Megismerni az ismeretlent ötödször, avagy a kékülő bugybugy története…

Egy nagyszerű, 2012-ben indított sikersorozat ötödik előadására került sor október 13-án késő délután a Don Bosco Sportközpontban. A meghívott vendég az a Schág Éva volt, aki Kazincbarcikához napjainkban is ezer szállal kötődik, bár évtizedek óta Amerikában él és dolgozik.

Bokor Éva, vagyis lánykori nevén Schág Éva az amerikai űrkutató központ, a NASA kutatómérnöke harminc éve. Az ő és az egyik közösségi portálon szerveződött Képi Demokrácia Kazincbarcika csoport találkozása igazán példaértékű: a csoport vezetői és tagjai, sokan Éva egykori középiskolás osztálytársai, barátai úgy gondolták, azt a különleges tudást és tapasztalatot, amit Éva nem mindennapi munkája során felhalmozott, el kell hozni Kazincbarcikára.

A virtuális világ minden előnyét kihasználva a csoport a tettek mezejére lépett, s 2012. október 5-én Éva már a városban volt, és megtartotta első nagy sikerű előadását az űrkutatás kulisszatitkairól. Kiemelten fókuszálva a Marsra, s az előadó speciális, földi irányító munkájára.

Az első rendezvény óriási siker lett, hiszen Éva személyisége, közvetlen előadásmódja, a téma különlegessége és annak első kézből történő prezentálása kuriózumszámba ment.

Így minden év októberében újra és újra hazatért a kutatónő, s folytatódott az ismeretlen világ megismerése; jó hangulatban, rengeteg friss információval, személyes benyomás, tapasztalat megosztásával. Így jutottunk el az idei esztendőbe, a sorozat ötödik részébe (2016-ban nem volt előadás), amikor nemcsak Schág Éva és JPL kutatólabor munkájáról, hanem egy magyar magán-űripari projektről is hallhattak a résztvevők.

„Szeretnénk elvinni Magyarországot a Holdra!”

Az ez évi rendezvény első előadója dr. Pacher Tibor fizikus, a PuliSpace projekt megalapítója és vezetője, nemzetközileg ismert menedzser és tanácsadó volt, akit Kalydy Dóra és Takács Zsolt főszervezők szintén kuriózumként invitáltak Kazincbarcikára. Az esemény háziasszonya, Göndör Judit vezette fel és mutatta be a rendkívül szimpatikus és nyitott fizikust, valamint fiatal kollégáját, Hazadi Mátyást.

A szaktekintély nagyon emberközeli és izgalmas előadása során beszélt arról, hogy a 2010-es megalapítása óta min dolgozik a Puli csapata, milyen terveik és céljaik vannak. Mint megtudtuk: Magyarország magán-űripari projektje hét év alatt több holdjáró prototípust épített, és három nagy tereptesztet is végrehajtott különböző Holdhoz és Marshoz hasonló környezetben. A marokkói sivatagban, a Hawaii-szigeteken, a Mauna Kea vulkán lejtőin és egy alpesi sziklagleccseren.

A Tibor által vezetett Puli maroknyi csapata – elsősorban mérnökök, fizikusok, geográfusok, informatikusok – mellett rengeteg fiatal önkéntes dolgozik, akik eddig mintegy hetvenezer munkaórával járultak hozzá a Puli eredményeihez.

Dr. Pacher Tibor elmondta: egyértelmű céljuk, hogy elvigyék Magyarországot a Holdra, méghozzá a Puli névre keresztelt robot segítségével. Ehhez még nagyon sok munkára, pénzügyi és egyéb támogatásra, hitre és kitartásra van szükség. De úgy gondolja, hogy a 2019-es megvalósítási dátum elérhető, bár ehhez minden külső körülménynek jól kell alakulnia.

„A földünk állandóan változik, …és mi rajta élünk…”

Az állandó vendég, Schág Éva idén a fent olvasható mottóval, nagyon személyes példákkal, fotókkal és humoros, személyes üzenetekkel indította előadását, melyek jó hangulatúvá és derűssé tették az amúgy is kellemes péntek kora esti programot.

Mint kiderült: Éva folyamatosan kommunikál barátaival és az előadás hallgatóival közösségi oldalán; a munkája során készített képeihez talányos kérdéseket ír, s nagyon poénos válaszokat kap, ezekből is felelevenített jó néhányat, sok-sok nevetés kíséretében.

Természetesen emellett a legfrissebb űrkutatási híreket és információkat is elhozta Kazincbarcikára, képekkel, videóbejátszásokkal tarkítva; lekötve a hallgatóság figyelmét közel két órára, kortól, nemtől és érdeklődési körtől függetlenül.

Például az 1997-ben útjára bocsátott Cassini űrszonda húsz éve tartó missziójáról is részletesen beszélt: arról, hogy a Szaturnusz bolygó és annak holdjai, gyűrűrendszere megismerésében milyen elévülhetetlen érdemeket szerzett. Mutatott eredeti fotókat és videófelvételeket, melyek elkápráztatták a közönséget.

A Jupiter is szóba került, ennek bemutatása során jött az a bizonyos kékülő bugybugy ötlet, mint a bolygó felületének talányos meghatározása, jó kis derűt okozva.

Éva beszélt arról is, hogy nap mint nap rengeteg új bolygót fedeznek fel, ahol akár élet is lehet, de ezeket fel kellene fedezni, el kellene oda menni…, ám ez még sokáig váratni fog magára.

Az előadást követően a barátok, ismerősök és (már nem) ismeretlenek hosszú perceken keresztül beszélgettek, fotózkodtak együtt, felelevenítve az egykori közös emlékeket, vagy az előadás megkapó pillanatait. Folytatás 2018-ban!

Fotók: Kalydy Dóra / Barcikai Históriás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .