Ismerjük meg őket: Kazincbarcika Kazinczy-díjas tanára

papp_sandorneÚjsághír: “Papp Sándorné, a kazincbarcikai Jókai Mór Középiskola tanára kapta az idei három Kazinczy-díj egyikét.” (Észak-Magyarország, 1997. június 4-i sz.)

E hír nyomába eredve tudtuk meg, hogy Péchy Blanka 1960-ban azzal a céllal hívta életre a Kazinczy Alapítványt, hogy segítse a magyar nyelv ápolását, szép magyar beszédre serkentse a színművészeket, a rádió és televízió szereplőit, a pedagógusokat és a tanulóifjúságot. Az alapítvány legmagasabb elismerése a Kazinczy-díj, melyet évente három személynek ítél oda az alapítvány kuratóriuma. 1963-tól 15 színész, hét rádió- és tévébemondó és 23 pedagógus kapta meg a díjat. Ez utóbbiak egyike a Jókai Mór Középiskolában csaknem húsz éve tanító Papp Sándorné, aki 16 évvel ezelőtt alakította meg, és azóta is vezeti az iskolában a “Beszélni nehéz” szakkört.

Ezzel Kazincbarcika is felkerült arra a térképre, amely hazánk azon településeit ábrázolja, ahol ilyen szakkör működik.

A nyelvművelő munka a szakkörben, amelynek évente mintegy 20-25 tagja van, folyamatosan, még az iskolai szünetekben is több területen folyik. 1982-től vesznek részt a rádió- és tévé-újság nyelvművelő feladványainak a megfejtésében és beküldésében. Vaskos napló tanúskodik arról, hányszor sikerült helyesen megfejteni a feladványokat. A szakkör tagjai két évvel ezelőtt bekapcsolódtak az “Édes anyanyelvünk” című folyóirat nyelvi rejtvényeinek megfejtési versenyébe is. A jó megfejtésért több alkalommal részesültek nyelvészeti tárgyú könyvjutalomban. Ugyancsak részt vesznek a Duna TV “Nyelvőrző” műsorában, s már többször említették benne a kazincbarcikai szakkör tevékenységét egy-egy jól megoldott faladat kapcsán. Mindezzel nem merül ki a szakkör tagjainak nyelvművelő munkája. Az iskolában minden évben megrendezik a Kazinczy Ferenc nevét viselő Szép kiejtési versenyt, amelynek legjobb szereplője részt vesz a hasonló elnevezésű megyei versenyen, s az itt legjobban versenyző két tanuló részt vehet a győri országos vetélkedőn. Erre eddig az iskolából három alkalommal jutott el két tanuló: Kapitány Marika, aki Kazinczy-éremmel, és Szabó Anita, aki különdíjjal tért haza a versenyről. A Sátoraljaújhelyen évente rendezendő nyelvhasználati verseny döntőjébe eddig öt tanuló jutott el a Jókaiból, ahol dicsérő oklevelet kaptak.

Papp Sándornét a magyar nyelv szeretetével szülőföldjének, a megyénkbeli Tornanádaskának a tanítója, Éva néni (a szintén Kazinczy-díjas Csák Elemér édesanyja) oltotta be. Ő tanította a kis falu tanulóit szépen és helyesen beszélni. Az itt felhalmozott “tőkét” kamatoztatta városunk valamikori egészségügyi és óvónőképző középiskolájában Pappné, ahol beszédművelést tanított. Közben tankönyvek segítségével anyanyelvi táborokban és a Beszélni nehéz mozgalomban való részvétellel és szakkörvezetői munkájával ápolta és fejlesztette a korábban szerzett anyanyelvi ismereteit, és a tanulók százaiban ébresztett fel az anyanyelv művelésének igényét. A Kazinczy-díj fáradhatatlan és eredményes munkájának méltó elismerése. És, bár hamarosan eljön a nyugdíjba vonulásának ideje, ő e rangos elismerés birtokában még sokáig szeretné ápolni, gondozni anyanyelvünket, nem feledve Kölcsey Ferenc egy másik intelmét, mely szerint a hazai nyelvet “a lehetségig mívelni kötelesség”.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .