Gyöngy ékszerek: minikiállítással mutatkozott be Kalydy Dóra az Újkazinci Baráti Körben

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Akik tegnap ellátogattak hozzánk Kalydy Dóra gyöngyékszer-kiállítására, az Újkazinci Baráti Kör rendezvényére, igazi különlegességben volt részük.

Megcsodálhattuk Dóra lenyűgözően szép, aprólékosan kidolgozott ékszereit, amik visszafogottak, de kimondottan elegánsak voltak. Színükben sem voltak hivalkodóak, az apró csillogás többségében a türkiz, zöld, kék és a lila színei volt. A minikiállítás keretei között gyakorlati bemutatóra is sor került az alkotó segítségével, a vállalkozó kedvűek elsajátíthatták az alapvető technikákat és elkészíthették saját ékszerüket.

A gyöngyfűzés napjainkban igencsak népszerű kézművestechnikává vált, a modern divatnak is része. Dóránál láthattunk különféle gyöngyfűzési technikákkal készítetteket, saját maga tervezte egyedi darabokat, modern és sikkes karkötőket, medálokat, nyakláncokat, kollekciókat, szetteket, rendkívül változatos mintákkal.

Számomra ámulatba ejtő volt az apró tűgyöngyökkel kirakott “bogyómedálok”.

„Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál.”
P. S. I Love You c. film

Csoportunknak nagy megtiszteltetés, ha olyan alkotóval ismerkedhetünk meg, mutathatunk be, aki kazincbarcikai kötődésű, és még nem állt nyilvánosság előtt.

Kalydy Dóra is első kiállító. Öröm számunkra, hogy elfogadta felkérésünket, és mi mutathattuk be először munkásságát. Dóra 25 éves korában került el Barcikáról, jelenleg Budapesten él, bankban dolgozik. A napi kötött munka után aktív kikapcsolódást nyújt számára a gyöngyözés, sőt mára az alkotás szenvedélyévé vált. Olyannyira, hogy bármerre jár, utazik, soha nem hagyja el a várost vagy országot, hogy gyöngyökkel ne térne haza. Nagyon kedveli a Csehországban kapható gyöngyöket. Legnagyobb kritikusa a „bőbeszédű” családja, ezt megerősítette a kiállítást megnyitó Takács Zsolt is. (“Mindenre csak azt mondják, hogy szép.”) A kész ékszereket ritkán elajándékozza, de ő saját maga is szívesen viseli.

Az alkotót Takács Zsolt méltatta, az a Takács Zsolt, aki édesapja, városunk volt tanácselnöke, Takács István örökségét továbbfolytatva, felélesztette az édesapja által létrehozott Barcikai Históriást.

A rendezvényen közreműködött együttműködő partnerünk, a La Cosa Nostra kreatív művészeti csoport két tagja, Svéd Mátyás és Szentpéteri Áron, akik nagyon színvonalas zenei produkcióval köszöntötték a vendégeket. Olyan különlegességet hallottunk tőlük, ami jelenleg egyedi feldolgozás. Átdolgozták Bartók Béla: Este a székelyeknél művét hegedűre és klarinétra. Nagy élmény volt hallani őket!

A La Cosa Nostra csoportnak volt más szerepe is délután folyamán. A közelmúltban újra hazalátogatott városunkba Schág Éva, a NASA kutatómérnöke. A Takács Zsolt vezette, Képi Demokrácia Kazincbarcika nevű csoport rendezvényén, október 26-án immár negyedik alkalommal tartott előadást Megismerni az ismeretlent címmel az érdeklődőknek. Ezen a napon a La Cosa Nostra zenészei szintén műsort adtak, de két tagjuk, Bíró Lackó és Nádudvari Tamás az udvaron, az előadás alatt elkészített egy festményt, mely alkotást Schág Évának ajándékozták. Éva ezt felajánlotta jótékonysági célra, így a festmény a Kurityáni Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Diákotthon kis lakóihoz került. Ennek átadása történt meg tegnap a gyöngyékszer-kiállítás megnyitása előtt. Schág Éva megbízásából az alkotók munkáját Takács Zsolt és Kalydy Dóra adták át Koncz Árpád igazgató részére.

A kiállítás után a Debrecenből érkező Répási Ákos biológus, génkutató, egészséges életmód tanácsadó előadását hallgathattuk meg, aki barátaival együtt az ékszerbemutatón is részt vett. Nagyon érdekes és új ismereteket szereztünk az egészséges táplálkozás, egészséges öregedés, öregedésgátlás a 21. században című előadásán.

Az eseményekkel teli, tartalmas délután háziasszonya Szalainé Szatmári Katalin volt. A baráti kör, szokásához híven, valamennyi közreműködőt megvendégelt és emléklapokat adott át részükre.

Fotók: Szűcs Mara

2 hozzászólás

  • kajdacsy Tibor

    Kedves Dóra! Igaz, jobbára csak fényképről és hozzászólásaiból ismerem, engedje meg, hogy egyedi alkotásaihoz, kreativitásához őszintén gratuláljak! Megvallom, mindég sokra értékeltem az elkötelezettséget, csendes magányukban alkotókat, akinek egy ilyen remek bemutatkozó kiállítás ad helyet. Minden elismerésem a szervezőknek, a csatolt program szereplőinek!

  • Pingback: Találkozzunk november 8-án! – Barcikai Históriás

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .