Az ország egyik legszebb osztálya lett a Kazincbarcikai Kórház Hospice Osztálya

A jóságos Mikulás nemcsak édességet és csizmába, cipőbe szánt apróságokat hozott az elmúlt napokban országszerte, hanem Kazincbarcikán valami egészen különleges ajándékot is.

Hétfőn kora délelőtt már nagy sürgés-forgás volt a Kazincbarcikai Kórház Hospice Osztályán és az első emeleten található tanácskozóterem környékén is, hiszen rendhagyó „Mikulás-esemény” házigazdája volt az egészségügyi intézmény.

Sok mosolygós ember nagy-nagy izgalommal készült erre a különleges napra (is), szívükben várakozással, örömmel és meghatottsággal. Hiszen egy nagy álmuk teljesült, először egy telt házas jótékonysági koncerttel, majd több mint félmillió forint adománnyal, aztán gyönyörű bútorokkal, használati eszközökkel és tárgyakkal. Mindez egy olyan közösségért, melynek munkája példamutató és a maga nemében páratlan és pótolhatatlan.

Szeretet, méltóság, tisztelet

A „Fogd most két kezem…” elnevezésű jótékonysági akciót másfél hónappal ezelőtt indította az Újkazinci Baráti Kör és a Borsod-Média Ügynökség. Az ennek keretében megrendezett jótékonysági estre öt nap alatt elfogytak a belépők, így a közel kétórás eseményen telt ház előtt léphetett fel a népes szereplőgárda. A közönség állva és percekig tartó tapssal köszönte meg a fellépők és a Hospice Osztály csodás találkozását és a sikeres kezdeményezést. A testet-lelket ünneplőbe öltöztető száz perces lírikus utazást a zene, a tánc és a költészet világában – a szeretet, a tisztelet és a méltóság jegyében a mai napig sokan emlegetik, mind feledhetetlen élményt. A szervezők bevallottan is felvállalták a mély érzelmeket, az elmúlás fájdalmának és szomorúságának, ugyanakkor az élet szépségének és egyediségének bemutatását. Rámutatva ezzel is arra, hogy a betegség és a halál milyen könnyen elérhet bárkit, és ezt a helyzetet meg kell tanulni elfogadni, elviselni és tabuk helyett segíteni. Mint ahogy az akció szervezői tették, a közel nyolcvan tagot számláló Újkazinci Baráti Kör és a Borsod-Média Ügynökség. A két főszervező már a kezdetektől a nyílt és minden tekintetben független kommunikáció, szervezés és rendezés híve volt, megtartva az abszolút „civilséget”, hogy az ügyüket minél többen és jó szívvel támogassák. S így is történt, hiszen az akció során 650 000 Ft adomány gyűlt össze, mely az átadás napján még 50 000 Ft plusz támogatással egészült ki.

Mint egy nagycsalád…

A hétfői adományátadáson a szervezők, az adományozottak, a támogatók, a fellépők és az együttműködők rendkívül bensőséges és jó hangulatú rendezvény keretében elevenítették fel az akció legfontosabb történéseit, a jótékonysági est megható pillanatait, majd ismerhették meg a felek gondolatait. A kórház részéről Tóth Gábor igazgató, míg az ötletgazdák oldaláról Kálmán Vilmosné kapott szót, kölcsönösen köszönetet mondva egymásnak és a jótékonysági kezdeményezést segítő valamennyi partnernek, magánembernek. Majd sor került az adományozási dokumentumok nyilvános bemutatására és aláírására, melyet követően először képeken, ezt követően pedig személyesen is megtekinthették a résztvevők, hogy hogyan szépült meg a Hospice Osztály. Az ötödik emeleti folyosón közel egy órán át tartott az ismerkedés, a dr. Salha Walid főorvos által vezetett csendes és gyakran megható beszélgetés, miközben a kórtermekben nagybeteg emberek s hozzátartozóik búcsúztak egymástól és élettől. Távolabbról szemlélve mindezt olyan volt, mint egy nagy szerető család, akik életük egyik fontos pillanatát együtt és egymást erősítve élik éppen meg…

A másfél éve működő osztályon embert próbáló munka folyik nap mint nap, s hétfőn egy kicsit a „kulisszák mögé is láthattak” az adományátadó rendezvény vendégei, civilek, sajtósok, egyéb kórházi dolgozók, vezetők és érdeklődők.

Otthonosabb, kényelmesebb, szebb

A kórház és az osztály áldozatos munkája elismeréseként 650 000 Ft összegű tárgyi adományt vehetett át a Hospice Osztályon ápolt, súlyos betegségük végstádiumában lévő, elsősorban daganatos betegek komfortérzetének javítása érdekében. A szobákba LED tv-k, kisasztalok, kiültetésre és látogatók fogadására alkalmas székek, lakástextilek (takarók és ülőpárnák), dekorációs eszközök (faliképek, asztali alátét és díszek) kerültek. A társalgó szinte teljesen megújult, hiszen kanapék, asztal, relaxációs fotelek, lakástextilek (párnák, plédek) és dekorációs eszközök (asztali futó és dekortermékek, faliképek) varázsolták otthonosabbá és barátságosabbá. A korábban ott használt két fotelágyat a jótékonysági akció keretében a Kazincbarcikai Hajléktalanszálló részére adományozták tovább, akik ennek ott még jó hasznát vehetik. A Hospice Osztály valamennyi szobájába és közös helyiségébe párologtatókat is vásároltak, hogy a száraz levegőt könnyedén dúsítani tudják a betegek számára.

A rendezvényen kiderült, hogy a korábbi adományösszeg 50 000 Ft-tal kiegészült, miután a kórház nyugdíjas belgyógyásza, dr. Oláh Erzsébet egy rendkívüli gesztussal támogatta a kezdeményezést. Az adományból várhatóan egy LED tv-t vásárol az osztály, az ehhez szükséges további fedezetet a kórház biztosítja saját keretéből.

Mint az adományátadó rendezvény végén elhangzott: a Kazincbarcikai Kórház Hospice Osztálya a jelenleg Magyarországon működő tizenhat osztály közül ezzel a legkorszerűbb, legotthonosabb és legszebb lett, melyre mindenki büszke lehet!

Fotók: Szűcs Mara

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .