80 éves Kolumbán Zoltán

Kismarton Zsolt írása

Ma – június 23-án – 80 éves Kolumbán Zoltán, a Kazincbarcika-Felső Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora. Nagyon boldog születésnapot kívánunk neki a Barcikai Históriás nevében!

Kolumbán Zoltán 1938. június 23-án Miskolcon született. Ahogy ő maga fogalmazta meg: „…a székelyföldi Hargita-hegység és a nagy Magyar Alföld ölelkezéséből születtem.” Apai ágon a székelyföldi Olasztelekről származnak Erdélyből, édesanyja családja Kecskemétről. Édesapja – Kolumbán György – hitoktató lelkész volt. A szent tudományt Diósgyőr-Vasgyárban oktatta, emellett ellátta Pereces bányatelepen a lelkipásztori szolgálatot is. Édesanyja – Makula Rózsa – családanya volt. Zoltán az első gyermekük.

Kisgyerekként

Gyermekkorát Miskolc-Perecesen töltötte. A II. világháborúig jólétben éltek. A háború nehéz éveit még nehezebb idők követték. A szocialista rendszer nem kegyelmezett Isten híveinek. Általános iskoláját a Miskolc-perecesi általános iskolában végezte. Már gyermekkorában szoros kapcsolatba került a Bükkel, édesapjával járta a rengeteget.

Általános iskolásként

Gimnáziumi éveit Diósgyőrben, a Kilián György Gimnáziumban töltötte. Itt is érettségizett.

A gimnáziumi évek

Felsőfokú tanulmányainak a megkezdését sok dolog nehezítette – mint ‘osztályidegen’ –, végül is felvételt nyert Debrecenbe a Teológiára. Ezekben az években kezdte el bejárni az országot már kerékpáron is.

Akadémistaként

A tanulmányok befejezése után tizennyolc Legáción vett részt, majd az 1960-as években két évre segédlelkész lett Miskolcon. Később a miskolci Esperesi Hivatalba került, ahol hét évig dolgozott.

Kolumbán Zoltán és Aranyos Erzsébet esküvője 1971-ben

1971 februárjában helyettesítő szolgálatra érkezett a Kazincbarcika-felsői gyülekezetbe. A szolgálat megtétele után kérték fel, hogy legyen a gyülekezet lelkipásztora. Azonnal elfogadta a felkérést. Még ebben az évben megismerkedett későbbi feleségével – Aranyos Erzsébettel –, és még ez év karácsonyán össze is házasodtak. Két gyermekük született: Gábor és Áron.

Avatáson

Huszonhét évig szolgálta a gyülekezetet., emellett 1990-1998 között Kazincbarcika város Önkormányzati képviselője is volt. Emberszeretetével, odaadó munkájával folyamatosan elősegítette a város fejlődését. Többek között a nevéhez fűződik a templom felújítása, a Bocskay tér kialakítása, a Tompa Mihály Református Általános Iskola megalakítása és még megannyi ‘jó cselekedet’, amit felsorolni is nehéz.

A Bocskay tér a református templommal

1997 decemberében súlyos betegségen esett át, mely testét részben megbéníthatta, de szelleme tovább szárnyal. Nem ‘büntetésként’, hanem újabb lehetőségként érte meg ezt. Azóta írni kezdett. Az elmúlt 20 évben 20 könyve jelent meg, mely nemcsak élettörténetével ismerteti meg a kedves olvasót, hanem Felső-Barcika történelmével, néha humoros és néha komoly történeteivel is, de a Kolumbán család kutatása is elfoglaltságává vált. Nem utolsó sorban megjelentek gyerekkorától íródott versei is. Folyamatosan jelen vannak útmutatásai a Facebookon is.

Kolumbán Zoltán

Kedves Zoltán bátyám! Isten éltessen még nagyon sokáig, és bölcsességeddel segítsd tovább embertársaid életét itt a Földön!

One comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .