Ifjúvá serdült város: Kórházavatás Kazincbarcikán

Az alkotmány 20. jubileumának nagy eseményeként kedden, augusztus 19-én tartották meg a kazincbarcikai új kórház avatóünnepségét. A délelőtt 10 órai kezdés előtt nagyszámú érdeklődő sereglett össze a közeli járdákon és tereken, míg a meghívottak a kórház teraszán foglaltak helyet. Közben a városi fúvószenekar játszott a várakozók kellemesebb időtöltésére.

Tíz órakor elfoglalta helyét az elnökség, amelynek tagjai között volt dr. Szabó Zoltán egészségügyi miniszter, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, az ünnepség szónoka, dr. Bodnár Ferenc, a Központi Bizottság tagja, a megyei pártbizottság első titkára, Csollák Gábor, a Minisztertanács tanácsszervek osztályának képviselője, dr. Szabó Károly, az Országos Tervhivatal főosztályvezető-helyettese, dr. Ladányi József, a megyei tanács elnöke, valamint más tanácsi és tömegszervezetek országos és megyei, illetve járási és városi vezetői, egészségügyi intézmények képviselői.

A Himnusz hangjai után Váci Mihály Még nem elég című költeményét hallottuk, majd Takács István elvtárs, a városi tanács elnöke köszöntötte az avatóünnepség résztvevőit, név szerint az elnökség előbb említett tagjait, továbbá a bolgár testvérváros egészségügyi szakszervezeti küldöttségét, amely dr. Dimiter Losef Delcsevnek, a dimitrovgrádi városi kórház igazgatójának vezetésével ez alkalomra érkezett Kazincbarcikára. Üdvözlő szavainak befejeztével a tanács elnöke felkérte dr. Szabó Zoltán egészségügyi minisztert az avatóbeszéd megtartására.

(…)

‒ A fejlődés örömteljes állomása most Kazincbarcikán ennek az új 450 ágyas kórháznak és rendelőintézetnek az elkészülte, amely 14 ápolási egységével és 32 orvosi munkahelyes szakrendelésével, a korszerű gyógyító munka valamennyi feltételét nyújtó berendezésével átadásra kerül. Ez az intézmény országosan is jelentős, méltó társa a II. és III. ötéves tervben épült egészségügyi létesítményeinknek – hangsúlyozta a miniszter, aki ezután köszönetét fejezte ki a kórház építésében, létesítésében és működési feltételeinek biztosításában közreműködő fizikai és szellemi dolgozóknak, egészségügyi szakembereknek, párt- és állami vezetőknek. Végül átadta a kórház kulcsát Takács István tanácselnöknek, aki ez alkalomból a következőket mondta:

(…)

‒ Szeretnénk, ha a IV. ötéves tervben városunkban az egészségügyi ellátottság további fejlődése következne be, ezért szívesen adnánk helyet városunkban vagy közvetlen környékén olyan egészségügyi intézménynek, amely működésének feltétele a szép, csendes, egészséges levegőjű környezet. Kérjük miniszter elvtársat, megyénk jelen lévő vezetőit, dr. Bodnár és dr. Ladányi elvtársat, támogassák városunk ezen törekvését és kérését. Most pedig az új kórházat átadom dr. Székely Imre elvtársnak, városunk főorvosának, az új kórház igazgatójának.

A kulcs átnyújtásakor arra kérte az új kórház dolgozóit, kövessenek el mindent, hogy intézményükből a betegek meggyógyulva, egészségüket visszaszerezve kerüljenek majd haza családjukhoz és munkatársaikhoz.

Dr. Székely Imre kórházigazgató, városi főorvos a létesítmény átvételekor valamennyi munkatársa nevében kifejezte köszönetét munkájuk új, korszerű „műhelyéért”, a gyógyítás e valóban nagyon szép otthonáért, és ígéretet tett arra, hogy az orvosi eskühöz híven mindent elkövetnek legjobb tudásuk szerint az életért, a halál ellen vívott küzdelemben.

Ezután dr. Szabó Zoltán kitüntetéseket adott át. Miniszteri dicséretben részesült dr. Székely Imre igazgató főorvos, dr. Szigethy Jenő kórházigazgató-helyettes, dr. Károlyi László sebészeti osztályvezető főorvos, dr. Horváth János röntgen osztályvezető főorvos, dr. Melles Zoltán laboratóriumi osztályvezető főorvos. Kiváló dolgozó jelvényt és oklevelet kapott Osváth János szerelésvezető, a Medicor Művek osztályvezető-helyettese. Az egészségügy kiváló dolgozója kitüntetést Lendvai Sándornak, a városi tanács vb-elnökhelyettesének, Matisz Józsefnek, a kórház gazdasági vezetőjének, valamint helyettesének: Bátor Sándornénak, továbbá Báthory Jenőnek, a kórház főmérnökének, Horváth Sándornak, a 31. sz. ÁÉV építésvezetőjének és Nagy Ottónak, a megyei beruházási vállalat főmérnökének; végül a vöröskeresztes munkáért kitüntetést dr. Soltész Pál belgyógyász adjunktusnak nyújtotta át a miniszter, aki ezután a kórház előcsarnokában levő nemzetiszínű zárószalag elvágásával átadta rendeltetésének az épületet. Ennek megtekintésére kérték fel a meghívott vendégeket, akik előbb a tetőteraszra, majd több kórterembe, műtőbe és laboratóriumba látogattak el a házigazdák kalauzolásával.

Hozzávetőlegesen 120 ezer lakosú terület – a városon kívül a Sajó-völgyi bányavidék, továbbá az ózdi járás néhány községének – betegellátását biztosítja majd az új kórház, amelyben a kiszolgáló részlegek már megkezdték működésüket, és szeptember első napjaitól a gyógyító munka teljes apparátusa, a régi kórházban működő valamennyi osztály átköltözik az új létesítménybe.

1969. augusztus 22.
Borsodi Vegyész
Részlet

korhaz01

Épülőfélben a kórház szakrendelői szárnya

korhaz02

Az épülő kórház tetején, szobafestő tanulók a 112-esből Hajdu János szakoktatóval 1968-ban (A KDK-ra feltöltötte: Barta Istvánné)

korhaz05

Mester Ildikó édesapja is építette a kórházat (A KDK-ra feltöltötte Mester Ildikó)

korhaz06

Háttérben az 1966-ban átadott gimnázium (A KDK-ra feltöltötte: Mester Ildikó)

korhaz04

Kórház a város szélén

korhaz03

Itt még csak a falak állnak (A KDK-ra feltöltötte: Deák László Sándor)

korhaz08

Az épülő kórház előtt, vagyis mögött… az Építők útján (A KDK-ra feltöltötte: Pázmándiné Kinga)

korhaz03

Már kész az új kórház (A KDK-ra feltöltötte: Matyasi Gábor)

1969. augusztus 19. Kórházavatás

1969. augusztus 19., kórházavatás. Takács István tanácselnök vázolja a vendégeknek a város elképzeléseit az egészségügyi ellátásról

a024

A hivatalos programban nem szerepelt a kórház szolgáltatásainak kipróbálása (VIP-gipsz 🙂 ), a vendég karsérülését még máshol láthatták el 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .