Tiszta harisnyavirágos város… – ritkaságnak számító kézművesfoglalkozás és bemutató az Újkazinci Baráti Körben

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Sok nő hord gyakran harisnyát, térd- vagy bokafixet. Viszont ritkán hordja ugyanazt a harisnyát több alakalommal. Mert egyszerűen nem bírják tovább, vagy – mindenkinek ismerős a történet – 2-3 használat után dobhatod ki a több száz forintos harisnyád, mert – ráadásul pont a legrosszabbkor – felszaladt vagy kilyukadt. Az Újkazinci Baráti Kör kedd délutáni programjában azt tudhattuk meg Dicsákné Gyenes Rózsától, hogy kidobás helyett mit lehet kihozni a lestrapált harisnyáinkból.

Némi drót segítéségével a lyukas harisnya is új életet élhet, életre kel virág formájában. Locsolni sem kell, mégis virít, ezek a virágok egész évben pompáznak, anélkül, hogy különösebb gondoskodást igényelnének.

Dicsákné Gyenes Rózsa harisnyavirág munkáiból rendezett kiállítás, valamint a számtalan kérdésekre adott válasza után a részvevők megtanulhatták tőle az alapfogásokat, amihez megfelelő instrukciókat is adott, és gyönyörködhettek a saját maguk készítette kis kreációjukban.

A virág készítésnek a kézügyességen kívül csak az emberi fantázia szab határokat, a bemutatón láthattunk élethű ibolyákat, orchideákat, rózsafajtákat, színes és egyszínű virágokat, de ezzel a technikával készíthetők pálmák és egyéb dísznövények. Találkoztunk mesteri módon kézzel festett harisnya árvácskákkal is.

Rózsa, akinek szakképzettsége masszőr, és végtelenül jó beszélgető partner, humoros, életvidám, elsősorban háziasszony, édesanya. Egy éve talált a neten erre az egyszerű kézimunkára. Az első próbálkozása sikerrel járt, azóta nem tud tőle elszakadni. Előtte horgolással töltötte szabadidejét. Ha fotón vagy üzletben valami elnyeri tetszését, azt azonnal elkészíti harisnyából. A kollekciója lassan gyarapszik, mert családi, baráti körben elajándékozza, boldog, ha másoknak is tetszik a munkája, és szívesen osztja meg a készítés technikáját is. Erről meg is győződtünk, mert örömmel ajándékozta meg a Baráti Kör tagjait a nekik tetsző rózsákkal.

A kiállítást Medvés Sándorné nyitotta meg, és Bordás Jánosné Brigitta külön erre az alkalomra írt versével köszöntötte az alkotót. A rendezvény háziasszonya Szalainé Szatmári Katalin volt.

“…bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson, és ne elvegyen, tiszteletet érdemel.” (Kurt Cobain)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fotók: Gál Gábor

Bordás Jánosné: Virágok közt ébredtem

Hej, de vidám a kedvem, virágok közt ébredtem!
Künn egy régi domboldalon, hol a kis Túr vize siet nagyon,
S integet a vízi malom, kivirul az én kis falum.

Mintha színes zápor esett volna, úgy virított halomba a rózsa.
Talán tudták, hogy hazaérek, messzi távolból visszatérek,
Ide hol megszülettem, kicsiny falum úgy szeretem.

Hol vadvirág közt hemperegtem, s patak partján megpihentem,
Margarétát szedegettem, s a hajamba tűzdeltem,
De este mikor elaludtam, mindet-mindet a hajamba hagytam.

Hej, de vidám a kedvem, ma is virágok közt ébredtem!

One comment

  • Dicsákné Gyenes Rózsa

    Köszönöm a dicsérő szavakat és hogy veletek lehettem ezen a délutánon!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..