Sakkélet Kazincbarcikán – szeretettel köszöntjük a 80 éves Tóth János bácsit

Kálmánné Katalin írása

Tóth János 61 éve aktív közreműködője az országos sakkéletnek, 1957-től intéző, csapatvezető, edző, elnökségi tag, klubelnök pozíciókban. A barcikai sakkéletben 1963-tól töltötte be a sakkszövetségi elnöki tisztet. 1990-től 2015-ig volt a Városi Sakk Klub elnöke.

Kazincbarcikán a sakkjáték 1967-ben kapott szakosztályi rangot. A 14 főből álló megyei I. csapatot Udvardi Ignácz és Fórizs Károly irányították. Az akkori csapat tagjai közül Kassai Béla, Bagyinszki Ferenc, Hronyecz Ferenc, Marozsák József sakkozók rendelkeztek minősítéssel. Sajnos a minőségi sporttal járó kötelezettségeket a munkahelyi elfoglaltságaik miatt a sportolók nem tudták vállalni, ezért 1970-ben megszűnt a sakkszakosztály, viszont tömegsportként az akkori BVK égisze alatt tovább működött Perge Sándor és Tanner László irányításával. A városi, valamint megyei versenyeken kiváló eredményeket értek el. Külön említést érdemel Vilimi László, Batki András és Kovács István. Abban a szerencsében volt részem, hogy ezeket a remek sportolókat személyesen is ismerhettem, volt, aki az Újvárosi Iskolában tanított engem, másokat pedig a munkahelyemről. Sajnos már nincsenek közöttünk.

Áttörést az 1980-as évek hoztak, és ettől az időtől a kazincbarcikai sakkélet összeforrt Tóth János nevével.

Tóth János – egy egyéni verseny leendő győzteseként

Jani bácsi az 1950-es években középiskolásként kezdett komolyabban foglalkozni a sakkal. A kazincbarcikai sakkéletbe 1963-ban kapcsolódott be, mint a Városi Sakkszövetség elnöke. Versenyzőként első klubja a Miskolci Spartacus volt, majd Sajószentpéteren, a munkahelyén került aktívan a megyei sakkéletbe A SÜMSE csapatában kezdett játszani játékosként és csapatvezetőként. Egyéniben első osztályú minősítést ért el. A csapat rövid időn belül a megye egyik meghatározó csapata lett. Abban az időben a legfontosabb feladat az utánpótlás-nevelés volt. Az akkori fiatalok nemcsak kiváló játékosok, hanem kiváló szakemberek is lettek az élet több területén is (Kiss Pál, Szűcs Tamás, Bai Attila).

1981-ben megyei bajnokságot nyert a SÜMSE. Az NB II-be feljutva csak egy éven keresztül szerepelt, mert a következő évben kiesett. Viszont az 1980-as évek gazdasági válsága kihatott a sakk támogatására is. A SÜMSE megszűnt, és a csapat átkerült Kazincbarcikára, ahol a Gyár- és Gépszerelő Vállalat (GYGV) támogatása mellett, folyamatosan a másodosztályban szerepelt. Ekkor már második és harmadik csapatot is indított a klub, Tóth Jani bácsi pedig országos versenybíró lett.

A megyében egyedülállóan Tóth János rendelkezik a Szabó László-díjjal

1989-ben újabb átalakulás történt, Kazincbarcika Városi Sakk Club néven szerepeltek tovább. A klub elnöke Szemerei Gyula lett, vezetőségi tagok pedig Jakab Boldizsár, Dósa Lajos és Tóth János voltak, majd 1990-ben a klub élére Tóth János került, és 2015-ig látta el a Városi Sakk Club elnöki és edzői feladatokat. Vezetőségi tagok Dósa Lajos Szabó László voltak. Csapata minden évben bajnok volt, és eljutottak a legmagasabb osztályig. Neves sakkozók kerültek ki a kezei alól, csak kettőt említve, Bai Attila mester, az Agrártudományi Egyetem professzora, vagy Farkas Ádám jogászprofesszor. Jani bácsi 80 évesen még mindig támogatója, segítője a helyi és körzeti Sakk Diákolimpiának. Öt alkalommal nyerték el a „Megye Legjobb Nevelő Egyesülete” címet. Nevéhez kötődik a már 18 éves Sakkszimultán, valamint a Kovács Aladár–Simon József nemzetközi emlékverseny. A verseny névadói egykor az egyesület tagjai voltak, Kovács Aladár az egykori Ózdi Kohászati Üzemek dolgozója volt, aki munkája mellett Ózdról, míg Simon József Ormosbányai bányászként a három műszakos munkarendje mellől járt rendszeresen a barcikai egyesület tagjaiként az edzésekre, versenyekre.

A megyében egyedülállóan Tóth János rendelkezik a Szabó László-díjjal, emellett elnyerte a Magyar Sakkszövetség „Magyar sakkozásért” kitüntető címet.

A négyszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes, háromszoros magyar bajnok Verőczi Zsuzsa a Kazincbarcika csapatában. “Összetalálkoztam Tóth Jánossal, a kazincbarcikai sakkcsapat vezetőjével, aki nem sokat teketóriázott: ‘Zsuzsikám, rád van szükségünk, most jutottunk fel az NBI B-be!’ – mondta. Adj egy kis időt – feleltem, de ő már eldöntötte” – nyilatkozta “a sakk nagyasszonya” 2008-ban a Haon-nak

A versenyeztetésben az igazi áttörés a 2000- es évek elejére tehető, amikor nagyon sok fiatal már helyet követelt a csapatokban (Zámbó Zoltán, Károlyfalvi Zoltán, Handó Vilmos, Farkas Ádám, Farkas Gábor, Elek Emese, Elek Mónika, Elek Sarolta, Rákos Ádám, Markó Árpád, Csatlós Béla, Csatlós Roland, Hercsik Tímea). A klub akkor már négy csapatot versenyeztetett, Megye II, Megye I, NB II és NB1 B osztályokban. A csúcsév a 2006/2007. évad volt, mert ekkor mind a négy csapat bajnok lett a különböző csapatbajnokságokban. Az első csapat felkerült a legmagasabb osztályba, ahol a 2007/2008-as évadban ötödik helyen végzett. A megyei II. osztályban öt bajnoki éven keresztül nyert bajnoki címet a zömében utánpótláskorú csapatunk. 2006-ban az országos ificsapat-bajnokságon utánpótláscsapatunk az ötödik helyen végzett Szabó Leon, Handó Vilmos, Csatlós Béla, Csatlós Roland, Rákos Ádám, Baló Tamás, Hercsik Tímea összeállításban. Ezt az eredményt még két alkalommal tudták megismételni. Mindezeket azonban beárnyékolta, hogy az NB 1-től anyagi okok miatt búcsúzni kellett.

 

Egy verseny meghívott vendégei a 2000-es évek elején. Alsó sor, jobbról a második Takács István, a Barcikai Históriás alapítója, mögötte Tóth János

2015-ben a klub vezetésében ismét változás történt. Tóth János lemondását követően Molnár Zoltán vette át az elnöki pozíciót, vezetőségi tagok Szabó László, Fazekas István, Tanczula János és Markó Árpád voltak. Jelenleg Tóth Csaba irányítja a klubot. Két csapatot versenyeztetnek, egyet az NB II-ben és egyet a megyei első osztályban.

Tanczula János és Rákos Ádám egy házi bajnokságon

Jani bácsi számára mindig fontos volt, hogy a játékosokat, akik itt szerepeltek, és szerepelnek, nyugodt légkör vegye körül, az utánpótlás pedig folyamatosan szerepeljen, a fiatalok a tanulásban is kiválót érjenek el, és az életben is sikeresek legyenek.

Pihenő a Magyar Sakk Szövetség budapesti közgyűlésének szünetében

Jani bácsi elhivatottságára jellemző az alábbi történet is.

A Magyar Egyéni Bajnokság döntőjében, mely városunkban került megrendezésre, a harmadik forduló után este 11 kor megszólalt János bácsi telefonja. Almási Zoltán és több fiatal játékos kérte, hogy a nagy izgalom után focizni szeretnének. A klub elnöke a furcsa, kissé késői kérést Darai igazgató úr segítségével rövid időn belül teljesítette. A játékosok még a mai napig emlegetik a barcikai éjszakai focit, és bármikor találkoztak az elnökkel, mindig hálásak voltak azért is, hogy nagyszerű házigazda volt a város és a klub.

Ezzel a szemlélettel vette át fia, Tóth Csaba a klub irányítását, aki mindent megtesz az eredményes szereplés érdekében, hogy méltó utódja legyen az édesapjának.

 

 

Forrás: Maksó Sándor: Kazincbarcika sporttörténete (1920-1992)
Tóth János

One comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .