Kazincbarcika nagyjából 12 havonta van Mars-közelben

Takács Zsolt írása

Takács Zsolt írása

Nem kétséges, hogy lesz világvége. Csupán az a kérdés, hogy ez érinti-e Kazincbarcikát, és ha igen, legalább munkanapra esik-e majd – szűrtem le magamban az előadás tanulságait, Woody Allen „túlvilági töprengéseit” némileg kiforgatva. Annyi azonban biztosan megállapítható: jelenlegi tudásunk szerint semmi akadálya annak, hogy az ismét magával ragadó Megismerni az ismeretlent sorozat ötödik része is megvalósuljon majdnem pontosan egy év múlva.

Mert míg a Föld nagyjából 26 havonta van Mars-közelben, Kazincbarcikán ez az idő lényegesen lerövidül…

Megismerni az ismeretlent címmel negyedszer tartott előadást az űrkutatás legújabb vívmányairól a kazincbarcikai kötődésű Schág Éva, a NASA kutatómérnöke. Az október 26-i előadásnak immár második alkalommal a Mezey István Művészeti Központ adott otthont.

Az idei előadáson szóba került a Matt Damon főszereplésével a közelmúltban bemutatott Mentőexpedíció című film is, mégpedig abban a vonatkozásban, hogy nincs már messze az az idő, amikor ember léphet a vörös bolygóra. A világvégével kapcsolatban pedig az a rengeteg aszteroida, mely komoly károkat is okozhatna, ha éppen „úgy tartaná kedve”…

Mint minden eddigi előadáson, ezúttal is készült meglepetés úgy a közönség, mint – remélhetőleg – Évi számára is. Az egyik meglepetés a rendezvényt nyitó zenei blokk volt, melyet a La Cosa Nostra csoport fiatal, tehetséges zenészei adtak elő: Bacskó Rebeka, Barta Ágoston, Pécsi Máté, Svéd Mátyás, Szajkó Sanyi, Szentpéteri Áron és Szűcs Martin.

A La Cosa Nostra csoport tevékenysége itt nem ért véget: az udvaron, az előadás alatt elkészült egy festmény, Bíró Lackó és Nádudvari Tamás alkotása. A festmény a Kurityáni Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Diákotthon kis lakóihoz fog kerülni a jövő héten. Szerintem nagyon jó helyre 🙂

A „hazafelé” tartó út is szolgált meglepetéssel:

„Képzeljétek el, az előadás után vezetek ki Jósvafőre, kb. 9 órakor. Sehol senki. Egyszer csak egy hatalmas meteor világította meg az eget. Még a darabokra törését is pontosan láttam” – írta Schág Éva a Facebookon.

„Látod, Évi, bárhányszor hazajössz, mindig van valami különleges égi ‘tünemény’! Tavaly a szivárvány volt, idén a meteor, jövőre… ?” – jegyezte meg erre Biró Csilla.

Kíváncsian várjuk! 😆

Fotók: Kalydy Dóra

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .