Kazincbarcikai látványtúra – újratöltve

Kismarton Zsolt írása

Mivel lassan itt a tavasz, úgy gondoltam, hogy legelőször Kazincbarcika egyik leglátványosabb túráját osztom meg a Kedves Érdeklődőkkel. Azt hiszem, ezt az útvonalat nem sokan ismerik, sajnos egy kicsit feledésbe is merült az utóbbi időkben, pedig a távolság nem nagy – habár nem is könnyű túra –, ellenben a látnivalók kárpótolják a fáradozókat az elérhető természeti szépségek miatt.

Lássuk hát az adatokat!

Utunk térképe (Térképalap: turistautak.hu)

A szintkülönbség térképe (Térképalap: turistautak.hu)

1.: Autóbusz-állomás
2.: A volt legelő.
3.: A Vár-völgy bejárata.
4.: Ebecki-tető (304 méter)
5.: Zsidó-hegy (315 méter)
6.: Szurdék (Felette a Mandulás-tető 302 méter.)
7.: Romház ‒ a Sinka-hegy nyerge. (Felette a Sinka-tető 299 méter.)
8.: Nyárfa utca teteje
9.: Opel Barcika
10.: Temető, buszmegálló

A kirándulásunk folyamán egy szakaszon követjük a P jelzést, egy részén pedig – az azóta sajnos megszűnt – P+ jelzést. A P jelzés – piros sáv turistajelzés – nagyon jó minőségű felfestés a fákon, ellenben a lekopóban lévő P+ ‒ piros + jelzés – már csak fel-feltűnik majd utunk során.

Távolság: 6,5 km
Emelkedés: 247 méter
Lejtés: 256 méter
Szintkülönbség: 503 méter

A túra

Minden évszakban bejárható, látványos kirándulás.

Gyermekek esetében azért javaslom a minimum 6-7 éves kort, nehogy problémát okozzanak a kaptatók.

Ősszel csak nappal javasolt az útvonal bejárása, mert szeptemberben vadászszezon van!

Az út folyamán egy-két helyen süllyedések lehetnek az útban, ezeket célszerű kikerülni, mert ezek beszakadozó pincék!

Nagyon felázott talaj esetén ne induljunk neki a túrának!

Induljunk hát el!

Kazincbarcika autóbusz-állomásától a „patak” – egyébként csatorna ‒ és a Derkovits tér közötti járdán menjünk, ez már a P jelzés. (A villanyoszlopokon a felfestés jól látható.) Keresztezve a Herbolyai utat elsétálunk a volt Jókai Szakközépiskola mellett, majd a Tardona patak hídján átkelve szinte azonnal forduljunk jobbra, egy makadámútra. Ez az út vezet át minket a volt legelőn. (Itt ideiglenesen elhagyjuk a P jelzést.) Gyalogoljunk ezen mindaddig, amíg ketté nem válik az út. Itt balra tartsunk. (Az egyenes út egy sorompóhoz vezet.) Valamikor itt állt a legelői gémeskút. A hegylábhoz közeledve az út egyre inkább földúttá válik.

Herbolyai út keresztezése. Szemből jöttünk…

…és erre megyünk tovább

A legelőn átfutó makadámút, visszafelé nézve

Elérve a hegylábat, visszacsatlakozunk a jó minőségű P jelzésbe, ami már az Ebecki-tetőig felvezet minket. A volt sípálya völgyébe nem kell bemenni – Vár-völgy ‒, ahol elérjük a bejáratát, jobbra egy meredek út indul neki a hegynek. Nagyon szép hegylábi bérci úton vezet fel minket a jelzés.

A Vár-völgy bejárata. Mi szembe, a meredek földúton indulunk el

Sokan nem tudják, de ettől a ponttól az Ebecki-tetőig létezik 1999-től Kazincbarcika egyetlen tanösvénye, az Ebecki-tanösvény. A tanösvény vezetőfüzetes, és ‒ elvileg – jelzéssel ellátott. A jelzés ellenben sohasem került felfestésre. (Fehér körben stilizált leánykökörcsin.) A vezetőfüzetet a Litoplan Kft. adta ki, amiben részletes leírást találhatunk az utunk során látható növényekről. Végül is a jelzés nem is olyan fontos, hiszen a már felfestett P jelzésen halad.

Ezen a meredek úton kaptatunk fel a hegyláb bércére

Kilátás a Vadrózsa utca felé 2013-ban

A hegyláb bérci útja

A hegyláb bérci útja

A hegyláb bérci útja – visszafelé fotózva

Kilátás a Kelemen-völgyre kora tavasszal

Kilátás a Kelemen-völgyre nyáron

Szemben már az Ebecki-tető látható

Kilátás a városra a Kelemen-völgy felett és az Ebecki-tető alatt

A Cserbabos előtti utolsó kanyar

Előttünk az Ebecki-tető (304 méter)

Cserbabos

A kanyargós szép erdei út végén érjük el Cserbabost, itt a piros jelzés elkanyarodik jobbra, és a réten átvágva Tardona felé veszi az irányt. Már eddigi utunk során is a gyönyörű erdőből ráláthatunk Kazincbarcika herbolyai részére és a Banyatanyára.

Mi haladjunk balra fel, az Ebecki-tetőre, ahol a rádiótorony áll. (Mellette megtekinthető a volt sífelvonó gépházának a – sajnos – romja is.) Nézzünk szét! Egyelőre főleg kelet és északkelet felé van kilátásunk. Megpillanthatjuk az alacskai katlant és Alacska községét is.

Az Ebecki-tető (304 méter)

Kilátás az Ebecki-tetőről a Sajó-völgye felé. Balra tőlünk látható a sífelvonó maradványa, előttünk pedig az Alacskára vezető Gyertyános-völgy

Ez már itt a P+ jelzés, és most következik az a szakasz, ahol nagyobb odafigyelést igényel az utunk. A legfontosabb az, hogy SOHA ne menjünk le az alacskai katlanba, mert igencsak megnehezítjük a saját dolgunkat!

Folytassuk az utunkat a földúton. Ez először meredeken elindul lefelé, majd elkezd felkapaszkodni a Zsidó-hegyre. Így érjük el a hegy tetejét, ahol kiszögellési pontot is találunk. Ez a legszebb kilátópontja Kazincbarcikának!

Szemben a Zsidó-hegy, és nagyon jól látható a földút, amit követnünk kell

Meredek kaptató a Zsidó-hegyre

A Zsidó-hegy. (315 méter) Szemben az Ebecki-tető a rádiótoronnyal. A képen jól látható az út, ahol átjöttünk

Kilátás Alacskára. A háttérben már Sajószentpéter hegyei

Kilátás a Zsidó-hegyről Kazincbarcikára. A háttérben már Szuhakálló látható

Kilátás a Zsidó-hegyről Kazincbarcikára és a nyugati hegyünkre

A fenti képhez egy kis információ: a nyugati hegyünk csúcsai a képen jobbról balra. Vadnai-vár hegy (361 méter), a névtelen tető (kb. 365 méter), Hegyes-tető (382 méter) és a Bükk-tető, Kazincbarcika legmagasabb pontja (408 méter).

Északnyugat felé tekintve láthatjuk Kazincbarcikát és az utolsó Bükk-lábat. (A nyugati hegyünket.) Mögötte már az Upponyi-hegység van. (Ha tiszta az idő, nincs pára és nincs szmog, akkor felette megpillanthatjuk a Tátra havasi legelőit is!) Északra a Sajó-völgye, felbukkan Sajóivánka, Sajókaza, Sajógalgóc. Északkeletre utunk további része látható. Kelet-északkeletre megpillanthatjuk a völgyben megbúvó Berentét, tőle jobbra Sajószentpétert. Magasabbra vetve a tekintetünket feltűnik az Aggteleki-karszt lába és az alatta megbúvó kis falvak sokasága. Keletre van tőlünk Alacska és az alacskai katlan. Délkeletre láthatjuk a Kis- és Nagy-fennsíkot is, ellenben az előttünk lévő legközelebbi hegy takarja Kondót.

Egy éles jobb kanyarral – a földúton – folytassuk az utunkat. Újból lefelé indulunk, és itt nagyon figyeljünk oda! Egy 90 fokos bal kanyar után az út egyenesen az alacskai katlanba vezet. (Kazinci-völgy.) Körülbelül félúton meg kell pillantanunk jobb kéz felől egy magányos fát, bal kéz felől pedig egy hatalmas fa csonkját. Itt – először alig láthatóan – merőlegesen balra egy földút indul el Kazincbarcika irányába. Térjünk rá!

A földúton egy fiatal cserjésbe jutunk – balra lesz egy romház –, majd az út jobbra tartva a bérci útra fordul. A cserjésből kijutva érjük el a Szurdékot.

Utunk folytatása. Szemben a Mandulás-tető (302 méter), előtte a Szurdék

Az odafigyelést igénylő hely! Előttünk a Kazinci-völgy, a földúttól jobbra a kiszáradt fa, balra pedig a facsonk látható. A facsonk felé indul az új földutunk!

A kiszáradt fánál

A Kazinci-völgy. Ide NE menjünk le!

A facsonk már az új földútról fotózva

A romos ház a cserjésben meghúzódva

A cserjés

A Szurdéktól a földút újból meredekké válik, és egyenletesen felkapaszkodik a Mandulás-tető – 302 méter – csúcsának a közelébe. Utunk során megpillanthatjuk Kazincbarcikát, Alacskát, Berentét és a Sajó-völgyét is. A hegytetőre érve láthatjuk Kazincbarcika újkazinci városrészét és feltűnik az alattunk lévő dombokon – Kapós ‒ a tv adótornya, valamint a Telenor antennája. (Ezen a részen szinte folyamatos kilátásunk van valamelyik irányba.) Haladjunk végig a bércen.

A Mandulás-tetőre kapaszkodó út nyáron…

…és kora tavasszal

Vajon ebben az üregben milyen állat él?

VIGYÁZAT! Ez ellenben egy pincebeomlás! Errefelé nem ritka, elkerülendő!

Kilátás a Kapósra

Kilátás Alacskára a Mandulás-tetőről (302 méter)

Kilátás a Sajó-völgyére és Berentére a Mandulás-tetőről (302 méter)

Kilátás Kazincbarcikára a Mandulás-tető után

Kilátás Kazincbarcikára a Mandulás-tető után. Szemben a hegycsúcs a Vadnai-vár, alatta pedig Sajóivánka látható

A tetőről az utunk enyhén lefelé fog vezetni, majd majdnem síkká válik. Ezen a ponton volt annak idején a P+ jelzés hegyről levezető szakasza. (Balra.) Mivel még a jelzés feltűnhet, NE kövessük azt! Az erdőbe vezet egy nagyon rossz minőségű ösvénybe, majd egy horhosba. Így érnénk el a Kapóson álló méhészetet. Mi itt egyenesen haladjunk tovább. Az út egy idő után elkezd folyamatosan jobbra kanyarodni, amíg tőlünk jobbra meg nem pillantjuk a képen szereplő romházat és el nem megyünk mellette. Ezen a szakaszon tőlünk balra cserjés, jobbra pedig elhagyatott kertek és szántóföldek lesznek. Nem sokkal a romház után a bal oldalon egy földút indul le Kazincbarcika felé meredeken. Ezen kell továbbmenni. (Ha itt az egyenes utat választjuk, akkor felmegyünk a Sinka-hegyre – 299 méter ‒, és onnan Berentére jutunk. De ez egy másik túra útvonala lesz!)

Utunk folytatása. Szemben látható a kis fehér romház, amit az utunk során el kell érnünk

Az előző kép, de nyáron fotózva

Leértünk a Mandulás-tetőről. Picit balra látható a romház

Kilátás a Nagy- és Kis-Bondorra

A romháznál

Balról jöttünk és jobbra megyünk le a hegyről

Kövessük végig ezt az utat! Kezdetben végig egyenes és meredek, a vége felé ‒ ahol majdnem síkká válik a terep ‒ egy kissé kanyargóssá válik. A sík résznél két jó állapotú földút is indul el jobbra, egy pedig balra, de mi ragaszkodjunk a majdnem egyenes – itt már ösvényszerű – földúthoz. Ez pár tíz méter után határozott, jó minőségű földútba fut bele, ami a Nyárfa utcába vezet minket. Gyalogoljunk végig az utcán. Az utca végénél szembe fogunk állni az Opel Barcika épületével. Ha itt balra fordulunk a járdán, elmehetünk a Temető buszmegállóig – ezt az útvonalat adtam meg –, jobbra fordulva pedig lesétálhatunk a BorsodChem autóbusz-állomásig.

A meredek egyenes földút

Előttünk az elágazás

Ez már a Nyárfa utcába vezető földút

Kilátás a BorsodChem-lakótelep felé

Kilátás a Sajó-völgyére

Mint látható, megpróbáltam sok fotóval segíteni a túrát bejárni kívánó Kedves Érdeklődőt. A fényképeket úgy válogattam, hogy MINDEN évszak fellelhető a fotókon! (Sajnos a télieken nincsen hó.)

Megjegyzés a túrához: A túra nagy részének a bejárása utoljára 2014-ben történt. Természetesen ennek megfelelően az idő elteltével az utak járhatósága változhatott! Így SEMMILYEN felelősséget nem tudok vállalni az útvonal bejárhatóságáért!

One comment

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .