“Gyere el, ilyet még nem ettél!” – Ilyen volt a X. Bánhorváti Krumplis Lángos Fesztivál

Kismarton Tamás írása

Kismarton Tamás írása

2016. november 26-án, Bánhorváti községben megrendezésre került a X. Bánhorváti Krumplis Lángos Fesztivál rengeteg érdekességgel, hagyománnyal és persze a kihagyhatatlan krumplis lángossal.

001

A fesztivál köszöntő táblája (Fotó: Kismarton Tamás)

A fesztivál délután 1 órától kezdődött a község iskolájának és sportcsarnokának területén. A műsor a csarnok belső területén a köszöntővel és pár hagyományos bemutatóval indult. A megnyitót Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és a község vezetője, Földvári István tartotta. A műsorvezető Ihos József – mindenki Kató nénije – volt. Napközben is – folyamatosan – népzenével színesítették a fesztivált. Többek között krumplislángos-sütési versenyt is rendeztek nyolc csapat részvételével. Ezt a vetélkedőt Debreceni Lajosné és Varga Gáborné nyerték meg, akik reggeltől azon dolgoztak, hogy elkészítsék a tökéletes krumplis lángost. Míg a színpadon színvonalas előadásokban gyönyörködhettünk, a helyi asszonyok nagy adagokban készítették a tradicionális ételeket: a krumplis lángos mellett hájast, fánkot, herőcét és még sok más különleges falatot. A színpad mellett hagyományos gyermekjátszótér lett kialakítva különféle régi játékokkal, hogy a legfiatalabbak is megtalálhassák a szórakozásukat.

002

Demeter Zoltán és Földvári István a színpadon (Fotó: Kismarton Tamás)

003

Ihos József és a bánhorváti dagasztó asszonyok (Fotó: Kismarton Tamás)

004

Készül a bánhorváti krumplis lángos (Fotó: Kismarton Tamás)

005

A ruhakiállítás a tornateremben (Fotó: Kismarton Tamás)

006

Kötélverés (Fotó: Kismarton Tamás)

007

A megvásárolható kínálat (Fotó: KMV)

011

A hagyományőrző gyerekjátszótér (Fotó: KMV)

Az iskola udvarán különféle kézművestermékeket lehetett megvásárolni. Az udvar másik felén kovácsbemutató volt látható, ahol megtekinthettük e régi mesterség fortélyait.

008

A vásár színhelye (Fotó: Kismarton Tamás)

009

Méz minden mennyiségben… (Fotó: Kismarton Tamás)

010

A “kovácsműhely” (Fotó: KMV)

A községháza mellett felállított sátorban különféle népművészeti és kreatív kiállítást-bemutatót láthattunk, többek között dobkészítést, bőrművességet, famegmunkálást és üveggravírozást. A sátor közepén egy hagyományos söntés volt felállítva. A sátor mellett színes édességekhez lehetett hozzájutni.

012

A helyszín (Fotó: Kismarton Tamás)

013

Az édességárus (Fotó: Kismarton Tamás)

014

Készül a teknő… (Fotó: Kismarton Tamás)

015

A már elkészült, megvásárolható termékek (Fotó: Kismarton Tamás)

016

A dobkészítő és a gravírozó (Fotó: Kismarton Tamás)

017

Gravírozás a palackon (Fotó: Kismarton Tamás)

A rendezvény helyszínéről lovaskocsis kirándulás indult a községen belül, amelyen megtekinthettük a falu nevezetességeit és a község természeti szépségeit. Idegenvezetőnk Berki Sándor Gábor volt. Első megállópontunkban, a falu központjában a Falumúzeumot, a katolikus és a református templomot nézhettük meg. A második fordulópont a Platthy-kastélynál és a régi református templomnál volt. Sajnos a mai napon a nevezetességekbe nem lehetett bemenni, de már annak is örültünk, hogy a kastély kertjébe bejuthattunk a lovaskocsi segítségével, és megcsodálhattuk a 200 éve kialakított parkot, közelről is megnézhettük a kastélyt és a templomot.

018

A lovaskocsi (Fotó: KMV)

019

A gyönyörű “Lópaci” 🙂 (Fotó: KMV)

020

A Falumúzeum, a református és a katolikus templom (Fotó: KMV)

021

A Platthy-kastély (Fotó: Kismarton Tamás)

022

A Platthy-kastély (Fotó: Kismarton Tamás)

023

A Platthy-kastély (Fotó: KMV)

És végül a rendezvény „alapköve”, a krumplis lángos: ezt a különleges ételt csak itt készítik, hisz a receptjét itt ismerik a legjobban, ez Bánhorváti tradicionális étele.

024

A bánhorváti krumplis lángos – már otthon 🙂 (Fotó: Kismarton Tamás)

A Bánhorváti Krumplis Lángos Fesztivál remélhetőleg egy év múlva újra megnyitja kapuit, ez a kedves, hagyományszerető közösség újra várni fogja a látogatókat.

025

A bejárat este (Fotó: Kismarton Tamás)

One comment

  • Lehota Roland

    Gratulálok a beszámolóhoz! A Platthy- kastély nagy kedvencem, kár, hogy annak idején kirámolták a „felszabadító csapatok”.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .