Karikatúra a riói olimpiára – Mező István volt az Újkazinci Baráti Kör vendége

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

A hétvégi csapatépítő tréning, vagy ahogyan valamikor neveztük volna, társadalmi munka, kommunista műszak után a kedd délután a szórakozásé volt a főszerep az Újkazinci Baráti Kör számára. Mező István Szikszón élő író, karikaturista, nyugalmazott iskolaigazgató volt a vendégünk.

A Hazag Mihály által vezetett Felsőbarcikáért Alapítvánnyal nagyon jó kapcsolatot ápol a Baráti Kör, nem először szerveztünk közös programokat. Az alapítvány székhelye a Felsőbarcikai Művelődési Ház, amelynek belső udvara a közelmúltban került felújításra. Ennek ünnepélyes átadása után tovább rendezgették az udvart, és a hétvégén a kuratóriumi tagok, az Újkazinci Baráti Körrel közösen, rendbe tették, átfestették a kerítéseket, kapukat. Mint a valamikori közös brigádéletben, most is hasonlóan a munka része volt a móka, kacagás.

felso

Ez jellemezte a kedd délutáni író-olvasó találkozót is, melynek vendége Mező István Szikszón élő író, karikaturista, nyugalmazott iskolaigazgató, a magyar karikaturista-társadalom egyik kiváló alakja volt. Annak a műfajnak a szakavatott képviselője, amelyet sajnos egyre kevesebben űznek már napjainkban. Mező Istvánt nevezték már a parlament Mikszáthjának, 12 könyv szerzője, számtalan díj, elismerés tulajdonosa.

A Mező családból tavasszal öccse, Mező László – aki szintén író, szerkesztő, sportújságíró – volt a vendégünk. A Népsportban és több megyei lapban megjelenő cikkei mellett eddig 49 könyvnek is a szerzője, ami elsősorban a Borsod megye sportegyesületeinek bemutatásáról, történetükről szólt, és hamarosan 50. könyve is megjelenik, amiben szintén a sporté és a futballé lesz a főszerep. Akkor beszélgető partnerének Karajz Miklóst, a volt rádiós újságírót kértük fel, és a beszélgetés fergetegesen, jó hangulatúra sikeredett.

Ilyen volt a kedd délutáni is, de most a főszerepet a humor játszotta.

Az egyedülálló bakelitlemez-gyűjteménnyel is rendelkező Mező Istvánról tudtuk, hogy a rajzolás mellett a híres Miskolci Illés Klub vezetője, amely a Miskolci Illés Emlékzenekar otthona is, akikkel volt szerencsénk személyesen is megismerkedni. Májusban egy fergeteges koncerttel is támogatták rendezvényünket, a Nem adom fel! című, Szalkai Dávid, lélegeztetőgépen élő fiatalember megsegítésére rendezett, Göndör Judit által vezetett jótékonysági estünkön, amelyre méltán büszkék lehetünk.

Mező István vezetője a szikszói, gyermekekből álló „Hajnalcsillag” nevű református ifjúsági énekkarnak. Tudtuk, hogy számtalan újságban, magazinban jelentek, jelennek meg rajzai, többek között a Népszabadságban , a Hócipőben, a Fülesben, a Magyar Ifjúságban, az IM-ben, a Pajtásban, a Hahotában, a Szabad Földben, a Ludas Matyiban, a Pesti Viccben, az Észak-Magyarországban, de hogy ennyire szórakoztatóan jó előadó is, szerintem rajtunk kívül kevesen tudják.

Beszélgető partnerének régi barátját, Hajnal Józsefet, a kazincbarcikai Kommunikációs Központ főszerkesztőjét kértük fel.

Vendégünktől számtalan anekdotát hallottunk gyermekkoráról, diákéveiről, Borsodba kerülésének történetéről, ugyanis Dunapatalyról került Selyebre. Nagyon sok történetet mesélt nagyapjának bölcs mondásairól, hosszú karikaturista pályafutásáról, katonaéveiről. Megtudtuk azt is, hogy legmozgalmasabb éve 1970 volt. Ekkor érettségizett, és még ebben az évben bevonult katonának. Első rajzait a honvédségnél készítette. Ott volt ötlet bőven… – mondta. Első rajza 1974-ben, az egykori Déli Hírlapban jelent meg. Hallottunk rövid politikai múltjának humoros eseményeiről, mikor is országgyűlési képviselő volt. Az 1994-es parlamenti választások alkalmával felkerült a Magyar Szocialista Párt megyei listájára, s országgyűlési képviselő lett. Ennek a négy évnek az emlékét őrzi a “Parlamenti fricskák” című karikatúrakötete, de parlamenti éveiről, 40 éves pedagógusi pályafutásának és életének néhány érdekes eseményeiről olvashatunk humoros írásaiban, a Selyebről a parlamentig című kötetében. Megjegyzem, ezt a könyvet tegnap kaptam tőle ajándékba, gondoltam, csak belenézek, de annyira szórakoztató a könyv, hogy nem tudtam letenni, még az este kiolvastam.

Számtalan történetet mesélt az Illés zenekarral és Szörényi Leventével való kapcsolatáról, az eddig megjelent 12 kötetéből egyik kedvence a Zene nélkül mit érek én? című – mondta a karikaturista. – Ráadásul a nagy kedvenc, Szörényi Levente írta az előszót.

Mező István ígéretett tett, hogy a Baráti Kört megajándékozza egy régi fotóval, mégpedig a Kazincbarcikához kötődő, híres LUW együttesről, Slamovits Tibi első zenekaráról (amit valamikor 60-as évek végen, a 70-es évek elején a közönség úgy emlegetett, hogy „a Slamóék”), hiszen az Illésen kívül másról is “zenéltünk”.

A terveiről megtudtuk: a riói olimpiára szeretne rajzolni egy sportos kötetet. – Az összes magyar olimpiai bajnokot fel szeretném majd tüntetni benne: a humoros percek mellett ismereteket is szeretnék majd adni, ezzel is tisztelegve a magyar olimpiai bajnokok előtt – mondta Mező István. Egyébként 2000-ben már rajzolt hasonlót.

A rendezvény végén, meglepetésként, Mező István egy-egy dedikált kötettel ajándékozta meg valamennyi résztvevőt, közöttük Hazag Mihályt is, annak örömére, hogy évtizedek után újra találkoztak. A Baráti Kör, szokásához híven, az együtt töltött délután emlékére emléklapot nyújtott át a két közreműködőnek.

Zárszóként, a Baráti Kör egyik tagja, Gál Gábor, nagyon tömören és frappánsan fogalmazta meg az író-olvasó találkozó történéseit.

„A karikatúra célja, hogy a néző elméjét megnyissa új irányokba. Ha egy karikatúrára értetlenség, sértődés, golyózápor a válasz, csak annyit jelent, hogy a néző nem akarja kinyitni elméjét.

Ez Mező István karikaturistának ( nyugalmazott iskolaigazgató, író ) Újkazinci Baráti Körbeli előadásán jutott eszembe.

Az utóbbi időben csak nagyon indokolt esetben veszek könyvet, most három is kiérdemelte:
* 18 éven felülieknek!
* Bizarr, avagy őrült ötletek
* Mennyei rajzok”

Ezen a délutánon kivétel nélkül, minden résztvevőnek nyitott volt az elméje”.

Rendezvényfotók: Szűcs Mara

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .