Keresztmetszet egy városról – információs jelentések: 1984. március hó

Márciusban is ömlöttek a panaszok a párt alapszervezeteitől. A BVK pártbizottsága sajnálattal tapasztalta, hogy az Egressy büféje egyre inkább kocsmajelleget ölt. Ezek szerint ennyi év távlatából kijelenthetjük: művházunk ebben is messze megelőzte a korát, csak ma már “romkocsmának” hívják az efféle intézményeket.

A hőerőmű üzemi bizottsága szerint a játékautomaták elszaporodása azt eredményezi, hogy sok fiatal kéregetni kényszerül. A KISZ városi bizottsága örül a téli vásárnak, de a pult alóli vásárlásnak már nem annyira…

Szandálban kell elmenni a bálba – teszi szóvá a Szakszervezetek Szakmaközi Bizottsága, és előkerül az uszodakérdés is.

“Éjjelenként a kutyák és a guberálók felborogatják a kukákat, és a szemetet szétrúgva óriási rendetlenséget okoznak” – nem, nem 2014-es idézet, kelt 1984.

És szintén máig nyugtalanító kérdés: A miskolci zsemlye miért duplája a nálunk kaphatónak?

Lássuk hát, mit tartalmaztak az információs jelentések 1984 márciusában!

A vécsetali buszmegállóban „nyakig érő” sár van. Az ott várakozók (gyerekkel, idős emberek) szinte belesüppednek a megállóban lévő sárba. A sarat sajnos a tisztára mosott buszba felhordják az utasok, amiért a busz vezetője veszekedik az utasokra. Kérik az utasok, hogy szedessék fel a sarat, és troszkával szórják le a megállót. Ez könnyen megoldható a szomszédságban lévő tervtárótól ingyen szállított salakkal.

Szakszervezetek Szakmaközi Bizottság alapszervezet

Az Újkazinc lakónegyedből gyalogosan bejáró dolgozóink részéről problémaként jelzik: a régi falu felé nem lehet járni a sár és az építkezés miatt. Az ózdi út mellett lévő útpadkán szintén óriási a sár. Kérdésként merül fel, nem lehet-e leszórni valamivel az útpadkát a sár megszüntetése érdekében?

Borsodmegyei Vízművek alapszervezet

Sajnálattal lehet tapasztalni, hogy az Egressy Béni Művelődési Ház büféje egyre inkább kocsmajelleget ölt. Dolgozóink úgy érzik, hogy a művelődési ház büféjének nem az a célja, hogy működése minél több részeg embert eredményezzen, hanem hogy szolgáltatásaival felüdülést nyújtson a műv. ház látogatóinak.

Borsodi Vegyi Kombinát pártbizottsága

muvhaz1

Illusztráció: A fotót Szatmári Ferenc tette közzé a KDK-n. A képen ő és Kapuszta Jancsi látható a Művház kistermében Alapkép: Művelődési ház 1970.07. (fotó: Veres András ) Közzétette: Veres Anikó

A városban a játékautomaták elszaporodásának eredményeként sok fiatalt kéregetésre ösztönöz. Ennek megelőzése érdekében hasznos lenne korhatárhoz kötni az automaták használatát.

Borsodi Hőerőmű Vállalat üzemi bizottsága

Nagyon örülnek fiataljaink annak, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is megszervezi a kereskedelem a leértékeléseket, a téli vásárt. Az viszont nagyon bosszantó, hogy mire a vásár megkezdődik, már a pult alól nagyon sok áru még az előző héten elfogy, mint ahogy meghirdetik. Ezt többen is tapasztalták és az áruházban szóvá tették.

KISZ városi bizottsága

Itt a farsang, a bálidő, jelzik az édesanyák: és lurex anyagot még „aranyért” sem lehet kapni, hogy szép divatos ruhát varrhassanak lányaiknak. Báli cipőt sem lehet kapni (esti cipőt), szinte emiatt szandálban kell elmenni a bálba, hogy valahogy mutassanak a széplányok, és olyan ruhában, amilyen éppen van (pedig felöltözve hogy mutatnának ezek a kislányok).

Szakszervezetek Szakmaközi Bizottsága

Fiataljainkat érdekelné, hogy mi a sorsa az évekkel ezelőtt megvásárolt téglajegyeknek és az uszodának. Városunkban nagyon sok gyermeknek van gerinc- és egyéb mozgásproblémája, és ehhez segítséget nyújtana a rendszeres úszás. A városkörnyéken már több helyen is sikerült uszodát építeni, a mi városunkban miért nincs lehetőség erre?

Városi KISZ-bizottság

A Városi Kórház fogorvosi szakrendelőjében hiánycikk a fogakhoz való tömőanyag, ugyanakkor, ugyanannak az orvosnak a privát rendelésén nem hiányzik. Ez a dolgozók véleménye szerint erkölcstelen és tarthatatlan.

Borsodi Vegyi Kombinát pártbizottsága

Sok gondot okoz intézetünk vezetőinek a megindult orvosfluktuáció. Ennek kutatják az okát, összetevőit. Ismét felvetődik a kérdés, hogy az orvosok lakáshoz juttatását első lépcsőben (legalább a szakvizsgáig) orvosszállóval lenne szükséges kielégíteni.

Egészségügyi II. alapszervezet

Problémaként vetődik fel: városunkat szép, tiszta, virágos városként emlegetik. Ennek ellentmond az a tény, amit a Lenin út hátsó részén tapasztalni lehet, az pedig a következő: a szemeteskukákat a házak elé rakják ki könnyítés céljából a szemeteseknek. Éjjelenként a kutyák és a guberálók felborogatják a kukákat, és a szemetet szétrúgva óriási rendetlenséget okoznak.

Borsodmegyei Vízművek üzemvezetősége

Kazincbarcikán az új lakótelepeken – Móricz Zs., Derkovits Gyula tér – alapvető dolgokat (újság, egyes élelmiszer) nem lehet, ill. ritkán lehet kapni. Ezeken a lakótelepeken sok kisgyermekes család lakik, akiknek ellátásához nincs megfelelő árukínálat. Gyakran árusítanak savanyú tejet. Ez főleg a kisgyermekes anyákat bosszantja.

Az említett területeken a parkosítás nagyon lassan halad, a gyermekeknek nincs játszótér.

KISZ városi bizottsága

A kereskedelemmel kapcsolatban – mióta elköltöztem és a Márka ABC-be járok vásárolni – mondta egyik kolléganőnk – kedvező tapasztalataim vannak. Gyakran rendeznek termékbemutatót, kóstolókat, most pl. hidegtálak bemutatója van. Máshol is követhetnék példájukat!

Újvárosi Ált. Iskola MSZMP városi bizottsága

A miskolci zsemlye miért duplája a nálunk kaphatónak? Ugyanígy áll a minőségi különbség is közöttük. Több óvodából elégedetten tapasztalják, hogy a „Kazinc” áruház árukészlete osztályonként bővült az elmúlt időszakban. Rengeteg új árucikk található, a kínálat bővült, áttekinthetőbb az elrendezés.

Óvodák alapszervezete

Március 15-e előtt a boltokban hiánycikk lett a nemzetiszínű szalag, s a maszek árusok drágán árusították saját készletüket.

Pollack M. Úti Ált. Iskola alapszervezete

Többen jelezték, hogy a város területén nagyon sok a gazdátlan kóbor kutya. A szülők féltik gyermeküket, egészségügyi, illetve higiénia szempontjából sem megengedhető a helyzet.

Városunk nagy részén konténerekben történik a szemét tárolása. Hétvégeken, de különösen kétnapos ünnep alatt olyan mértékű hulladék keletkezik, hogy nem fér bele a konténerbe. Ha fúj a szél, a város nagy részére elhordja a szemetet. Ehhez csak besegítenek a konténerben guberálók. Azt gondoljuk, hogy a lakosság nagy része társadalmi munkában is kivenné részét egy tavaszi „nagytakarításban”, lomtalanításban és a parkok felújításában. Javasoljuk egy ilyen akciónak a megszervezését.

Egészségügyi II. alapszervezet

Városunk egészségügyi körzetének megnövekedése után – sokan panaszolják – a szakrendeléseken az elviselhetetlenség határáig fokozódott a zsúfoltság: néhány perces vizsgálatokra félnapokat kell várni. Vannak olyan nézetek is, hogy a szakrendelések minősége nagyot zuhant az utóbbi hónapokban.

NME Vegyipari Automatizálási Főiskolai Kar alapszervezete

Városunkban tavasszal évente visszatérő problémaként jelentkezik az úthálózat állapota. A város több helyén, így pl. a Zalka Máté út és a 26-os út találkozásánál, az Építők útján, a Jószerencsét úton és a Herbolyai úton találhatók kátyúk, gödrök, melyek balesetveszélyt jelentenek. Úgy gondoljuk, hogy a közeljövőben szükségessé válik majd az úthibák kijavítása.

VGV pártalapszervezete

Dolgozóinkat és a város lakosságát foglalkoztatja a BVK új foszgén-üzemének beindulása. Ebből adódik az aggodalom, hogy esetleges műszaki hiba esetén milyen hatások érhetik a lakosságot. Kérjük, hogy amennyiben szükséges, ennek veszélyére oktassák ki a lakosságot.

Borsodi Hőerőmű Váll. üzemi pártbizottsága

Az Egressy Béni Művelődési Házban megtartott „Szarkafészek” című előadás igen nagy csalódást váltott ki. Már többször észrevételezték dolgozóink, hogy a vidéken megtartott előadások nívótlanok.

ÉRV pártvezetőség

Sok dolgozónk panaszkodott, hogy az információs időszakban nem volt kielégítő a fűtés. Az éjszakai lehűlések és a takarékos fűtés az egyik oka, hogy a megfázásos megbetegedések száma növekedett.

Borsodi Hőerőmű Vállalat üzemi pártbizottsága

Keresztmetszet egy városról 1984-88. Szerkesztette: Takács István

Hozzászólás