A közigazgatásban egy életen át

Dr. Mogyoróssy Pál, Sajókazinc egykori körjegyzője 58 évet „húzott le” a közigazgatásban, amellyel fiatalon, már 18 éves korában kapcsolatba került.

Sajókazán született 1905-ben, s miután Miskolcon érettségi vizsgát tett, majd Szombathelyen jegyzői tanfolyamot végzett, 1923-ban szülőfalujában a községházán dolgozhatott gyakornokként. 1929-ben került Sajókazincra, hogy itt augusztus 1-jétől körsegédjegyzői feladatokat lásson el. 1937. március 1-jétől ugyancsak Sajókazincon a helyettes körjegyzői, majd még ugyanaz év október 26-tól 1948. március 24-ig a körjegyzői munkát végzi. Sajókazincon ekkor fejeződik be a pályafutása. Ezután 1981-ig Putnokon dolgozik a közigazgatásban, mégpedig vezető jegyzőként, majd 1950-től, a tanácsok megalakulásától 1970. december 31-ig vb-titkárként. Ekkor nyugdíjba vonul, de kapcsolata a közigazgatással nem szakad meg: elnökhelyettesként dolgozik tovább a Putnok Nagyközségi Tanácsnál, majd a Putnok Nagyközségi Közös Tanácsnál, egészen 1981-ig, amikor végleg búcsút mond a közigazgatásnak. 1983. május 1-jén 78 éves korában Putnokon örök nyugovóra tér.

Mogyoróssy Pál sajókazinci működésének idejére esik Barcika és Sajókazinc egy községgé való egyesítése és az egyesített település elnevezése. Ő írja le annak történetét, hogyan is született meg a két község nevéből a Kazincbarcika elnevezés, amely az 1954. február 1-jével városi rangra emelt település neve is lett.

Írásának közreadásával a Barcikai Históriás arra a Mogyoróssy Pálra kíván emlékezni, aki 19 évig Kazincbarcika elődjének: Barcikának és Sajókazincnak a lakóit szolgálta.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..