Szombaton: Bánhorváti Krumplis Lángos Fesztivál

November 26-án immár 10. alkalommal rendezik meg Bánhorvátiban a krumplis lángos fesztivált, amelyen nem csupán a hagyományos palóc ételekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de különböző népművészeti előadások, koncertek, táncházak is várják a vendégeket.

A Bánhorváti Krumplis Lángos Fesztiválnak három fő “pillére” van, első helyen természetesen a gasztronómia áll. A fesztiválon az asszonyok látványkonyhaszerűen, hagyományos módon, viseletben készítik el a régi falusi ételeket. Az ételek között kiemelt szerepe van a fesztivál névadó ételének, a bánhorváti krumplis lángosnak. Ez a kelt tésztából, krumplis, aludttejes töltelékkel készült hagyományos palóc étel már nemzedékek óta változatlan recept alapján készül. A bánhorváti krumplis lángos mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a herőce, a laksa, a hájas, a görhő, a mákos kukorica és a farsangi fánk készítésének módjával is.

heroce1

A fesztivál másik fő alkotóeleme a különböző népművészeti előadások, koncertek, táncházak. A rendezvényen bemutatkoznak a község hagyományőrző csoportjai is. Állandó fellépők a helyi óvodások, a gyermek-néptáncegyüttes, a népdalkör vagy a nyugdíjasklub. Mindannyian az alkalomnak megfelelő hagyományőrző műsorral készülnek a fesztiválra. A rendezvény egész ideje alatt élő népzenével kísért táncházban vehetünk részt, profi néptáncosok vezetésével.

23034755799_81a5e324f2_z

A fesztivál harmadik része a hagyományos kézművességé. A sportcsarnok udvarán az érdeklődők az ország minden tájáról érkezett kézművesek portékáiból válogathatnak. Vásározni szigorúan csak hagyományos kézműveseket engednek a fesztiválon!
A három alkotóelem azonos súllyal van jelen a fesztiválon, és így adnak egy nagyon színes, hangulatos és élményekkel teli napot az érdeklődőknek.

A fentieken kívül azonban sok olyan hagyományőrző program is várja a vendégeket, amelyek egyedivé teszik és tovább színesítik a fesztivált, mint például az interaktív kovácsműhely, a gombócjósda vagy a népviseletbe öltöztetés. Minden évben hagyományos író-olvasó találkozó is megrendezésre kerül, idén Bán Mór, a Hunyadi sorozat szerzője várja az olvasókat. A mesterségbemutatók (kötélverés, teknővájás), kézműves játszóházak mellett ezúttal egy viseletkiállítás is helyet kap a programban, ahol is több mint 50 eredeti népviseletet tekinthetnek meg az érdeklődők.

22773780104_250f3fd55f_z

Ha pedig azt szeretnénk, hogy a barkónkat ne csupán a „barkó divatbemutató” közönsége csodálja, de az egész falu elámuljon rajta, Bánhorvátit bejárhatjuk lovas fogatokkal is, útba ejtve például az Árpád-kori református templomot, a Platthy-kastélyt vagy a Falumúzeum helytörténeti kiállítását.

23319625611_fd0308c0c4_z

Ha nem jön közbe semmi, lapunk tudósítója képes beszámolóval fog jelentkezni az eseményről.

Azoknak a kazincbarcikaiaknak pedig, akik hajlamosak lekésni az utolsó buszt, javasoljuk, hogy a következő útvonalat a végéről kezdjék el tanulmányozni 😆 : Az Ibolyástól Bánhorvátiig

Rendezvényfotók: Kecső Lajos

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..