Miniatűr kép több mint 11 ezer öltéssel – a gobelinnel ismerkedtek az újkazinciak

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Kedd délután ismét két nagyszerű alkotó, Sáfrány Erzsébet és Stofán Elekné gobelinhímzők munkáit csodálhattuk meg, majd az öltéstechnikai bemutatón mi magunk is beavatást nyertünk e szövéstechnika rejtelmeibe. Górné Zsigmond Krisztina és Gór Mihály számtalan kulisszatitkot is elárult.

Sáfrány Erzsébet és Stofán Elekné gobelinhímzők alkotásaiból rendezett minikiállításunkat Górné Zsigmond Krisztina nyitotta meg. Krisztina, aki a Sajómenti Népművészeti Egyesület tagja, régi hódolója ennek a művészetnek. Neki már egyedi és védett, valódi művészi alkotásai vannak. Többszörös kiállító, munkáival több díjat is elnyert, így nem csoda, hogy igazi kritikusa lehetett a tegnapi rendezvénynek.

„Meggyőződésem, hogy minden egyes kép maga a csoda és varázslat. Erzsébet és Julika, mint tudjuk, mindketten nyugdíjasok, és szerették volna szabadidejüket egy szép és tartalmas hobbira szánni. A képeket végignézve, mindkettőjüknek sikerült. Képeik visszatükrözik alkotóik érzelemvilágát, sugárzik belőlük a szeretet, melyet átadnak a szemlélőnek, s visszakapnak az elismerő tekintetek és dicsérő szavak által” – hallottuk Krisztinától.

Stofán Elekné Julika 40 évvel ezelőtt, nagyon fiatalon kezdte el a hímzést. Legelső munkáját is kiállította, amin egyáltalán nem fogott az eltelt idő. Ő szerencsés helyzetben volt, mert eredeti szakmájából adódóan könnyen elsajátította az öltési technikákat. Készít tűgobelineket, és bemutatott egy miniatűr képet is, amely 11 680 öltéssel készült. Ezek a képek már igen kifinomultak. Tájképtől kezdve arcképig, minden megtalálható a kollekciójában, de igen szereti az állatokról készült képeket is. Legutóbbi munkája, melyet unokájának készített, az Eiffel-tornyot ábrázolja.

Sáfrány Erzsébet nyugdíjba vonulása után, autodidakta módon, a kellékeket árusító üzlet vezetőjének utasításai alapján kezdte el a hímzést, amit mára már igen profi szinten művel. Ez a hobbi igazi kikapcsolódás lett számára.

Alkotásainak többsége tájkép, de igen szereti a csendéletet és az arcképeket is. Először hagyományos, 4 mm-es öltésű képeket készített, majd rátért a tűgobelin képekre, melyek szebbek és sokkal kifinomultabbak az apró öltések miatt. Képeinek többsége 40×50 cm-es, de szerinte megéri a ráfordított időt, mert rátekintve az összhatás sokkal csodálatosabb. Nem szívesen válik meg tőlük, de azért, hogy családjának örömet tudjon szerezni, boldogan ajándékozza nekik.

g09

A kiállítás második részében öltéstechnikák bemutatójára is sor került. Az alkotókon kívül számtalan kulisszatitkot tudtunk meg Krisztinától és férjétől is, aki mint kiderült, Krisztina munkáinak legnagyobb kritikusa. Ő meglepetéssel is szolgált, az alkotókat saját maga készített ékszerrel, a hallgatóságot pedig saját versével ajándékozta meg. Krisztina férje, Gór Mihály festő, író, a Sajómenti Népművészeti Egyesület vezetője. Az egyesület a városban és a város környékén tevékenykedő alkotókat, kézműves, népművészeti, iparművészeti ágazatokat fog össze. Egyébként a házaspárral és alkotásaikkal hamarosan közelebbről is megismerkedünk, közös kiállítással mutatkoznak be, eleget téve a Baráti Kör meghívásának.

g14

Tőlük megtudhattuk azt is, mit jelent a kasírozás, hogy nem hagyományos tűvel dolgoznak, hogy nem mindegy, milyen üveggel kereteztetik be a képeket. Ahhoz, hogy a bekeretezett kép visszaadja a valódiságát, speciális üvegre van szükség.

Sokan nem is gondolnánk, hogy ez a hobbi mennyire költséges és időigényes. „De mindez nem számít, amikor a végeredményt meglátom, és tudom, hogy ez az én kezem munkája – az boldoggá tesz” – mondták az alkotók.

Legutóbb a harisnyavirág-bemutatónk után már két tagunk sajátította el a azt technikát és készít virágokat – kíváncsian várjuk, Erzsébetnek és Julikának lesznek-e követői körünkben.

A bemutató végén a Baráti Kör képviselője emléklapokat adott át az alkotóknak, megköszönve a közreműködésüket.

A délután háziasszonya Szalainé Szatmári Katalin, a megnyitó prózai közreműködője Bordás Jánosné Brigitta volt, aki mint mindig, saját versével köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Most sem maradt el a házi süteményes vendéglátás, a Máriák és a születésnapos Sáfrány Györgyné köszöntése.

Sajnos a közösségi ház lehetőségei miatt tartós tárlatokat nem lehet rendezni, legnagyobb bánatunk, hogy hiába lobbizunk, nem kapunk még javításra szoruló paravánokat sem, pedig néha – mint ez esetben is – nagyon ritkaságnak számító alkotásokat is meg lehetne tekinteni.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A fotókat Gór Mihály és Andrássy Zoltán készítette

Legközelebb 17-én, csütörtökön találkozunk. A Baráti Kör teljes létszámmal vesz részt a Buffaló Ételbárban, a Barcikai Blues Barátok köre által megrendezésre kerülő Garda-Benkő Duó blueskoncerten, majd 19-én, szombaton két meghívásnak is eleget téve, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kazincbarcikai helyi szervezetének 25. évfordulójára rendezett ünnepségen, ezt követően pedig Alberttelepen az Őszikék Nyugdíjas Klub által rendezett Nyugdíjas klubok találkozóján veszünk részt.

Legnagyobb sajnálatunkra a harmadik meghívásnak már nem tudunk eleget tenni. Pedig a Felsőbarcikáért Alapítvány alapításának 15. évfordulójára tartandó ünnepségen nagyon színes és tartalmas programmal várják a meghívottakat.

A Baráti Körnél a következő héten, 22-én, kedden az egészségé lesz a főszerep. 16 órai kezdettel dr. Szomják Edit, a debreceni klinika belgyógyász-angiológus főorvosa lesz a vendég, és tart előadást. Téma az egészséges életmód, betegségmegelőzés. A szív-, érrendszerről, érrendszerei betegségekről, ennek kapcsán a cukorbetegségről, a daganatról és a mozgásszervi problémákról is hallhatunk.

Az előadás nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..