalatairól, a célirányosan végzett ellenőrzések, bevizsgált termékek, laboratóriumi vizsgálatok eredményeiről. Választ kaptunk arra is, milyen veszélyeket rejtenek a nem szabványos, előírásoknak nem megfelelő termékek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság honlapja, a www.nfh.hu mindenki számára elérhető, ahol folyamatosan, állandóan frissítve, hasznos információk érhetők el. Többek között olyanok is, mint pozitív lista vállalkozásokról, Fogyasztóbarát Vállalkozások tanúsítványt elnyert vállalkozások listája, vagy a veszélyes, balesetveszélyes, egészségkárosító termékek listája. Ugyanitt elérhető a játékos fogyasztóvédelem gyermekek részére, az Okoskosár és az Okosotthon. A kezdeményezés elsődlegesen az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, és játékos megközelítéssel kívánja felhívni a figyelmet a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókra.

Azt hiszem, akik időt szántak erre az előadásra, nem csalódtak, nem csalódtunk. Nagyon sok új információt, hasznos tanácsot, felvilágosítást kaptunk, amit mindennapjainkban is hasznosítani tudunk.

ujkazinci_fogyved05

A keddi nap zárásaként születésnapost köszöntöttünk, Gór Gyuláné Klárika nénit, erőt, egészséget és hosszú életet kívánva, aki egyébként tavaly ünnepelte 60. házassági évfordulóját.

Szerdán lélekgyógyító program volt. Csoporttagjaink közül Szalainé Szatmári Katalin, Bódi Lászlóné, Bényei Lajosné Erzsók és Gál Gábor könyvet ajándékozott a városi kórház pszichiátriai rehabilitációs osztályának. Remélhetőleg ezek a könyvek gyógyító hatással lesznek az olvasóira, hisz az adományozók tiszta szívvel, lélekkel, örömmel adták.

 

Január 28. Gyógyító könyvek. Gál Gábor fotói. A csoport tagjai (Bódi Lászlóné, Szatmári Katalin, Bényeiné Erzsók és Gál Gábor) könyveket ajándékoztak a városi kórház pszichiátriai rehabilitációs osztályának. A könyveket átvette: Walid Salha doktor úr.

Fotók a rendezvényről: Szűcs Mara

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..