1957, 1967, 19… – avagy mikor került a Kecskés lány Kazincbarcikára?

Takács Zsolt írása

Osváth Mária szobrászművész Kecskés lány című kétfigurás, bronzhatású kútszobra, melynek peremén a 12 csillagjegy volt látható, hosszú évekig szép környezetben, a Gyermekek úti óvoda melletti játszótéren, azaz az óvoda udvarán állt. A kompozíciót alkotó két figura ma sajnos két különböző helyen található. Elhelyezésének évét különböző források másképpen adják meg.

„Ügyesen megkomponált, plasztikailag megoldott, harmonikus mű, s a spirál alakú medencével együtt jó egységet képez. … A játszótérhez vezető lépcsősor magas szintjéről letekintve különösen szerencsés összbenyomást kelt a vízből tükröző szobor” – olvasható Vajna Éva cikkében a Művészet című folyóirat 1960-as számában. Hogy ez mennyire igaz lehetett, arról némi képet kaphatunk a következő fotó alapján:

Az interneten több helyen (Köztérkép, Digitális Tankönyvtár) a szobrászművész ezen alkotása mellett az 1967-es évszám szerepel, ez nyilvánvaló elírás, az 1974-ben megjelent A szobrok városa című kiadvány tíz évvel korábbra teszi ezt az időpontot, azaz 1957-ben jelöli meg a szobor városban való elhelyezésének dátumát. Elképzelhető, hogy utóbbi dátumot valahol a szobron jelezte az alkotó, s más források híján innen vették át A szobrok városa kiadvány készítői.

Valamivel könnyebb ma, az internet segítségével a források kutatása, főleg, ha a szerencse is besegít… Véletlenül akadtam ugyanis a Szabad Föld 1958. június 22-i számában az alábbi hírre:

„Gidáslány Kazincbarcikán. A Borsodi Vegyiművek megrendelésére Osváth Mária szobrászművésznő elkészítette Gidás-lány című szoborcsoportozatát, amely gyönyörű építészeti megoldású díszkút tetején áll majd és az épülő szocialista bányászváros, Kazincbarcika egyik parkját díszíti. A bronzba öntött életnagyságú szobrot és a díszkutat a napokban szállítják Kazincbarcikára, ahol ünnepélyesen átadják a városnak.”

Az biztos, hogy a gyermekek örömmel „vették birtokba” a szobrot:

…akárcsak a felnőttek 😆 :

A szobrot pár évtizeddel (80-as, 90-es évek?) később elszállították eredeti helyéről, és csak pár éve bukkant fel újból a városban – de sajnos az egybetartozó két alakja két különböző helyen: a főalak a volt Márka ABC mellett veszik bele a környezetébe, míg a kecske a Napsugár óvoda udvarán található. (De legalább óvodában…)

…és ha már így sikerült tisztázni az időpontot, hátha egyszer újra, megérdemelten egymásra talál a kislány és a gida is… ki tudja, akár a Völgy-parkban, ahol nemrég otthonra talált egy másik kallódó szobor is, és mondjuk a park egy magasabb szintjéről letekintve ismét különösen szerencsés összbenyomást keltene a vízből tükröző szobor…

Köszönet a fotókért: Mester Ildikó, Papp Éva, Pázmándiné Kinga, Lőrincz Gábor- KDK

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .