Hazag Mihállyal lomoltak az újkazinciak

Gál Gábor írása

Gál Gábor írása

„Lomjaim” címet adta 2010-ben megjelent könyvének Hazag Mihály, erről beszélgettek az Újkazinci Baráti Kör író-olvasó találkozóján 2016. február 23-án.

A laza, családias hangulatot rögtön az elején megalapozta az író kérése: ne Mihálynak, hanem Misinek szólítsuk.

Több mint negyven éve dolgozik, él Kazincbarcikán – kezdte a bemutatást ezen a délutánon Landerberger Lászlóné. Hazag Mihály (Misi 🙂 ) 1949 szeptemberében született, gyermekkorában Sárospatakon élt. A gimnáziumi évei alatt ifjúsági klubot szervezett. Debrecenben népművelés-könyvtár, majd felnőttnevelési és közművelődési egyetemi kiegészítő szakot, Budapesten kulturális vállalkozási menedzser és közgazdasági szakot végzett.

Szerencsés véletlen folytán a népművelés-könyvtári szak elvégzéséhez szükséges féléves gyakorlatot a Berentei Művelődési Ház vezetésével végezte. Nagyon megszerette Berenetét, az ottani bányászokat, vegyészeket.

Hazag Mihály a berentei korszakában

Hazag Mihály a berentei korszakában

1974 februárjában népművelési felügyelővé nevezték ki, 1978-tól 1981-ig az Egressy Béni Művelődési Központ, 1991-ig a Központ és Könyvtár igazgatója.

2008-ig a megyei önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi referense, majd egy évig – nyugdíjba vonulása előtt – a Kazincbarcikai Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ művelődésszervezője.

Hazag Misi felidézte munkájával és közéleti tevékenységével, munkatársaival kapcsolatos történeteit, élményeit, és a közönség is bekapcsolódott a közös múlt mozaikjának kirakásába.

Áttérve a könyv bemutatására, a mottót idézte Landerbergerné:

„Már öregedő koromban, foglalkozom a lomokkal.”

A könyvben három nagy fejezet olvasható: az író rövid életrajza, szakmai írások, tanulmányok és riportok, elhangzott beszédek.

Hogyan született a könyv? – tette fel a kérdést Landerbergerné.

A humoros válasz: amikor 2009-ben bejelentette a feleségének, hogy nyugdíjba megy, az megörült, hogy azt a sok lomot kihajítja végre, és a sok lom átnézésekor jött az ötlet.

Komoly válasz pedig, hogy a szakmai írások, riportok, írások maradjanak meg az utókornak.

Hozzájárult még, hogy mérhetetlenül lokálpatriótának tartja magát. Hazag Misi beszélt arról, hogy nagyon szeret ebben a hangulatos kisvárosban élni. Megtudtuk azt is, örül annak, hogy hárman is a könyvéből akarnak írni szakdolgozatot.

Kedves ismerősét is üdvözölte a közönség soraiban: Zólyomi Sándorné éppen az ő szakdolgozatát gépelte.

Landerberger Lászlóné kérdésére részleteket tudtunk meg az 1970-es évek végén beindított Nyitott (Művelődési) Ház programról, ezt követően Hazag Misi a jelenlegi közművelési helyzetet elemezte.

Hazag Mihály - Tanácsi munkásság idején

Kazincbarcikán a 70-es években

A találkozó második felében a közönségből többen bekapcsolódtak a diskurzusba, saját emlékeiket, véleményüket osztva meg a résztvevőkkel. Zárásként Kinter Jenő mondta el gondolatatit és szavalta versét.

Landerberger Lászlóné az Újkazinci Baráti Kör Emléklapjával köszönte meg Hazag Misinek a beszélgetést.

Nem ér véget a könyvbemutatók sora, terveink szerint legközelebb március 22-én délután Herczeghné Fábián Edittel és „Lélek rezdülése” című kötetével ismerkedünk.
– – –

Részlet a könyv előszavából

hazag06Lassan negyven éve, hogy Kazincbarcikán lakom. Lassan negyven éve, hogy népművelői- közművelődési kulturális tevékenységemet elkezdtem.

E negyven év alatt igazán lokálpatriótává váltam e városban, amit nagyon szeretek. Ez a város adta számomra vezetőim, munkatársaim, barátokat, ismerősöket, kultúrbarátokat, azt a szakmai gondolatvilágot, tudást és eltökéltséget, ami végigfutott pályámon akár Kazincbarcikán, akár máshol dolgoztam, dolgozhattam.

A megjelenő dokumentumokkal kívánom bemutatni szakmai gondolkodásomat, életérzéseimet, munkámat, s szeretném ezzel is megköszönni azt, hogy kazincbarcikai lehetek és vagyok, remélem még hosszú ideig leszek is. A kötetben 1974-től jelennek meg írások, természetesen fellelhető benne az akkori kor jellegzetes ideológiája, nézetrendszere.

Reményem fejezem ki, hogy ezen írásokkal részese lehetek a város megismerésének, hozzájárulhatok ahhoz, hogy a szakemberek és nem szakemberek közelebb kerüljenek az általam áldott és csodálatos szakmához.

A könyv letölthető a
http://www.barcikakonyvtar.hu/wp-content/uploads/2013/06/lomjaim.pdf
címről.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .