1998: A nagyvilág eseményeiből

1998-ban is sok minden történt a nagyvilágban. Szinte nem volt olyan nap, hogy ne hallottunk volna híreket halálos áldozatokról és anyagi károkkal járó természeti katasztrófákról, súlyos balesetekről és különféle politikai eseményekről.

A természeti katasztrófák között nagy erejű földrengésekről érkeztek hírek Kínából, Szlovéniából, Bolíviából, Afganisztánból, ahol nyolcvan település romba dőlt és 4500 ember meghalt. Törökországban 130 halottja és 1500 sebesültje volt egy földrengésnek. Kisebb erejű volt a jugoszláviai földrengés, amelynek hatása hazánk déli részén is érződött, és rengett a föld az Antarktiszon is, ahol természetesen nem voltak emberáldozatok és anyagi károk sem keletkeztek.

Erős viharok – orkán, tájfun, hurrikán – is végeztek pusztításokat és okoztak haláleseteket. Az év első napjaiban Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és a Kanári-szigeteken, az év folyamán Kaliforniában pusztított tornádó. Nyugat-Indiában és Moszkvában hurrikán okozott gondokat. A Fülöp-szigeteken pusztító tájfun következtében ötvenen vesztették életüket. Pápua Új-Guineában a szökőár több falu házait rombolta össze, és 2000 ember halálát okozta. Dél-Tirolban a Brenner-hágónál sár- és kőrengeteg gépkocsikat rongált meg, és mintegy ötven embert pusztított el. A Fülöp-szigeteknél az erős viharban felborult egy komphajó, melynek utasai közül 29-en meghaltak, s több mint százan eltűntek.

A rendkívüli időjárásnak szintén voltak halálos áldozatai. Indiában a 40-42 fokos hőségtől kb. háromszázan, az amerikai Texasban mintegy százan, Törökországban harmincan vesztették életüket.

Sok halálos áldozatot követeltek és tetemes anyagi károkat okoztak a nem természeti jellegű katasztrófák és balesetek. Az év legsúlyosabb légi szerencsétlensége szeptember 3-án történt, amikor Új-Skócia partjainál a tengerbe zuhant a svájci légitársaság New Yorkból Svájcba tartó repülőgépe, melynek 229 utasa és a személyzet minden tagja életét vesztette. Áldozatokat követelt egy Afganisztánban lezuhant, a Tajvanon leszállás közben kőfalnak, Bogotában pedig hegynek ütközött repülőgép. Emlékezetes az a baleset, amit Olaszországban egy amerikai repülőgép okozott, amikor egy sípálya drótkötelének ütközött, s a síelők között húsz ember halálát okozta. A legsúlyosabb közúti baleset június 3-án Németországban történt. Egy 200 km-es sebességgel száguldó vonat keréktörés következtében kisiklott, és 102 utas meghalt; sok sebesültet, köztük 53 súlyosat kórházba szállítottak. Áldozatokat követeltek autóbusz-balesetek Törökországban, Dél-Franciaországban, Jugoszláviában és Brazíliában is, ahol zarándokokat szállító autóbusz olajszállító járműnek ütközött.

Súlyos bányaszerencsétlenség következtében vesztették életüket bányászok Ukrajnában, Kínában és Ausztriában. Sokan estek áldozatul terrorcselekményeknek, tűzeseteknek, tüntetéseken történt összecsapásoknak és háborúknak. Szudánban és Afganisztánban amerikai repülőgépek bombázást hajtottak végre, Irakban szintén amerikaiak intéztek halálos áldozatokkal járó rakétatámadást különböző célpontok ellen.

Természetesen békésebb események is történtek a nagyvilágban 1998-ban. Február 7-én a japán Naganóban fellobbant az olimpia lángja, jelezve a XVIII. téli olimpia kezdetét. Párizsban június 7-én Brazília és Skócia futballcsapatának mérkőzésével kezdődött a világbajnokság, amelyen 32 futballcsapat 64 mérkőzést játszott. A nyitómérkőzés 4. percében a brazilok megszerezték a világbajnokság első gólját. A világraszóló esemény július 12-én Franciaország győzelmével ért véget, amit Párizsban és Franciaország-szerte milliók ünnepeltek, míg Brazíliában milliók könnyeztek a világbajnoki cím elvesztése miatt.

Emlékezetes volt Bill Clinton és Csiang Cö-min csúcstalálkozója, amelyen a két államfő arról állapodott meg, hogy rakétáik nem irányulnak a másik országára. Csúcstalálkozó zajlott Csiang Cö-min és Borisz Jelcin között is, amely Jelcin betegsége miatt ezúttal Moszkvában egy klinikán történt. Politikai és diplomáciai erőfeszítések eredményeképpen április 10-én Ulsterben megállapodás született a Londonhoz hű protestánsok és az Írországhoz csatlakozni kívánó katolikusok között. A megállapodás szerint a vallási-nemzeti okokból kettészakadt tartományt a protestánsok és katolikusok közösen fogják kormányozni.

Október 13-án a jugoszláv államelnök, Milosevics és az amerikai Holbrooke írt alá megállapodást Koszovó jövőjéről. Békés eseményről szólt az a hír is, amely szerint Dél-Koreában orvosok fejlődésre képes emberi magzatot állítottak elő, amit két osztódás után etikai és jogi problémák miatt megsemmisítettek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .