Interaktív táska- és retikülbemutató: Ignéczi Istvánné Jolika volt az Újkazinci Baráti Kör vendége

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Kedd délután ismét zsúfolásig megtelt az Újkazinci Programsziget. Nem csoda, hisz nőket érdeklő téma volt soron, és egy nagyon rendkívüli, sokak által ismert és szeretett vendége, kiállítója volt az Újkazinci Baráti Körnek.

A vendég csak jelképes, hisz Ignéczi Istvánné Jolika az Újkazinci Baráti Kör közösségéhez tartozik, ezen túl az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub nagyon aktív és kreatív tagja.

Az interaktív minikiállításon a Jolika által készített táskákat, retikülöket csodálhatta meg a közönség, és a mindig mosolygós Jolika a készítés rejtelmeibe is betekintést engedett.

Fotók: Gál Gábor

A művészi részletességgel készült munkák között láthattunk kézitáskákat, alkalmi retikülöket, gyöngyökkel, csipkékkel, szalagokkal, különböző öltési technikákkal igényesen kidolgozott darabokat. A farmertáskák variációjától kezdve a bársonyból, a vászonból, a steppeltből, a selyemből és szinte minden anyagból készített táska megtalálható volt a kiállításon, és ami kimondottan tetszett a közönségnek, hogy nem mindegyik új anyagból készült, hanem újrahasznosított. Láthattuk, hogy egy-egy nadrág felsőrészéből, aljából vagy egy felsőből milyen csodák készültek.

Színei, összeállításuk ugyan olyan színesek, vidámak, mint a készítője. Szíve-lelke benne van. Mindig csodáltam a kreativitását. Ha meglátott egy anyagot, ő már rögtön érezte az abban rejlő lehetőséget. Aztán nem telt el sok idő, az elképzelt táskát már láttam is Jolikánál vagy barátnőjénél. Boldog, ha másoknak is örömet tud szerezni, ezért szinte minden karitatív megmozdulásnál adományozó is.

Fotók: Szűcs Mara

Arra a kérdésre, hogyan jött az ötlet, hogy ő táskákat fog készíteni, a tőle megszokott mosollyal válaszolt. Mikor elveszítette a munkáját, úgy döntött, hogy csak azért sem kerül padlóra, a nagyon nehéz időszakot megpróbálja pozitívan átvészelni, hiszen élni kell. Tulajdonképpen pótcselekvésből lett az értékes hobbi, amely mára már szenvedélyévé vált. Az anyagi lehetőségei korlátozottak voltak, turkálókban vett egy-egy darabot, amiből elkészültek az első munkák. Mindegyiket saját maga tervezi, és nem túlzás, hogy legtöbbje művészi alkotás.

Fotók: Szűcs Mara

A rendezvény háziasszonya, Jolika beszélgető partnere Szalainé Szatmári Katalin volt. Zenei közreműködő a felsőtelekesi Lipták Béláné népdalénekes, aki az alkalomhoz illően kimondottan vidám dalokkal készült, úgyszintén Bényei Lajosné Erzsók, aki a tőle megszokott módon saját versével köszöntötte az alkotót és a közönséget.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .