Kazincbarcikán és az Újkazinci Baráti Körnél is hódít a blues

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Egyre többen látogatják a Barcikai Blues Barátok által szerveztt blueskoncerteket, aminek már állandó vendégei az Újkazinci Baráti Kör tagjai is. Két jó hírem is van ezzel kapcsolatban…

Az Újkazinci Baráti Kör Polgári Lászlót bemutató rendezvényén hallottuk a jó hírt Gyenes Istvántól, a Barcikai Blues Barátok képviselőjétől, hogy hamarosan négy, nemzetközi szinten elismert latin zenét játszó zenész érkezik Kazincbarcikára, és Polgári Lászlóval közösen lépnek színpadra. Ez egyben azt is jelenti, hogy újra megnyitja kapuit a Barcikai Blues Barátok rendezvénysorozata, és újra elkezdődik a nagy sikerű akusztikus sorozat, amelynek ismét a Buffaló Ételbár ad otthon. A soron következő koncert szeptember 17-én lesz, ahol a budapesti Garda-Benkő Blues Duó lép fel.

Elöljáróban tudni kell, hogy a Gyenes István és Bartók Zsolt által vezetett Barcikai Blues Barátok az Újkazinci Baráti Kör együttműködő partnere. Már nem egy közös rendezvényünk volt, legutóbb a nagyszabású Nem adom fel! című, Szalkai Dávid megsegítésére rendezett jótékonysági gálán voltak partnerek, és a New Bacon zenekarral közösen léptek fel az In Aeternum Gospel kórus, a Kottner duó, a La Cosa Nostra csapata, valamint a Siketek és Nagyothallók megyei szervezete is, akik szintén, valamennyien a Baráti Kör állandó partnerei, és mutatták meg, „milyen szép a világ”.

blues2

Az egyedi és utánozhatatlan Jack Cannon B. B. a Buffalóban

„Valamikor tavaly tavasszal, egy baráti beszélgetés keretében fogalmazódott meg a gondolat, hogy kellene egy kellemes blueszenehelyet találni, ahol a bluest szerető barátainkkal jó zene mellett kellemesen tölthetnénk a szabad időnket. Az elhatározást tett követte, és Kazincbarcikán, a Völgy úton található Pedró kocsma segítségével elindult a blueskoncertsorozat. Közel két tucat fellépésen voltunk túl, mikor az őszi-téli időszakra helyet kellett váltanunk. Nem sok keresgélés után, Hazag Mihálynak köszönhetően, a Felsőbarcikai Táncsis Mihály Művelődési Ház fogadott be minket, ahol kb. hat koncertet tudtunk rendezni. A tavaszi idényre újra beköltöztünk a városba. A Buffaló Ételbár nyitott volt az ilyen rendezvényekre, és az elmúlt, valamint a következő koncerteknek már ő a házigazdája. A Blues Barátok körének kb. 20 állandó tagja van, akik rendszeresen látogatják a rendezvényeinket. A társam,Bartók Zsolt, aki remek zenés és reklámszakember egy személyben” – mondta egy korábbi beszélgetésünk alkalmával Gyenes István.

blues3

Ez az újkazinci, újkazinci bluuuueees…

Személy szerint azt is megtudtam tőle, hogy az idén már pályázott a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, de sajnos sikertelenül.

Külön találkozókat, klubfoglalkozásokat, mint az Újkazinci Baráti Kör, nem tartanak, ők a koncerteken találkoznak. Ezt tapasztaltuk is, hiszen valamennyi koncerten – amelyiken mi is részt vettünk – valóban állandó vendégekkel találkoztunk, többek között Polgári Lászlóval, a La Cosa Nostra tagjaival is, vagy Szomolya doktorral, aki nemcsak hallgatta a zenét, hanem legutóbb a Jack Cannon-koncerten beállt, illetve ült, és szájharmonikájával egy rögtönzött közös műsort produkáltak, mondanom sem kell, óriási sikerrel.

blues4

Pedro kocsmájában

Az utóbbi időben olyan neves koncertvendégei, fellépői voltak a Barcikai Blues Barátoknak, mint a Blues and Roll zenekar, Jimi Taylor és Gabriel Gier vagy a New Bacon. Volt egy remek gitárpárbajuk 12 résztvevővel, zenélt náluk a Sztrapacska Blues Band, Petruska András, vagy a már korábban említett Jack Cannon, és a helyiekről sem feledkezzünk meg, a barcikai Blues Fantasy.

blues5

Középen Bartók Zsolt – de nem ő a legszigorúbb zsűritag a Buffalóban

A Baráti Kör tagjai nagy zenerajongók, többeken különösen a gitárzenét kedvelik, ezért nekünk is van egy nagy tervünk. A közeljövőben egy híres, Barcikához kötődő gitárost szeretnénk vendégül látni, de természetesen ott leszünk a Barcikai Blues Barátok szeptemberi Garda-Benkő Blues Duó koncertjén is.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .