40 éve Újkazinc

Takács Zsolt írása

Eredetileg az elődtelepülés, Sajókazinc egy részét magában foglaló „I/A szomszédsági egység” területén kezdték volna el az 50-es évek elején a város építését, ám a talajvíz magas szintje ezt nem tette lehetővé akkoriban. A Központi iskola 1958. októberi átadása után a 60-as évek elején még „felépült” az Iskola utca, aztán sokáig szinte nem történt semmi a területen egy évtizeden keresztül… A 70-es évek végére azonban majdnem teljes egészében kiépült Kazincbarcika új városnegyede, és 1979 áprilisában ebből az alkalomból egy nem hagyományos családi névadó ünnepség történt…

Nyilván addig is hívták valahogy a területet a városlakók, legkevésbé persze „I/A szomszédsági egység”-ként emlegethették, így helyes elképzelés volt, hogy az 1569 lakást, óvodát, bölcsődét, orvosi rendelőt, ABC-áruházat és szolgáltatóházat magában foglaló területet – mai várossá nyilvánítási gyakorlatunk szerint egy kisebb várost! – egy könnyen megjegyezhető, egyedi névvel illessék.

Ma már persze természetesnek vesszük, hogy így hívják – hogyan is hívhatnák másként? Ám ez akkoriban nem volt magától értetődő… Pályázatot hirdetett hát a városi tanács a terület elnevezésére. Az elnevezéssel Kazincbarcika város jellegét, történelmi jelentőségét vagy helyi hagyományt kívántak megörökíteni. Sokféle elnevezést javasoltak a pályázók, volt, aki a „várossal” valamennyire kapcsolatba hozható történelmi személyiségről nevezte volna el a területet, így felmerült Egressy Béni, Kazinczy Ferenc és Jókai Mór neve is, de olyan is akadt, aki Gárdonyi Gézáról, József Attiláról vagy Petőfi Sándorról nevezte volna el az új városrészt. Sőt, ha a pályázókon múlt volna, ma Béke vagy Borostyán lakótelepnek, Újtardona vagy Alkotás negyednek hívnánk a területet.

A városi tanács végrehajtó bizottsága azonban az 1979. április 19-én tartott ülésén az „Újkazinc” elnevezést fogadta el.

Ezzel állították emléket az 1954. január 31-ig fennálló és községként létező településnek, hiszen a kérdéses terület nagy része a várost alkotó Sajókazinc község egy részének lebontott házai helyén épült fel.

Hogy ki vagy kik voltak a névadók? Konkrét neveket sajnos nem tudunk, mert a pályázat jeligés volt. A 2000-2000 forintos két első díjat „Esős nyár” és „Kikelet” nyerte (nekem kicsit gyanús e két „meteorológiai jelige” 🙄 ), az „Alkotás” negyedet javasló pedig 500 Ft jutalomban részesült…

A tanácsülésen arról is döntés született, hogy a várossá nyilvánítás 25. évfordulójához kapcsolódó rendezvények sorában egy tábla leleplezésére is sor kerül, amelyen ennek a városrésznek a nevét és adatait örökítik meg az utókor számára.

Ha nem tévedek (javítson ki az Olvasó, ha igen!), akkor ez az alábbi képen látható térkép volt az a bizonyos „emléktábla”, és ha jól emlékszem, valahol a gimnáziummal szembeni részen állt… amíg el nem rozsdált.

…a hálátlan időjáráson azonban talán felülkerekedhetne a hálás utókor: a kerek évforduló jó alkalom lenne arra, hogy egy időtállóbb emlék örökítse meg Újkazinc városrész létrejöttét is.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .