Egy igazi régiség: szüreti bál Barcikán a 40-es évek végén

Bendicskó Emese fotója igazi régiség, valamikor a 40-es évek vége felé készülhetett egy barcikai szüreti bálon. A kép külön érdekessége, hogy szerepel rajta Emese nagyapja, Bendicskó Gyula, Kazincbarcika első vb-titkára.

Ez egy igazi régiség, szerintem még a ’40-es évek vége felé készülhetett. Szüreti bál Barcikán – vezette fel a Képi Demokrácia Kazincbarcika Facebook-csoportban közzétett fotóját Emese 2012. április 11-én.szüretibal_barcika_bendicsko_emeseA bohóc felett Emese nagymamája, mellette a nagyapja, Bendicskó Gyula látható.

“A szokás még az én gyerekkoromban is élt a faluban, a népviseletbe és a különféle maskarákba öltözött menet házról házra járt. A kockás zakós bohóc mögött ül a nagymamám, aki gyerekkorában került ide a szüleivel. Apám már itt született, úgyhogy mi a tesómmal joggal és büszkén valljuk magunkat tősgyökeres barcikainak…” – emlékezik, pontosít és büszkélkedik egy kicsit Emese.

Zólyomi Sándorné Ica leginkább a berentei hasonló rendezvényre emlékszik. “A szüreti bált megelőzően minden alkalommal volt szüreti felvonulás, amelyen jó hangulatban, vidáman, táncolással egybekötve vonultak végig az utcán; nagy fahordóban vitték a sok-sok szőlőt, illetve már a prés is működött, kínálták a mustot, a gyermekek pedig kaphattak egy-egy fürt szőlőt. Külön ceremóniája volt egy szüreti bálnak, a sok szőlő fel volt akasztva, kötve a transzparensekre stb., ezeket el lehetett lopni, de ha a csősz elkapott, jelképes fizetség járt érte. Csodálatos emlékek idéződtek fel bennem… köszönöm!” Zólyomi Sándorné azt is hozzáteszi, hogy volt munkahelye, az erőmű is több szüreti bált szervezett a kultúrházban.

Hol készülhetett a kép? Sajnos a fotó hátulján nincs erre vonatkozó információ. Talán a “dohánypajta előtti terület” (Dán Kálmán meglátása), Zólyomi Sándorné Ica szerint valamikor a Hubayné háza mögött volt hasonló építmény, helyileg majdnem a jelenlegi Máltai Szeretet Szolgálat házzal szemben. Akinek úgy könnyebb: ahol a Jáger mozi volt.”

 

Bendicskó Gyuláról a Barcikai Históriásban: Ki volt Bendicskó Gyula?

    A tanácsok megalakulásának 50. évfordulójára

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .