Keresztmetszet egy városról ‒ információs jelentések: 1985. augusztus hó

Sokak szerint a környezetvédelmi kocsi nem tölti be a hivatását, lehetne szigorúbb is a köztulajdont rongálókkal szemben. Különösen, hogy a frissen kiültetett facsemeték közül már nagyon sokat kitördeltek, nem csupán a buszpályaudvar környékén, de még a tanácsháza mellett is. Akadnak azért jó példák is, például ami augusztus 14-én történt a kórházban.

A kórházban a hiányosságokon túl vannak jó, dicsérendő példák is. Pl. augusztus 14-én történt: Kelemér községből (kb. 40 km), ami már Kazincbarcikához tartozik egészségügyi ellátás-területileg, megjelent egy veszélyeztetett terhes kismama, másfél éves kislányával a főporta előtt, hogy kislányának már nem kapott sorszámot a szemészeti szakrendelésre, de okvetlen szeretné megvizsgáltatni, mert igen fáj a szeme, amit megütött. Sorszám nélkül azonban szóba sem állnak vele. A portás fogta a telefont és felszólt Bacskárdi doktornőnek, elmondva az anyuka gondját, ő készségesen azt mondta: azonnal jöjjön fel, én soron kívül fogadom, annak ellenére, hogy vagy 50-en vártak sorszámmal a rendelésre. Az anyukának olyan jólesett ez az emberséges cselekedet, hogy kicsordult a könny a szeméből.

A környezetvédelmi kocsi nem tölti be hivatását: vetik fel sokan. Szinte csak sétakocsikázást végez a városban. Többen javasolják, hogyha már nem mondja be a lakosságnak, hogy vigyázzanak a parkokra, virágokra, játszóeszközökre, ne szemeteljenek, vigyázzanak a közvagyonra stb., akkor stencilezett nyomtatványon készítsenek el ilyen céllal felhívást a lakók felé és azokat osszák szét közöttük. Egyben tartalmazza szöveg azt is, hogy aki nem tesz eleget a felhívásnak, illetve nem vigyáz a köztulajdonra, szigorúan meg lesz büntetve. Hátha ezzel is elősegítjük környezetünk védelmét.

Szakmaközi Bizottság

A környezetvédő Barkas

Városunk levegője az átlagosnál szennyezettebb a nagymértékű iparosítás miatt. Ezért is tartjuk értelmetlennek és felháborítónak a fák kitörését és a parkosított területek rongálását. A legutóbb kiültetett csemeték közül már nagyon sokat kitördeltek. (Központi autóbusz-pályaudvar, Radnóti tér, tanácsház környék parkosított része, a nyilvános WC környéke.) Kérjük a rendőrök és a parkőrök hatékonyabb ellenőrzését, ha szükséges, még a büntetés alkalmazását is.

Habselyem Kötöttárugyár alapszervezete

Keresztmetszet egy városról (1984-1988) – a kiadványt szerkesztette: Takács István (a fotók illusztrációk, az eredeti kiadványban nem szerepeltek)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .