Mucsony 800 – helytörténeti kiadvány a Barcikai Históriás munkatársaitól

Bő egy évvel ezelőtt nagy megtiszteltetést érte a Barcikai Históriás Helytörténeti Alapítványt. Mucsony Nagyközség Önkormányzata felkért minket, hogy készítsük el az idei évre Mucsony 800 éves helytörténeti kiadványát. Hosszú és egy évig tartó kutatás és adatgyűjtés után az idei év augusztus 3-ára készült el munkánk gyümölcse, a Mucsony 800 című könyv. A kérésnek megfelelően ez nem egy tudományosan megfogalmazott könyv lett, hanem közérthetően, a doktori disszertációkat jellemző sűrű megjegyzéseket kerülő kiadvány, mely – reméljük – könnyedén és olvasmányosan végigvezeti a Kedves Olvasót Mucsony 800 éves történetén. Az írók alapvetően az alapítvány tagjai voltak – Lehota Roland, Kismarton Zsolt, Takács Zsolt –, de közreműködött az írásban még Kismartonné Molnár Viktória – néphagyományok – és Viszlai Viktor polgármester úr is – Mucsony jelenkori története. Itt (is) szeretnénk köszönetet mondani Viszlai Viktornak, aki mindenben a segítségünkre volt – terepbejárások, találkozók stb. –, hogy ez a könyv létrejöhetett.

A kiadvány több mint 100 forrásanyaga a könyv végén megjelölésre került.

A könyv szakmailag lektorált, ezt polgármester úr intézte. A lektoroknak is szeretnénk köszönetet mondani, hiszen – szerencsére – nem sok javítást igényelt a megírt könyv.

A megjelent első 100 példány nagyon gyorsan elfogyott, így a „második kiadásra” pár hetet kell várni, ami már az azóta felmerült kisebb problémák hibajavítását is tartalmazni fogja.

A könyv felépítése speciális: az időrendbe rendezett kiadvány a főcímeken belül az egy-egy korszakra jellemző, a korhoz kapcsolódó alfejezetet is tartalmazhat. A tartalmat, előszót és bevezetést követően az első fejezet a kezdetekkel foglalkozik. Ez a honfoglalástól terjedő időszakot jelenti. (Takács Zsolt, Kismarton Zsolt) Ezt követi a ruszin nép története. (Lehota Roland) A harmadik a ruszinok és tótok Mucsonyban fejezetcímet viseli – Kismarton Zsolt: Mucsony XVIII-XIX. századi története –, melyben helyet kapott a mucsonyi ünnepek és néphagyományok is – Kismartonné Molnár Viktória –, valamint Mucsony természetföldrajza is. (Kismarton Zsolt) A negyedik fejezet főleg a görögkatolikus egyházzal foglalkozik. (Kismarton Zsolt: Mucsony története 1878-tól 1917-ig.) A következő fejezet főcíme: Mucsony szénbányászatának a kezdete. (Kismarton Zsolt: Mucsony története 1917-től 1945-ig.) Ezt követi a zavaros évek. (Kismarton Zsolt: Mucsony története 1945-től 1956-ig.) A hetedik fejezet a szocializmus éveivel foglalkozik, (Kismarton Zsolt: Mucsony története 1956-tól 1989-ig.), az utolsó fejezet pedig az azóta eltelt idővel. (Kismarton Zsolt, Viszlai Viktor: A rendszerváltás után.) A könyvet természetesen utószó, melléklet és a források megjelölése zárja. A könyv tipográfiáját Lates Tamás készítette. A könyvet Kismarton Zsolt szerkesztette.

A könyv A4-es méretű, puhaborítós, 125 oldalas, színes fényképekkel és térképekkel tűzdelt, ami a szöveg megértésében segít. Beszerezhető lesz a Mucsonyi Nagyközségi Önkormányzaton. Ára jelenleg nem ismert; mihelyt információnk lesz róla, közöljük.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .