1998: Hazánk eseményeiből

A nagyvilág eseményeihez hasonlóak hazánkban is történtek. Sajnos itt is voltak természeti katasztrófák, pl. november végén–december elején súlyos árvíz a Felső-Tisza vidékén; történtek közúti és más balesetek, terrorcselekmények, és az ország lakóinak életét befolyásoló politikai események, mint a május 10-ei és 24-ei országgyűlési képviselő-, majd az október 18-ai önkormányzati választások.

A sok és sokféle eseményből íme néhány:

Január

3-án Szombathelyen a Markusovszki Kórházban hármas ikrek születtek. 7-én a Magas-Tátrában a Tupa hegycsúcsról lezúduló lavina maga alá temetett egy magyar turistát, aki a 1,5 m-es hóban megfulladt. 13-án negyedszer választották Puhl Sándort a világ legjobb futballbírójává. 22-én hírül adták egy magyar szabadalom születését, a 35 g súlyú, szemüvegre helyezhető tévéről. 25-én Siófokon meggyilkoltak egy 35 éves taxisofőrt. 26-án hallhattuk a hírekben, hogy a Békés megyei Doboz községet patkányok özönlötték el.

Február

7-én elhunyt a világszerte ismert asztalitenisz-bajnok, a 75 éves Sidó Ferenc. 11-én Budapesten, a Margit körúton merénylet áldozata lett Fenyő János ismert vállalkozó. 21-én döbbenetes baleset történt Budapesten a Lövőház utcában: a Mammut Üzletház építésénél szétszerelés közben eldőlt egy toronydaru, s a balesetben két munkás meghalt, két sérültet pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. 22-én Pécsett 20,8 C-fokot mértek, ami rekordmelegnek számít februárban.

Március

1-jén viszont, a meteorológiai tavasz első napján 10-15 fokkal volt hidegebb, mint a februári enyhe napokban. A Dunántúlon többfelé havazott. 4-én Debrecenben egy férfi hasüregéből 38 kg-os daganatot operáltak ki. 13-án Kecskemét önkormányzata a vállalkozókra kivetendő esőadóról hozott döntést. 16-án Budapesten este 11 óra előtt pokolgép robbant Torgyán József ismert politikus lakásának közelében. 25-én a kaposvári kórházban egy 23 éves elmebeteg egyetemista férfi lelőtte 35 éves korábbi kezelőorvosát, mivel elutasította a tettes szerelmi közeledését. 28-án lerakták az Erzsébet téren az új Nemzeti Színház alapkövét. 31-én az osztrák–francia tulajdonú Sarkadi Cukorgyár összes dolgozóját elbocsátották.

Április

1-jén Körmenden brutális gyilkosság áldozata lett egy 11 éves kislány. 4-én 122 millió forintot rabolt el három álarcos Törökbálinton a Cora Áruházból. 11-én egy francia repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a Ferihegyi repülőtéren, mivel a gép indiai utasnőjénél szülési fájdalmak jelentkeztek. A nőt a II. sz. Klinikára szállították, ahol megszülte csecsemőjét. 16-án hajnali négy órakor sztrájkba léptek a Hajdúsági Sütödék Rt. öt sütőüzemének dolgozói, mivel a cégvezető nem teljesítette bérkövetelésüket. 18-án Habsburg-esküvő volt Budapesten: a 25 éves Habsburg-Lotharingiai Margit pszichopedagógus a Mátyás-templomban esküdött örök hűséget gróf Piatti Benedek orvosnak. Az esküvő utáni fogadáson mintegy 500 úri vendég vett részt. 27-én Zuglóban fényes nappal tarkón lőttek és kiraboltak egy 53 éves nőt.

Május

1-jén éjfél előtt nem sokkal bomba robbant Szájer Józsefnek, a Fidesz-MPP alelnökének budapesti, Futórózsa utcai lakása előtt. 5-én debreceni cukrászok 40 méter hosszú túrós rétest készítettek, hogy bekerüljenek a rekordok könyvébe. 10-én a választásra jogosultak 56,27%-a járult az urnákhoz az országgyűlési választások első fordulójában. 21-én Lyukóbányán robbanás történt, amikor hegesztés közben felrobbant egy paxit; egy bányász meghalt, két munkatársa pedig megsérült. 23-án Balatonlellén a Honvéd futballcsapatot Zalaegerszegre kísérő szurkolók randalírozása tömegverekedésbe torkollott. Lövöldözés is volt, amelynek több sérültje került kórházba. Ugyancsak 27-én Vas megyében, Telekes községben a templomból elloptak egy 60 kg-os bronzharangot.

Június

3-án az M3-as út budapesti bevezető szakaszánál lévő benzinkútnál álarcos bandita rablótámadást hajtott végre egy pénzszállító gépjármű ellen. A jármű vezetőjét lelőtte, aki a kórházban belehalt sérülésébe. 7-én rekordmeleget mértek több helyen hazánkban. Sopronban pl. 34,9 °C-t, ami 1,3 fokkal haladta meg az 1945-ös rekordot. 15-én robbanás történt a Fidesz-MPP Lendvai utcai székházánál. Személyi sérülés nem történt, de jelentős anyagi kár keletkezett. 18-án megalakult az új Országgyűlés. A 88 éves Varga László korelnök, Fidesz-MPP-képviselő nyitotta meg az ülést, amely Áder Jánost választotta a T. Ház elnökévé, Göncz Árpád köztársasági elnök pedig Orbán Viktort megbízta az új kormány megalakításával.

Július

2-án nagy megdöbbenést váltott ki Budapesten az Aranykéz utcában a délelőtti órákban történt robbanás, amelynek négy halálos áldozata és több mint húsz sérültje volt. 3-án 79 éves korában elhunyt Gábor Miklós, a népszerű Kossuth-díjas színművész. 6-án az Országgyűlés 57,6%-os szavazattal miniszterelnökké választotta Orbán Viktort, akinek javaslatára 8-án Göncz Árpád köztársasági elnök kinevezte az új kormány minisztereit. 12-én Pintér Sándor belügyminiszter felmentette az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőit, köztük dr. Forgács László országos főkapitányt, városunk lakóját. 25-én kiszabadult és hazatért a Csecsenföldön elrabolt két magyar túsz: Dunajszky Gábor és Oláh István.

Augusztus

elején folytatódott az országban az igen meleg idő. 3-án Budapesten 36 °C fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. 10-én búzát égettek a battonyai gazdák az alacsony felvásárlási ár miatt. 29-én Zebegény és Nagymaros között személyvonat ütközött a Csárdás expresszel, melynek következtében hatan súlyos, tizenegyen könnyebb sérülést szenvedtek.

Szeptember

3-án Hajdúhadházon a gyógypedagógiai iskolában egy tanárnő késsel megsebesített nyolc tanulót és három tanárt. 5-én az MSZP kongresszusa Kovács Lászlót választotta meg a párt elnökévé. 16-án Szegeden az orvostudományi egyetem gyermekklinikáján mellkasuknál összenőtt sziámi ikreket – Melindát és Izabellát – választottak szét. 19-én a nagy biztonsági intézkedések ellenére az Újpest–Ferencváros mérkőzés előtt összeverekedtek a két csapat szurkolói. 21-én Nyíregyházán egy szeretetotthonban szalmonellafertőzés következtében elhunyt két 80 éves nő.

Október

2-án félpályás útlezárással tiltakoztak a battonyai határátkelőhely előtt a békési gazdák a kormány agrárpolitikája miatt. 18-án megtörténtek az országban az önkormányzati választások. 23-án elhunyt hazánk legidősebb embere, a 109 éves Módos Istvánné, Virág Zsuzsi néni. 27-én elhunyt a 84 éves Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színész, a magyar színművészet nagyasszonya.

November

4-én Battonyán az elégedetlenkedő gazdák “eltemették” a magyar mezőgazdaságot. 5-én súlyossá vált az árvízhelyzet a Felső-Tisza vidékén. 10-én egy budapesti építkezésnél öt emelet magasból lezuhant és azonnal meghalt az egyik építőmunkás. 14-én a Nagylengyelben történt gázkitörés miatt három Zala megyei községből 3000 embert telepítettek ki. 15-én a Szent János Kórházban neuro-pacemakert ültettek be egy férfi agyába. 17-én 83 órai megfeszített küzdelem után sikerült elfojtani a nagylengyeli gázkitörést.

December

4-én Miskolcon 2500 gr súlyú csecsemőt hozott világra egy 11 éves kislány. 10-én Karcagon három kisgyermek lelte halálát egy lakástűzben. 11-én az Ikarus mintegy ezer dolgozója tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot, mivel nem kapták meg a novemberi bérüket. Ugyancsak 11-én egy árverésen 70 millió forintért talált gazdára Szinyei-Merse: Park című festménye. 20-án kétezer hajléktalant látott vendégül egy tányér gulyásra Harrach Péter szociális és családügyi miniszter védnökségével a Magyar Televízió. 28-án Göncz Árpád köztársasági elnök kinevezte Deutsch Tamást ifjúsági és sportminiszterré. 30-án Hajdúhadházán egy asszony elvetélt három hónapos magzatját megették a kutyák.

31-én szilveszterezett az egész ország.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .