A bányászokra emlékezett az Újkazinci Baráti Kör

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Az Újkazinci Baráti Kör és barátaink, partnereink 2015. szeptember 1-jén – az elmúlt évhez hasonlóan – ünnepeltük a bányásznapot, és tartottunk megemlékezést a bányászatról, tisztelegtünk a bányászok emlékének.

A rekkenő hőség ellenére – melyet a vendégeinknek szánt hűtött üdítőkkel, jeges ásványvízzel próbálkoztunk enyhíteni – telt házas volt a rendezvény, pedig már egyre kevesebben vannak, akiknek életében meghatározó szerepet játszik a bányászat.

Az eseményen több civilszervezet is képviseltette magát. Többek között a múcsonyi nyugdíjasklub, érkeztek Sajószentpéterről, a Postás Nyugdíjasklubtól, a Teljes Életért Egyesülettől, szép számmal érkeztek a Felsőbarcikáért Alapítványtól, örömünkre elfogadta a meghívást Rudolftelep polgármestere is, jelen volt Nagy Tibor, a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségének munkaszervezet vezetője, Kardos Mihály, a Nyugdíjas Bányász Szakszervezet elnöke, a KEF-től Dienes Mária és még több nyugdíjas volt bányászati vezető.

A zenei és prózai közreműködő a már „családtagnak” számító In Aeternem Gospel kórus volt, akik, mint mindig, most is színvonalas előadást nyújtottak. Csodálatos előadásban hallottuk tőlük a Bányászhimnuszt. Köztudott, hogy az énekegyüttes nemcsak templomi dalokat énekel, hanem más műfajban is profi előadók.

A két részből álló megemlékező rendezvényt Klimon István, városunk alpolgármestere nyitotta meg, illetve méltatta a kiállítást, kiállítót.

Iglai József, Izsófalván élő festő-grafikus, egyik álma az volt, hogy grafikai rajzokkal elevenítse meg a bányászatot. Ez most valóra vált, és alkotásait minikiállítás kereti között mutathattuk be a közönségnek. Sajnos a közösségi házban a lehetőségek korlátozottak, így tulajdonképpen csak ízelítőt kaphattunk a munkáiból, a teljes kollekció szeptember 6-án kerül bemutatásra a múcsonyi bányásznapon.

A rendezvény második részében, meghívott vendégekkel, szakértőkkel, a bányászati kultúráról, a bányász fúvószenekarok történelméről beszélgettünk. Ebben segítségünkre volt Kiss József, a már Bükkszenterzsébeten élő nyugdíjas, aki nagyon hosszú évekig a kazincbarcikai Bányász Klub vezetője, alapító tagja a bányász fúvószenekarnak, később karnagya volt, de azt is megtudtuk tőle, hogy 60 évig zenélt bányászzenekarokban. A zenekar megalakulásától egészen a megszűnéséig nagyon érdekes történetekkel szórakoztatta a közönséget.

Hasonlóan nagyon sok érdekességet hallottunk Fancsik Józseftől, aki édesapja és bátyja után, 14 évesen került a fúvós zenekarba, és innét indult európai hírű dixieland zenei munkássága. Ő sem feledkezett meg a bányász kulturális egyesületekről, színjátszókról. Megtudtuk, hogy minden bányának volt zenekara, színjátszócsoportja, híres eseményeket, előadásokat említett. Beszélt a régi bányász zenekari ébresztőkről, a régi bányásznapokról, eseményekről, ahol a fúvószenekarok felléptek, a kurityáni bányász kulturális életről, a híres bányász Ki mit tud?-ról.

Hadobás Sándor, a Bányászattörténeti Kutatások Alapítvány vezetője bányászemlékeket, hagyományokat ápol, bányász kulturális örökség megőrzésén fáradozik. Nemcsak a helyi, hanem országos bányászati történeti anyagokkal rendelkezik, már feldolgozta több város környéki bányásztelepülés történetét. Az ő előadásában, filmvetítéssel egybekötve ismerhettük meg Ormosbánya, vagy mint korábban nevezték, Disznóshorvát történetét, bányászatának múltját.

Zárásként a Gospel kórus előadását halhattuk, de előtte Bordás Jánosné saját írásával köszönt el a vendégektől. Ezt követően Kardos Mihály köszönetét fejezte ki a megemlékezésért, valamint Kocsis György András elismerő szavai mellett egy bejelentést is tett, mely szerint Nagy Tibor, Hadobás Sándor, Kardos Mihály, a Perecesi Bányász Fúvós Zenekar, az edelényi férfikórus és még több volt bányászati dolgozó országos bányásznapi kitüntetésben részesül, sőt úgy tudja, hogy az országban adható kitüntetések felét borsodi bányászok kapják.

A rendezvény végén a Baráti Kör vezetője emléklapokat adott át, és valamennyi résztvevőt meginvitálta a már szokásos vendéglátásra, mely a Baráti Kör tagjai által készített házi sütemények és gyümölcsök voltak. Szokás szerint a rendezvény háziasszonya, moderátora Szalainé Szatmári Katalin volt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fotók: Szűcs Mara

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .