Az én tükröm – Bényei Lajosné Erzsók verseinek és mandaláinak bemutatója az Újkazinci Baráti Körben

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

November 17-én az Újkazinci Baráti Kör vendége Bényei Lajosné amatőr költő volt. Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub aktív tagja az ismét telt házas, vidám hangulatú délutánon verseivel és mandaláival mutatkozott be Az én tükröm címmel.

Beszélgető partnere Szalainé Szatmári Katalin volt, a verseket pedig maga a költő tolmácsolta. Az érdeklődők minitárlaton is részt vehettek, hisz minden kiállított mandalájának, készítésének vagy éppen színének története volt. A színes képek mellett megcsodálhattunk pár zsűrizett fotót Bényeiné elhunyt amatőr fotós férjének féltve őrzött munkáiból, amelyek korábban már kiállításon is részt vettek.

Bényei Lajosné, vagy ahogyan sokan ismerik, Erzsók 1982-ben került Kazincbarcikára. Öt évvel ezelőtt, férje halála után társaságra vágyott, és rátalált az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klubra, azóta is aktív tagja, de a többi civilszervezetek rendezvényeit is szívesen látogatja, így gyakran eljár az Újkazinci Baráti Körhöz is, és nemegyszer örvendeztette meg verseivel a társaságot, közönséget. Írásai mellett beszédes fotóit is rendszeresen megcsodálhatjuk.

Tulajdonképpen kezdő költő, hisz 2014-től ír verseket, de már legelső versével díjazott lett.

Az Opont által, Kazincbarcika 60. évfordulójára kiírt verspályázaton negyedik helyezést ért el, és ez a verse bekerült a Hídvári Imre által szerkesztett Ajándék Kazincbarcikának című városi antológiájába. Azóta szabadidejében gyakran vesz tollat a kezébe. Tagja lett a Kazinci Klubnak.

Érzéseit nemcsak írásban, hanem színekben is kifejezi. Egyik klubtársa, Varga Gézáné Ili vezette be a mandala világába. Először nála látta a képeket, majd meg is tanította a technikájára. Olyannyira, hogy a fotózás mellett kedvenc időtöltésévé vált. Saját maga szerkeszti az alapot, a sablont, a színeit pedig mindig az ő vagy verseinek hangulata adja. Az interaktív bemutatón nagyon érdekes formákat és színösszeállításokat láttunk, többek között matyómotívumokkal, tulipánokkal rajzoltakat is.

Elmaradhatatlan társa a fényképezőgépe. Bárhová megy, viszi magával. A fotózás technikáját férjétől tanulta, szeretetét tőle örökölte, aki amatőr fotósként a Kazincbarcikai Fotókör tagja volt. Saját laboratóriummal rendelkezett, annak idején, mikor még nem volt a digitális technika, a Városgazdálkodási Vállalat biztosított részére egy termet, amelyet besötétítettek, hogy a filmeket elő tudják hívni, ki tudják dolgozni. Mindig a férje mellett segítkezett, így megtanulta az apró trükköket is.

A bemutató vidám, kötetlen beszélgetéssel ért véget a szokásos terített asztal mellett.

Fotók: Gál Gábor, Ignéczi Jolika, Pelle Anna, Szűcs Mara

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..