„Lazább” programokkal is készül az új évre az Újkazinci Baráti Kör

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Hosszú szabadság után elkezdte munkáját az Újkazinci Baráti Kör, a rájuk jellemző nagy lendülettel, kreativitással indítva az új évet. Az elkövetkezendő időszak terveiről, programjairól számol be Kálmán Vilmosné, a baráti kör képviselője.

Elhatároztuk, hogy az évben „lazábbak” leszünk, több szórakoztató rendezvényünk lesz, de már most annyi tervünk, felkérésünk van, hogy akár kétéves időszakra is tervezhetnénk. Folytatjuk az Élményalap – Mosolyvadász programjainkat, hasonlóan az esélyegyenlőség témakörében indított fórumokat, és a bányásznapra újra egy érdekes kiállítással készülünk. Folytatjuk karitatív tevékenységünket is, és változatlanul a minitárlatokat, a csoporttagok kreativitását bemutató kiállításokat.

Sajnos a Programsziget közösségi ház adta lehetőségek igen korlátozottak, csak egynapos tárlatra van lehetőség, pedig a bányászati és a Takács István emlékkiállítás, akaratunkon kívül, túlment a városon. A rendezvény után Miskolcról, Farkaslyukról, Felsőnyárádról, sőt még Tiszaújvárosból is volt olyan érdeklődő, aki szerette volna megtekinteni a kiállításokat.

banyasz

2014. szeptember 9. Bányásznapi megemlékezés Herbolyán

Évi első rendezvényünket január 13-án tartjuk, ahol egy virtuális kiránduláson vehetünk rész, majd egy nagyon érdekes előadást is hallhatunk. A közelmúltban dr. Salha Walid Khalil, a Kazincbarcikai Kórház pszichiátriai rehabilitációs osztályának vezető főorvosa volt a vendégünk, aki bevezetett minket a pszichológia tudományába, és bemutatta szülőföldjét, Gázát. Ezt a beszélgetést tovább folytatjuk. Tovább ismerkedünk a palesztin világ történelmével, kultúrájával, illetve kibővítjük a városunkat érintő komoly tájékoztató előadással. Főorvos úr bemutatja a Kazincbarcikai Kórház 2015. február 1-jén induló új osztályát, a hospice osztályt és annak működését. Ezen az osztályon palliatív ellátást, fájdalomcsillapítást fognak végezni. Nem csak daganatos betegeket fognak segíteni, hanem bármilyen fájdalom kezelését is elvégzik az osztályon. A téma iránt érdeklődőket 18 órára várjuk.

walid

Tiszteletbeli csoporttagunk, Walid Salha doktor ez évben is vendégünk lesz

Walid Salha doktor tiszteletbeli csoporttagunk, többek között általa tapasztalhattuk meg az arab konyha, az arab sütemények ízvilágát is. Ez és a Benke Laci bácsi Oscar-díjas, olimpiai mesterszakács, mestercukrász előadása adta az alapötletet a gasztrorendezvényeinkhez.

2014 szeptemberében, Szent Mihály napjához kapcsolódóan, Itthon vagy – Magyarország Szeretlek! országos rendezvénysorozat keretei között, a Barcika Art Kft. által rendezett programok mellett, az Újkazinci Baráti Kör lehetőséget, felkérést kapott a bemutatkozásra. Ezen a napon Benke Laci bácsi volt a vendégünk, aki egész délutánját körünkben töltötte, és a látogatásán kívül egy igen megtisztelő kitüntetésben volt részünk. Eddigi tevékenységeink alapján a Fehérasztal Lovagrend (melynek jelszava: „Hazám, szakmám, becsületem”) méltónak vélt minket elismerésre, és Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Díszserlegét adományozta részünkre, melyet Laci bácsi adott át.

Visszatérve programjainkra, január 13-án, délelőtt nyílik meg két csoporttagunk, Szűcs Mara és Gál Gábor újabb fotókiállítása, Tamási József fotós-költővel közösen, melynek a Szociális Szolgáltató Központ 1. sz. Idősek Klubja ad otthont.

Következő héten Izsófalvára látogatunk, Iglai József festő-grafikus kiállításának megnyitójára, aki februárban minitárlat keretei között, a baráti kör meghívására Kazincbarcikán is bemutatkozik. Róla elöljáróban azt kell tudni, hogy Izsófalván él, és az ő illusztrációs grafikái, valamint Szűcs Mara és Gál Gábor fotói fogják a hamarosan nyomdába kerülő könyvünket színesebbé tenni, melynek a borítóját is Iglai József tervezte és rajzolta.

Január 27-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezünk irodalmi délutánt. A rendezvényen ismét fellép az In Aeternum Gospel kórus, de nem gospel dalokkal, hisz ők más műfajban is otthon vannak. Ezen a napon mutatkozik be Tomori Gábor (Coody) költő, és mutatja be Szívem szilánkjai verses kötetét, mely önvallomás eddigi életéről, érzéseiről.

coody

Az elkövetkező hónap is nagyon tartalmas lesz. Iglai József grafikus kiállításán túl megrendezzük az első gasztro-show műsorunkat, mely nem csak bemutatóból fog állni. Ezt rendszeressé kívánjuk tenni, neves szakácsokat, cukrászokat hívunk vendégségbe, és vidám, lazább keretek között szeretnénk megismerni más népek gasztrokultúráját is.

Rendezünk egy hasznosnak ígérkező előadást, ami az idősebb korosztályt érinti. Az egyedül élő idősek a városban több lehetőség közül választhatnak, hogy ne kelljen a mindennapjaikat magányosan tölteniük. A Muskátli úton lévő nyugdíjasház az önmaguk ellátására képes nyugdíjasoknak bérleti jogviszony alapján, lakásokban való korlátlan idejű elhelyezését szolgálja. Az itt élő nyugdíjasok, a szociális otthontól eltérően, önállóságukat megőrizhetik, valamint az orvosi ellátásuk is biztosított. Amennyiben a bentlakás alatt egészségi állapotuk megromlik, úgy külön térítés ellenében lehetőség nyílik házi segítségnyújtás igénybevételére is (takarítás, bevásárlás, gyógyszerkiváltás stb.). A napi étkezésre a közös étkezőben adódik lehetőség. Az érdeklődők személyesen is ellátogathatnak, megnézhetik a kis lakásokat.

Márciusban, az előző évhez hasonlóan, vidámsággal ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot. Humordélutánt rendezünk, ahol valamennyi tagunk bemutathatja képességeit. Kabaréjelenetekkel, kuplékkal, humoros versekkel, paródiákkal fogjuk egymást szórakoztatni.

Ismét lesz könyvbemutatónk. Mező László író-sportújságíró – akinek hamarosan az 50. könyve jelenik meg- lesz a vendégünk, és hozza el legújabb kiadványát. Könyveiből megismerhetjük szinte az egész ország sport-, labdarúgóéletét.

Távolabbi terveink között szerepel még csoporttagunk, Andrássy Zoltánné Bacsó Zsuzsa lánya, az Andrássy Judit Lolita által készített festmények bemutatása. Az ő alkotásai között már több zsűrizett kép található. Az alkotási vágy náluk tőről fakad, hisz Andrássy Zoltánné édesapja a neves Bacsó István fafaragó, költő, festő, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alapító tagja, akinek alkotásaiból az elmúlt évben több emlékkiállítás és tárlat is megrendezésre került. (Bacsó Istvánról a Barcikai Históriás 1997. évi 1. számában olvasható cikk Ismerjük meg őket: A barcikai fafaragó címmel. Bacsó Istvánról a Wikipédián is olvasható szócikk.)

bacso_istvan

Szintén szeretnénk a közönségnek bemutatni csoporttagjaink, Sáfrány Erzsébet és Kerekes Józsefné gobelinmunkáit, melyek között igen értékes és ritka képek is találhatók.

Kerekes Józsefné menye a Budapesten élő Kerekes Andrea gyógypedagógus, grafológus, aki 1996 óta foglalkozik a kézírások beható vizsgálatával. Jellemzően kompetenciavizsgálatokat végez (pl. munkatárs- vagy vezetőkiválasztás esetén), de a pályaorientációs tanácsadásban, illetve a közéleti és történelmi vizsgálatokban is jártas. 2001-2007 között igazságügyi grafológus szakértőként dolgozott. E téren szakterülete elsősorban a kényszerfenyegetettség kézírásból történő megállapítása volt, de sok egyéb ügyben is segítette rendőrségek, bíróságok munkáját. Andrea az elmúlt évben rendkívüli előadással örvendeztetett meg minket, ahol mindenki részt vehetett egy önismereti elemzésben, valamint a résztvevők egymás írásos szövegét is elemezhették. Az idén újra számíthatunk hasonló interaktív előadására.

A tavaly technikai okok miatt elmaradt ruhabemutatónkat és megjelenő könyvünk bemutatóját még az első félévben megtartjuk. Az egészségmegőrzése érdekében több szűrővizsgálatot helybe hozunk, ebben nagy segítségünkre van Borga Andrásné, aki már leegyeztette a kardiológiai és a magasvérnyomás-, cukorszűrést. Természetesen bálozni is fogunk, színházba is megyünk és zenés előadásokat is tartunk majd. Természetesen a felsorolt programok csupán ízelítők, tervek, az év során még bővülhet a programkínálat.

Mint korábban, rendezvényeink háziasszonya továbbra is önkéntes segítőnk, Klementné Bíró Anikó lesz. Nagy örömünkre valamennyi együttműködő partnerünk, támogatónk bizalmát továbbra is élvezhetjük, amiért igen hálásak vagyunk. Ez nekünk, akik nem vagyunk bejegyzett civil szervezet, csupán öntevékeny baráti társaság, nagyon sokat jelent.

Újkazinci Baráti Kör

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .