Elkészült a fedett uszoda

1998. október 10-e városunk történetébe piros betűvel íródik be. Ekkor került sor a város új impozáns építményének, a fedett uszodának a felavatására (lásd Az év krónikáját).

A létesítmény történetét, amelynek kezdete a ’70-es évek elejére tehető, sok-sok vita, többszöri nekibuzdulás és megtorpanás, fel-felcsillanó remény és lehangoló kétely kísérte végig. Történetéhez éppúgy hozzátartozik a téglajegyakció, mint a teho (településfejlesztési hozzájárulás), és az a néhány megállapodás is, amely a létesítmény megvalósítására egyrészről korábban a városi tanács, majd az önkormányzat, másrészről pedig a BorsodChem Rt. és más vállalatok között jött létre. De az uszoda megvalósítása körüli hercehurca szüleménye legalább négy (!) kiviteli terv is.

Az 1991. október 18-ai alapkőletételtől az 1998. október 10-ei avatásig még kerek hét évnek kellett eltelnie. De mára mindez a múlté. A 26-os út mellett a műjégpálya szomszédságában magabiztos alapokon áll az új létesítmény, melynek a 33,3×21 m-es sport- és a 12,5×6 m-es tanmedencéjét naponta több százan használják.

08startamedencébe

* * *

Néhány adat a létesítményről:

Az uszoda beépített alapterületének nagysága 2475 négyzetméter, a beépített térfogat 26 498 légköbméter. Az öltözők 300 fő befogadására alkalmasak, míg a lelátón 244-en helyezkedhetnek el.

A létesítmény felelős tervezője Károlyi István építésztervező, az Armex Budapest Kft. alkalmazottja. A kivitelezési munkák közül a szerkezet építését az Észak-magyarországi Állami Építőipari Vállalat (Miskolc), a befejező munkákat az Észak-magyarországi Kereskedelmi és Szolgáltatási Kft., a műszaki ellenőrzést Juhász Ernő, a kazincbarcikai polgármesteri hivatal dolgozója végezte.

Az uszoda összes munkáinak költsége mintegy 440 millió forint, ami tartalmazza a hévízkút fúrásának kb. 32 milliós költségét is. Az uszoda terhelhetősége 166 fő. A nagymedencében 1400 köbméter, a tanmedencében 90 köbméter a víz mennyisége, 26, illetve 30 oC-ra melegítve. A napi pótvízszükséglet 4,2 és 4,5 köbméter, a kommunális vízszükséglet pedig napi 25-30 köbméter. A víz megfelelő hőfokra való melegítéséhez naponta 1000 köbméter gáz szükséges. A létesítményt 27 fő üzemelteti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .