Kazincbarcikán (is) éltek, dolgoztak: dr. Pázmándi Gyula

Dr. Pázmándi Gyula Budapesten született, diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Friss diplomás társai a fővároshoz ragaszkodtak, ő első munkahelyéül 1963 nyarán a berentei PVC-gyárat választotta, amely nem sokkal később a BVK-val egyesült. Ez a lépése persze Pesten feltűnést keltett.

Jó szívvel, jó érzésekkel

Pázmándi Gyula a nehézvegyipari szakmát kívánta elsajátítani, amely – tudta – vidéken van. Ezért a Sajó völgyében lévő, jelentős fejlődés előtt álló vegyikombináthoz jelentkezett. Itt is meglepetést váltott ki, hogy a fiatal vegyészmérnök nem a műszaki fejlesztést, az irodát választotta, hanem műszakos mérnöknek kérte magát. Tudta: csak az lehet jó parancsnok, aki az embereket – munkatársait –, a berendezéseket, a vezetékek sokaságát, a részleteket, tehát az alapokat is ismeri.

A szakember persze a városban élt, s amint a munka, úgy a fejlődő város is meghatározó élményt jelentett számára. A BVK-ban lehetőséget és egyre fontosabb feladatokat, beosztásokat kapott. Ezért, mint mondja: “Szerencsés voltam, s azok az évek a boldog, alkotó fiatalkort jelentették”.

b0050

1978 októberében a BNV-n. Dr. Pázmándi Gyula Takács Istvánt “kalauzolja” a BVK pavilonjában

Kazincbarcikán kiemelkedően jó, kitűnő szakembereket, kollégákat ismert meg. Kiváló emberekkel dolgozott együtt, és Borsod megyében is nagyszerű emberekkel ismerkedett meg. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Kazincbarcikai Automatizálási Főiskolai Karán műanyagkémiát adott elő.

A fiatal szakember aktív szerepet vállalt a kazincbarcikai I. Országos ifj. Horváth István Színjátszó Fesztivál megszervezésében. A Városszépítő Egyesületnek műanyag profilokból virágládákat készítettek. A város vezetőivel jól együttműködött, tevékenységét nem akadályozták. A vitorlázó-szakosztályt – melynek bázisa a rakacai víztározó volt – vezette, ennek létrehozásában vezető szerepe volt. A KVSE elnökségi tagjának is megválasztották.

Kazincbarcikai éveire jó szívvel, jó érzésekkel emlékszik. A BVK mint nehézvegyipari üzem veszélyes volt. Ezért ő személy szerint is jó kapcsolatot tartott a városi kórház vezetőivel, hiszen a különböző egészségügyi vizsgálatok is szoros együttműködést kívántak. Pázmándi Gyula vezetői – döntési – pozíciójából következően a városi kórház részére fontos, modern egészségügyi berendezés beszerzését segítette elő.

A kazincbarcikai 23 év alatt üzemvezető, PVC-gyárvezető, kereskedelmi főosztályvezető, kereskedelmi igazgató, majd fejlesztési vezérigazgató-helyettes beosztásban tevékenykedett. 1986-ban került Budapestre. Első munkahelye a Technova volt, majd az Ipari Fejlesztési Bank Rt. és a Corvinbank Rt. következett. Jelenleg a Konzumbank elnöke, valamint a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója. Többi között az Eötvös Loránd-díj és a Gábor Dénes-díj kitüntetettje.

Dr. Pázmándi Gyula szívesen jár vissza a fejlődő városba, amely iránt – nem tagadja – elfogult. Büszkén mondja: gyermekei is elfogultak, hiszen gyermekkorukat ott élték, ott nőttek fel. Tagja a sajtóvelezdi és a lázbérci vadásztársaságoknak. Időközönként szívesen találkozik Kazincbarcikán élő barátaival. Sem a város életétől, sem a vegyikombináttól nem szakadt el. Jelenleg is a BorsodChem Rt. felügyelőbizottságának elnöke.

Széplaki Kálmán

pazmandigyula

Dr. Pázmándi Gyula (1940-2016)

One comment

  • margo.bartos

    Tisztelettel üdvözlöm volt főnökömet,mint egykori Polimer laboráns /69-71/és mint az első Színjátszó fesztivál egyik szereplője,aki csak most tudta meg,hogy még ennek is aktív részese volt. Gratulálok sikeres életpályájához és kitüntetéseihez!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .